1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perheet

Rajoitukset ajaneet perheitä taloudelliseen ahdinkoon – perhetyön toiminnanjohtaja: "Perheet ovat huolissaan, että mistä saadaan rahaa ruokaan"

Kiristynyt tilanne saattaa näkyä myös turvakotien asiakasmäärissä.

Esimerkiksi varhaiskasvatus- ja kouluruokailun puuttuminen on nostanut monen perheen ruokakustannuksia huomattavasti. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Koronavirusepidemian vuoksi tehdyt rajoitukset ovat ajaneet perheitä taloudelliseen ahdinkoon. Perheiden taloudellinen tilanne huolestuttaa perhetyön ammattilaisia.

Kanta-Hämeen perhetyö ry:n toiminnanjohtaja Sini Stolt kertoo, että taloudelliset ongelmat alkoivat näkyä heti rajoitusten alettua. Esimerkiksi varhaiskasvatus- ja kouluruokailun puuttuminen on nostanut monen perheen ruokakustannuksia huomattavasti.

– Jo ensimmäisinä päivinä moni laittoi merkille, että ruokaan menee ihan eri määriä rahaa. Perheet ovatkin nyt huolissaan, että mistä saadaan rahaa ruokaan.

Stoltin mukaan tilanne tuli äkkiä, eikä moni ollut osannut varautua tilanteen muutoksiin säästämällä.

– Eivätkä kaikki perheet edes pysty säästämään, huomauttaa Stolt.

Kanta-Hämeessä Janakkala ja Loppi ovat kertoneet ryhtyvänsä jakamaan ruokapaketteja etänä opiskeleville.

"Kiristynyt tilanne saattaa näkyä myös turvakotien asiakasmäärissä"

Kanta-Hämeen perhetyö ry:n toiminnanjohtaja Sini Stoltin mukaan monissa perheissä jaksaminen on saattanut olla koetuksella jo ennen koronavirusta.

– Koronan takia tilanne voi olla se, että ei ole töitä tai tulee lomautuksia. Tämä kuormittaa vanhempia ja kriisiyttää perheitä entisestään.

Stoltin mukaan kriisien vaara on etenkin sellaisissa perheissä, joissa on ollut jo entuudestaan kyteviä pulmia.

– Kiristynyt tilanne saattaa näkyä myös turvakotien asiakasmäärissä. Vielä ei ole näkynyt, mutta uskoisin, että kyllä se aika tulee.

Stolt pitää uhkana myös sitä, että kouluissa ja päivähoidossa muodostettu lasten turvaverkosto saattaa hajota.

– Moniin lapsiin vaikuttaa se, että kouluissa ja päiväkodeissa on tutut turvalliset aikuiset ja kaverit. Myös rutiinit ovat aika samanlaiset päivästä toiseen. Nyt kun se tuttu ja turvallinen aikuinen ei ole saatavilla niin kyllä se on uhka.

Perheiden yhdessäololla on myös valoisat puolet

Stoltin mukaan koronavirusepidemia vaikuttaa monen suomalaisen arkeen. Tällöin myös avun hakemisesta saattaa tulla helpompaa.

– Monesti häpeämme asioita, jotka eivät edes liity itseemme. Näkisin, että nyt kun tilanne koskettaa niin monia, niin myös avun hakeminen olisi helpompaa.

Stolt muistuttaa, että yhdessäololla on perheille myös monia myönteisiä vaikutuksia. Arjen kiireet ovat pysähtyneet ja lasten kanssa on aikaa olla enemmän.

– Esimerkiksi sosiaalisesta mediasta olen huomannut, että perheet ovat ryhtyneet tekemään todella paljon yhdessä. Vanhemmilla on nyt aikaa olla lasten kanssa ja huomata, kuinka ihania he ovat.