1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopion kaupungin tulos ennätyshuono – plussalle päästiin Kuopion Veden yhtiöittämisen seurauksena

Kuopion kaupungin viime vuoden tilinpäätös muodostui lähes 55 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi konsernijärjestelyillä.

Koronavirus runtelee taloutta, mutta Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mukaan uusi tilanne haastaa myös uusien toimintatapojen ja työmuotojen etsimiseen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupungin viime vuoden tulos olisi jäänyt ennätyksellisen huonoksi ilman kertaluonteisia kirjanpitoeriä. Kaupunki teki viime vuonna noin 55 miljoonaa euroa ylijäämää Kuopion Veden yhtiöittämisen seurauksena.

Ilman kirjanpidollista ylijäämää kaupungin tulos oli historiallisen huono, 38 miljoonaa euroa miinuksella.

Kaupungin bruttoinvestoinnit vuonna 2019 olivat yhteensä lähes 90 miljoonaa. Lainamäärä kasvoi runsaalla 53 miljoonalla eurolla. Viime vuoden lopussa lainaa oli asukasta kohden noin 3 300 euroa, mikä on hieman pienempi summa kuin maassa keskimäärin.

Kaupungin suurimmat rakennusinvestoinnit olivat museo-kirjaston peruskorjaus ja laajennus, Kuikkalammen uusi päiväkoti, Lippumäen kuplahalli, läntisen maaseutualueen uusi hirsirakenteinen koulu, Maaningan urheilu- ja liikuntatalon perusparannus sekä jäähalli-uimahalli kokonaisuus.

Yhdyskuntarakentamisessa merkittävimpiä investointeja olivat Savilahden alueen käynnistyminen ja matkustajasataman hankkeet.

Kuopiolla on suuret investointisuunnitelmat myös tuleville vuosille.

Kuopio kävi viime syksynä yt-neuvottelut talouden tasapainottamiseksi. Niiden seurauksena 33 työntekijää irtisanottiin ja lähes 80 tehtävää jätetään täyttämättä. Tavoitteena on saavuttaa lähes yhdeksän miljoonan euron säästöt henkilöstömenoissa.

Kaupunginjohtaja näkee koronassa myös positiivista

Kaupungin mukaan koronaviruksen vaikutukset talouteen ulottuvat laajalle sekä julkisiin että yksityisiin palveluihin, kauppaan ja teollisuuteen. Kuopio aloitti tilanteen vuoksi yhteistoimintaneuvottelut.

Kuopio painottaa, että valtiovallan on välttämätöntä osallistua kriisin kustannuksiin kunnissa. Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen haluaa kuitenkin nähdä tilanteessa myös jotakin myönteistä.

– Poikkeusolot voivat tuoda myös uusia, pysyviä työskentelytapoja, etätyön käyttö yleistyy, toimitilatarve vähenee ja digitaalisten palvelujen edistäminen ja käyttäminen lisääntyvät, Pirhonen luettelee kaupungin tiedotteessa.

Lue myös:

Kuopio aloittaa yt-neuvottelut

Kuopion kaupungin henkilöstövähennykset lyötiin lukkoon: 33 irtisanotaan, 79 tehtävää jätetään täyttämättä

Kuopio aikoo investoida 90 miljoonan edestä – velkataakka ja koulujen ryhmäkoot kasvavat