Uudenmaan eristäminen alkoi: Video näyttää, millaista oli ajaa poliisin tarkastuspisteelle – Yle seurasi toimintaa rajalla koko perjantain

Uudenmaan liikkumisrajoitus astui voimaan lauantaina 28. maaliskuuta keskiyöllä.

koronavirus
Suora rajanylitysklippi Uusimaa
Suora rajanylitysklippi Uusimaa
Poliispartioita on runsaasti eri puolilla Etelä-Suomen moottoriteitä. Tässä poliisit partioivat Turun moottoritiellä perjantai-iltana.
Poliispartioita on runsaasti eri puolilla Etelä-Suomen moottoriteitä. Tässä poliisit partioivat Turun moottoritiellä perjantai-iltana.Jaani Lampinen / Yle

Eduskunta hyväksyi Uudenmaan eristämisen ja hallitus päätti vielä yksityiskohdista sen jälkeen. Tarkastuspisteet Uudenmaan rajoilla otettiin käyttöön, kun vuorokausi vaihtui lauantaiksi. Liikkumisrajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka.

Poliisi on antanut ohjeen liikkumisrajoituksista.

Uudenmaan rajan ylittämiseen ei tarvita minkään tahon myöntämää lupaa, mutta näin voit nopeuttaa matkantekoa:

  • Työntekijät: Työn vuoksi liikkuminen osoitetaan työnantajan myöntämällä organisaatiokortilla tai vastaavalla todistuksella. Ellei työnantaja myönnä organisaatiokortteja, työsuhde voidaan osoittaa muulla asiakirjalla tai suullisesti.
  • Eläinlääkärissä kävijät: Esitä ilmoitus, sähköposti tai muu asiakirja ajanvarauksesta. Samalla tulee esittää tieto siitä, miksi eläimen hätä on kiireellinen.
  • Terveydenhuollon tai sosiaalihuollon toimintayksikössä asioiva: Esitä kutsu, ilmoitus tai muu asiakirja varatusta ajasta. Omasta terveydentilastaan tai sosiaalihuollon asiakkuudesta ei tarvitse kertoa, ne kuuluvat jokaisen yksityiselämän suojaan.
  • Tavaraliikenne, joka ei kuulu asetuksen alaan, voi joutua tarkastukseen. Esitä tällöin poliisille liikennelupa, rahtikirja, ammattipätevyyskortti tai muun samanlainen luvanvaraiseen liikenteeseen kuuluva todiste.
  • Taksiliikenne ja luvanvarainen henkilöliikenne: Esitä esimerkiksi henkilöliikennelupa.
poliiseja matkailuautoissa
Sammatin eritasoliittymän tulevalle tarkastuspisteelle saapui poliiseja kuudella matkailuautolla perjantai-iltana noin kello 20.Silja Viitala / Yle

Eristämispäätöksellä halutaan välttää tarpeeton matkustaminen Uudellemaalle ja sieltä pois huhtikuun 19. päivään saakka.

Poliisi valvoo Uudenmaan eristystä 30 kiinteällä tarkistuspisteellä maakunnan raja-alueella. Lisäksi liikkumisrajoitusta valvotaan aktiivisella liikkuvalla valvonnalla, joka keskittyy pienemmille teille.

Poliisi valvoo Uudenmaan rajaa yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa.

Aiemmin tänään perustuslakivaliokunta kehotti hallitusta korjaamaan Uudenmaan eristystä koskevan asetuksen muotovirheen vuoksi.

poliisipartiot
Poliisit odottavat moottoritien ylittävällä sillalla Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rajalla. Paikalla on kuusi poliisiautoa ja poliisimoottoripyörä.Kimmo Gustaffson / Yle
Ruuhkaa kolmostiellä.
Timo Leponiemi / Yle

Lahdentiellä ja Turunväylällä varusmiehet pystyttivät perjantai-iltana telttaa valvontapaikoille.

