Kylien pelastusryhmät auttavat arkiaskareissa Pohjois-Karjalassa – naapuriapu noussut kunniaan koronan aikana

Kunnat ovat innostuneet koulutetuista vapaaehtoisista.

auttaminen
Mies nostaa kaupan hyllyltä ostoskärryyn einesruokapakkauksen.
Kiihtelysvaaralainen Markku Kareinen toimittaa mielellään naapurin kauppa-asioita.Ari Haimakainen / Yle

Kylien pelastusryhmät ovat rientäneet asukkaiden avuksi toimittamaan arkisia askareita Pohjois-Karjalassa.

Vapaaehtoiset ovat lähteneet eri puolilla maakuntaa auttamaan yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiin kuuluvia asukkaita.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen kylien pelastusryhmiä on mukana naapuriaputoiminnassa tällä hetkellä muun muassa Juuassa, Polvijärvellä, Liperissä ja Joensuun Kiihtelysvaarassa.

– Pääasiallisin tehtävä on nyt hoitaa kauppa-asioita iäkkäiden ja riskiryhmiin kuuluvien puolesta, kertoo koulutuspäällikkö Tero Kuittinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Kylien pelastusryhmissä kuitenkin ennakoidaan, että tehtävien määrä ja kirjo tulee lisääntymään riippuen siitä, miten pitkään koronatilanne jatkuu.

– Kauppa-asioiden lisäksi ryhmäläiset voivat esimerkiksi hakata halkoja ja tehdä muita arkiaskareita. Pelastuslaitos voi myös palkata heitä oman työnsä avuksi, jos tilanne niin vaatii.

Pelastuslaitos on tarjonnut pelastusryhmäläisten vapaaehtoista apua myös kuntien käyttöön. Tästä onkin Pohjois-Karjalassa innostuttu.

– Tällä hetkellä noin puolet maakunnan kunnista on ottanut yhteyttä ja kysellyt kylien pelastusryhmäläisten yhteystietoja, kertoo koulutuspäällikkö Tero Kuittinen.

Kaksi pelastuslaitoksen työntekijää punaisen auton edessä ulkona.
Koulutuspäällikkö Tero Kuittinen ja ylipalomies Jorma Könönen ovat tyytyväisiä kylien pelastusryhmien toimintaan.Ari Haimakainen / Yle

Naapuriapu on arkipäivää

Pohjois-Karjalaan on perustettu yli 50 kylien pelastusryhmää. Yksi aktiivisimmista porukoista toimii Joensuun Kiihtelysvaarassa, jossa naapuriapu on arkipäivää.

– Meillä on halu auttaa vanhuksia ja kaikkia kyläläisiä erityisesti tällaisissa oloissa. Seuraan vanhuksia, onko talossa valot, onko lehti hävinnyt postilaatikosta aamulla ja päivälläkin vielä katsotaan perään, kertoovapaaehtoinen Markku Kareinen.

Hyvin jokapäiväisenä pitävät naapurien auttamista myös Eteläisten kylien ryhmänjohtaja Pilvi Raassina ja Heinävaaran ryhmänjohtaja Kimmo Salo.

– Naapuriapua on annettu kolmisenkymmentä vuotta, joten oli hyvin luontevaa, että tähän lähdettiin mukaan, sanoo Pilvi Raassina.

Pelkästään hyviä kokemuksia toiminnasta on myös Kimmo Salolla.

– Yhdessähän tässä ollaan ja täällä maaseudulla yhdessä tekemisen henki on erittäin vahva muutenkin. Jonain päivänä voin itsekin tarvita apua.

Paikallisille kylien pelastusryhmille antaa kiitosta myös ylipalomies Jorma Könönen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta Kiihtelysvaarasta. Hän uskoo toiminnan vielä laajenevan kevään mittaan.

– Kyllä varmasti avuntarve lisääntyy ja ihmisiä tulee lisää mukaan toimintaan. Katsotaan nyt, mihin tämä johtaa.

Kylien pelastusryhmät ovat toimineet Pohjois-Karjalassa reilut 4 vuotta. Vapaaehtoiset ovat auttaneet viranomaisia muun muassa myrskytuhojen korjaamisessa. Mukana ryhmissä on kaikkiaan lähes 500 ihmistä.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pohjois-Karjalassa: Poliisi ei kysy maakunnassa liikkuvien matkustussyitä, keskussairaalassa käsidesivarkauksia