1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nettikirpputorit

Uskaltaako nettikirppareilta ostaa nyt tavaraa? Asiantuntija pitää epätodennäköisenä, että koronavirus tarttuisi tavarasta

Esimerkiksi jotkut Facebook-kirpputorit ovat sulkeutuneet koronaviruksen takia.

Osa Facebook-kirpputoreista on laittanut toimintansa tauolle koronaviruspandemian vuoksi. Osa puolestaan toimii kuten ennenkin. Kuva: Yle / Taneli Kärki

Nyt kun koronavirus pakottaa useat meistä pysymään kotona, on monilla aikaa plärätä esimerkiksi Facebookin kirpputoreja läpi.

Jotkut suositut Facebook-kirpputorit ovat laittaneet toimintansa nyt tauolle, mutta osa toimii täyttä häkää.

Muun muassa Pohjoismaisen Designin Facebook-kirpputorin perustaja ja ylläpitäjä Mirja Matikainen päätti noin pari viikkoa sitten, ettei ryhmässä enää julkaista myynti-ilmoituksia. Ryhmässä on noin 60 000 jäsentä.

Myyntikeskeytyksen aikana Matikainen on kuitenkin julkaissut ryhmässä suomalaisten design-yritysten tarinoita ja mainoksia ilman korvausta. Tarkoituksena on auttaa yrittäjiä kriisin yli.

Aika vähentää tarttumisriskiä

Kun tavara vaihtaa omistajaa, on vaihtoehtoja kaksi: joko ihmiset kohtaavat ja tekevät kaupan tai tuote lähetetään toiselle.

Koronavirus tarttuu pääasiassa pisaratartuntana, ihmisestä toiseen lähikontaktissa. Tämä on kaikkein merkittävin tartuntareitti arkielämässä, ja tämän vuoksi kontaktien välttäminen on tehokas torjuntakeino.

– En halua olla tässä tilanteessa kannustamassa ketään tapaamaan tuntemattomia ihmisiä. Kuka tahansa voi kantaa virusta, Mirja Matikainen sanoo.

Matikainen muistuttaa myös, että kukaan ei vielä varmuudella tiedä, kuinka virus käyttäytyy. Sen vuoksi hän ei halua olla mahdollistamassa edes sitä, että ihmiset lähettelisivät tavaroita toisilleen, ilman fyysistä kontaktia.

– Myyjä on voinut olla vaikka viisi viikkoa räkätaudissa eikä ostaja tiedä sitä. Nyt kyse ei ole tavallisesta flunssasta, vaan jopa tappavasta viruksesta.

Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen kertoo, että koronavirus säilyy tarttumiskykyisenä eri materiaaleissa hyvin eri tavoin. Hänen mukaansa tarttumiskykyisyys alkaa kuitenkin kaikissa materiaaleissa hävitä hyvin nopeasti.

– Pitäisin erittäin epätodennäköisenä, että tavarasta saa tartunnan.

Oletko sinä ostanut tai myynyt tavaraa kirpputoreilta koronaviruspandemian aikana? Keskustele aiheesta 2.4. kello 23:een saakka!

Lue myös:

Kokeile, miten koronavirus tarttuu ovenkahvasta ja katso, miten voitat viruksen

Uusimmat tiedot koronaviruksesta