Lappiin odotetaan isoja tulvia – ongelmia voi koitua erityisesti Kittilässä ja Rovaniemellä

Kevään tulviin valmistautuminen on jo aloitettu.

tulvat
Kemijoki tulva
Kemijoen vesi valtasi pihapiiriä Rovaniemen Vitikanpäässä toukokuussa 2018.Raimo Torikka / Yle

Lappiin odotetaan tänä keväänä isoja tulvia. Lapin ELY-keskuksen johtavan vesitalousasiantuntijan Timo Alaraudanjoen mukaan lumen vesi-arvot ovat ajankohtaan nähden ennätysmäiset, sillä lunta on paksusti ja se on tiivistä.

– Lumen iso vesimäärä voi aiheuttaa todella isot tulvat.

Se, kuinka isot tulvista tulee, riippuu kevään säästä. Jos kevät olisi viileä, lumi sulaisi pikku hiljaa ja suurilta tulvilta vältyttäisiin. Alaraudanjoen mukaan päivällä saa olla lämmintä, kunhan öisin olisi pikku pakkasta.

– Tulvakausi kestäisi pidempään mutta huippu jäisi tulematta. Suurimmat virtaumat kestävät monesti vain muutaman päivän, mutta aiheuttavat vahingot, hän selittää.

Jäät ovat tänä vuonna niin ohuet, ettei jääpatoja Alaraudanjoen mukaan pitäisi syntyä. Jäähän voidaan sahata railoja, joilla edistetään jäiden jouhevaa purkautumista.

– Tänä keväänä jäänsahausta tehdään vain Tornionjoen suualueella. Muualla jäät ovat niin heikot, etteivät ne kestä jäänsahauskalustoa.

Kemijärveä täytetään, penkereitä korotetaan

Tulvista voi koitua ongelmia erityisesti Kittilän ja Rovaniemen alueella. Kittilään ennustetaan 2005 vuoden kaltaista suurtulvaa. Varautuminen on jo aloitettu tilapäisten penkereiden suunnittelulla.

Rovaniemellä tulvaa pyritään sääntelemään Kemijärven avulla.

– Joudumme varmaankin hakemaan poikkeamislupaa. Yritämme nostaa Kemijärven vettä hieman tavanomaista ylemmäs, jotta Rovaniemen tulvavahingot jäisivät mahdollisimman pieneksi.

Myös Ivaloon ja Tornionjoelle odotetaan suuria tulvia. Ivalossa on jo aloitettu nykyisten tulvapenkereiden korottaminen. Alaraudanjoen mukaan myös Tornion kaupungin ja Haaparannan välisen penkereen riittävyyttä tullaan seuraamaan.

Ensimmäinen iso tulvakokous järjestetään Lapissa huhtikuun puolivälissä. Kokoukseen osallistuu alueen kuntien viranomaisia, pelastusviranomaisia ja muita tulvatilanteeseen liittyviä toimijoita.

– Silloin keskustellaan ensimmäisen kerran siitä, miltä tilanne näyttää ja millaisia toimenpiteitä on tehtävänä.