Etelä-Savoon muutti alkuvuonna uutta väkeä – muuttoliike plussalla ensi kertaa sitten vuoden 2016

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kokonaisnettomuutto maakuntaan oli tammi-helmikuussa 81 ihmistä.

Etelä-Savo
Mies pakkaa muuttolaatikkoa.
Mies teippaa muuttolaatikkoa kiinni. Kuvituskuva. Derrick Frilund / Yle

Etelä-Savoon muutti uutta väkeä tammi-helmikuussa. Tilastokeskuksen väestönmuutosten ennakkotietojen mukaan kokonaisnettomuutto oli 81 ihmistä. Kokonaisnettomuutto tarkoittaa maakuntaan muuttaneiden ja maakunnasta pois muuttaneiden erotusta.

Edellisenä vuonna samaan aikaan muuttoliike oli 92 ihmisen verran negatiivinen eli ihmisiä muutti pois maakunnasta enemmän kuin Etelä-Savoon oli muuttajia. Mikkeliin muuttajia oli eniten, 52 muutti maan sisällä paikkakunnalle.

– Näyttää siltä, että on aihetta juhlaan, sillä muuttoliike on viime vuosina ollut negatiivinen. Muuttoliike on viimeksi ollut positiivinen maakunnassa vuonna 2016, kertoo ennakointiasiantuntija Hanna Kautiainen Etelä-Savon maakuntaliitosta.

Kautiainen arvioi, että taustalla voi olla uusien työpaikkojen avautuminen maakuntaan tai lisääntynyt etätyö. Kautiainen sanoo, että vielä kahden kuukauden lukujen perusteella on kuitenkin vaikea arvioida, onko kyse suuremmasta käänteestä vai hetkittäisestä vaihtelusta.

Mikkelin seudun muuttajahanke Solmussa (siirryt toiseen palveluun) (hankkeen verkkosivut) iloitaan tuoreista muuttajista.

– Vaikea sanoa, mikä johtuu mistäkin, mutta toivomme tietysti, että meidän tekemisillämme on tähän vaikutusta. Meillä oli esimerkiksi viime vuonna saunabussikiertue ja ystävänpäiväpostikorttikampanja sekä videomainontaa Helsingin metrossa ja ratikoissa, kertoo Mikkelin seudun muuttajahankkeen palveluasiantuntija Mira Myyryläinen.

Myyryläinen kertoo, että parhaillaankin moni suunnittelee Mikkelin seudulle muuttoa.

Savonlinnaan muutti Suomen sisällä 31 uutta asukasta. Savonlinnan seudulla on niinikään kampanjoitu uusien asukkaiden saamiseksi esimerkiksi naapurinhakuilmoitusten (siirryt toiseen palveluun) (hankkeen verkkosivut) avulla.

Kaiken kaikkiaan maakunnan väestön määrä jatkaa kuitenkin laskuaan, koska ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy.

Väkimäärä väheni maakunnassa tammi-helmikuussa 2020 yhteensä 112 ihmisellä. Etelä-Savon ennakkoväkiluku oli helmikuun lopussa 142 223.

Lue myös:

Murtuuko megatrendi? – Maallemuutto voikin olla tulevaisuudessa suosittua