Hyppää sisältöön

THL:n asiantuntija suhtautuu varauksella lentokentän karanteenihotelliin: "Jos laitetaan paljon ihmisiä samaan tilaan, se voi myös luoda riskejä"

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi A-studiossa torstaina hallituksen selvittävän Espanjasta kotiutuville karanteenitilaa Suomen päässä.

THL:n johtavan asiantuntijan Jussi Sanen mukaan ajatus karanteenihotellista pitäisi pohtia hyvin perusteellisesti. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen johtava asiantuntija Jussi Sane totesi tänään perjantaina Ylen aamussa suhtautuvansa epidemia-alueilta Suomeen palaaville suunniteltuun karanteenihotelliin hyvin varauksellisesti.

Asiaan tuli selvyyttä päivällä hallituksen tiedotustilaisuudessa, eikä kyseessä ei ole karanteenihotelli.

Suomeen palaavilta kysytään lentoasemalla, onko näillä mahdollisuutta siirtyä kotikaranteeniin. Mikäli palaaja asuu kauempana lentoasemasta ja ei pääse siirtymään kotikaranteeniin ilman tartuttamisriskiä, hänet voidaan ohjata karanteeniin Luona Oy:n yksiöön tai kaksioon lähelle lentoasemaa.

Aamulla, kun tarkkaa tietoa majoitusjärjestelyistä ei vielä ollut, Sane toivoi, että ajatusta karanteenihotellista pohdittaisiin hyvin perusteellisesti.

– Jos laitetaan paljon ihmisiä samaan tilaan, se voi myös luoda riskejä, Sane sanoo.

Hän viittaa esimerkiksi risteilijäaluksiin.

– Tämä ei siis ole ihan yksinkertainen asia, Sane summaa.

Sanen mukaan käytetty käsite epidemia-alueestakin on nyt hieman epämääräinen.

– Haluaisin välttää leimaa, että kaikilla ulkomailta saapuvilla olisi tartunta. Ei heillä kaikilla koronaa ole, ja yhtä lailla meillä täällä Suomessa on ainakin paikallinen epidemia.

Oppositio on arvostellut hallitusta siitä, ettei lentokentältä tulijoita ole ohjeistettu kunnolla ja ihmiset ovat jatkaneet julkisilla kulkuneuvoilla eri puolille Suomea. Suomeen on palannut sekä matkailijoita ja mahdollisesti myös pidempään ulkomailla olleita suomalaisia. Tähänkin asiaan paneuduttiin hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Sairaanhoitopiiriltä idea

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan aktiivisena osapuolena hankkeessa on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, jonka suulla koko aihe itse asiassa nousi pöydellä A-studiossa eilen torstaina. Keskustelu koski Espanjasta palaavia suomalaisia.

A-studion eilisessä keskustelussa HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoi suoraan, että hänen mielestään karanteenitila vaikkapa lentokenttähotelliin kahdeksi viikoksi olisi paikallaan.

– Espanja on riskimaa ja siellä on paljon tartuntoja. En pidä yhtään mahdottomana, etteikö jokaisessa lentokoneessa tulisi tartunnan saaneita. Jos sieltä tulee paljon väkeä, he tulevat tautia täällä levittämään, Tuominen sanoi.

HUSin toimitusjohtajan Juha Tuomisen mukaan HUS on ollut aktiivinen asiassa siksi, että heidän on mietittävä tehohoitokapasiteetin riittävyyttä Suomessa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 28.3. kello 20:een saakka.