Hyppää sisältöön

Messukeskus tarjoaa yli 50 000 neliön tilojaan koronasairaalaksi – Johtajalääkäri: "Ongelma on se, että WC- ja pesutilat ovat kaukana"

Messukeskuksen työntekijät voisivat auttaa tilapäissairaalan rakentamisessa, vakuuttaa tuotanto- ja kiinteistöjohtaja Mika Vakkilainen.

Messukeskuksessa on tiloja noin 55 000 neliötä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pasilassa sijaitseva Messukeskus tarjoaa viranomaisille tilojaan väliaikaiseksi koronasairaalaksi.

Pandemia vuoksi hiljentyneen Messukeskuksen tuotanto- ja kiinteistöjohtaja Mika Vakkilainen kertoo, että tällä hetkellä suunnitelmia pandemiasairaalan rakentamisesta Messukeskukseen ei kuitenkaan ole.

– Me olemme olleet yhteydessä viranomaisiin ja sanoneet, että meidän puolesta Messukeskus on käytettävissä, mutta toistaiseksi ilmeisesti ei ole ollut tarvetta siihen.

Messukeskuksen 55 000 neliötä käsittävissä halleissa olisi tilaa vähintään sadoille potilaille.

– Siellä on ainakin väljyyttä riittävästi niiden hoitopisteiden välille, mutta varmasti on asiantuntijoiden tehtävä pohtia miten se sitten toteutettaisiin.

Johtajalääkäri: Ongelmana pesutilojen puute

Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkaraisen mukaan päätökset väliaikaisista koronapotilaiden hoitoon tarvittavista tiloista tehdään Helsingissä yhdessä HUSin kanssa. Johtajalääkäri Pikkarainen kuitenkin arvioi, että messukeskus soveltuisi hyvin pandemiasairaalaksi.

– En näe mikä olisi esteenä pandemiasairaalan varustamiseen sinne sisälle. Onhan siellä perustarpeet, mitä pitää olla: lämpö, sähkö, tietoverkot.

Johtajalääkäri Pikkaraisen mukaan tilapäissairaalan voi perustaa Messukeskukseen samalla tavalla kuin, mihin muuhun suureen hallitilaan. WC-tilojen puute vaatisi kuitenkin poikkeuksellisen paljon rakentamista.

– Ongelma on se, että WC- ja pesutilat ovat aika kaukana tai oikeastaan pesutiloja ei ole siellä Messukeskuksessa, sanoo johtajalääkäri Pikkarainen.

Messukeskuksen työntekijät voisivat auttaa sairaalan rakentamisessa

Messukeskuksen tuotanto- ja kiinteistöjohtaja Vakkilaisen mukaan keskuksen yli 200 ammattilaista voisivat tarvittaessa auttaa väliaikaisen sairaalan rakentamisessa.

– Meillä on käynnissä yt-neuvottelut, mutta ei ole kahta sanaa, etteivätkö meidän työntekijät voisi auttaa tarvittaessa pandemiasairaalan rakentamisessa.

Messukeskuksen työntekijöistä löytyisi tilapäissairaalan rakentamiseen monenlaisia osaajia.

– En tiedä kuinka paljon sairaalan rakentamisessa meidän apua tarvittaisiin, mutta se ei ole ongelma, etteikö meiltä löytyisi siihen resurssia. Löytyy sähkömiehiä, putkimiehiä, rakentajia ja muita, luettelee Vakkilainen.

HUS ei kommentoi Messukeskuksen soveltuvuutta

HUS ei pyynnöstä huolimatta suostunut kommentoimaan Yle Uutisille Messukeskuksen soveltuvuutta tilapäissairaalaksi.

HUSista kerrotaan, että koronapotilaiden hoitoon on tarjottu useita erilaisia tiloja. HUSin viestintäpäällikkö Niina Kauppisen mukaan asiantuntijat miettivät tällä hetkellä mikä vaihtoehdoista ottaisiin tarvittaessa käyttöön.

Perjantaina HUS kertoi, että Kirurgisesta sairaalasta tulee koronapotilaiden hoitopaikka.

.
.