Ylen kuvaajien havaintojen mukaan Turun moottoritiellä Lohjalla lähellä Varsinais-Suomen rajaa nähtiin perjantai-iltana useita poliisiautoja ja poliisien matkailuautoja. Paikalle tuotiin myös bajamajoja ja tiesulkuja.

Sulkuja alettiin rakentamaan jo iltapäivällä muun muassa kolmostielle Hyvinkään ja Riihimäen rajalle sekä nelostielle Orimattilan kohdalle. Teiden varteen tuotiin valmiiksi häkkiaitaa, autonrenkaita sekä betoniporsaita. Pohjoiseen meneviä kaistoja suljettiin moottoriteillä jo klo 16 aikaan.

Uudenmaan rajalla Myrskylässä on totuttu kulkemaan töihin ja asioille sekä pohjoiseen että etelän suuntaan. Rajan sulkeminen on aiheuttanut kunnassa kysymyksiä, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Elmeri Nieminen.

– Meillä sote-palvelut on pohjoisessa, missä nyt raja menee kiinni. Se on aiheuttanut ihmisissä hämminkiä, mutta on yritetty selvittää, että palvelut toimivat aivan normaalisti. Onneks sallitaan työssäkäynti ja yritystoiminnan harjoittaminen tässäkin tilanteessa.

poliisiautoja ja bajamajoja
Teiden varsille on tuotu bajamajoja. Juha-Petri Koponen / Yle

Ylen toimittaja Tuulia Thynell kertoi klo 18 jälkeen, että poliisi pysäytteli jo autoilijoita kolmostiellä, Hyvinkään eteläpuolella.

– En ole varma, oliko kyse liikenteenohajuksesta vai joko harjoilteltiin tarkistuksia, mutta valmiudessa poliisit ovat jo.

Yle seuraa koronavirusepidemian vuoksi Uudenmaan eristämistä ja teiden sulkemista. Perjantaina tilannetta seurasi toimittaja Tuulia Thynell Helsingistä Tampereelle menevällä tiellä.

Lahden moottoritiellä liikennemerkit opastavat hiljentämään Mäntsälässä – paikalle on tuotu tilapäiset kyltit alentuneesta nopeusrajoituksesta 60 km/h.

Liikkennettä on nimenomaan Uudeltamaalta Lahteen päin, sanoo paikan päällä kello 18 maissa ollut Yle toimittaja Marjo Pirilä.

– Joka puolella on poliisipartioita. Poliisi on myös eristänyt sulkualueen. Siellä rakennetaan aluetta, jonne ei kukaan pääse.

sulku Lahden moottoritiellä
Lahden moottoritiellä muutama sata metriä Levannon risteyssillasta pohjoiseen on sulku tekeillä. Petri Niemi / Yle

Betoniporsaita on tien varrella rekkatolkulla, sanoo iltapäivällä Orimattilassa tilannetta seurannut Ylen toimittaja Akseli Ahola. Orimattilan Hennan ylikulkusillalla oli Aholan mukaan paljon yleisöä katsomassa sulun valmistelua.

– Huoltoasemalla oli paljon ihmisiä. Eräs perhe tapasi tässä ja perheen pojan kesärenkaat vaihtoivat omistajaa, minkä jälkeen poika lähti toiseen suuntaan ja vanhemmat toiseen.

 Valtatie 3:lla Hyvinkään ja Riihimäen rajalla.
Rekat toivat teiden varsille betoniporsaita tiesulkuja varten. Ilkka Klemola / Yle
Moottoritien sulkua
Tampereen moottoritiellä liittymän 17 kohdalla nostetaan palkkeja paikalleen ja tuodaan bajamajoja tien varteen. Paikalle on kertynyt jonoa. Rakenteilla on myös tarkastuspiste, jonne on myös tuotu liikennemerkit, jotka opastavat valmistautumaan pysähdykseen. Kaisu Jansson / Yle

Liikenne hiljaista

Lliikenne Turku-Helsinki -moottoritiellä on tavallista hiljaisempaa, arvioi Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna Ylen haastattelussa iltapäivällä.

– Rauhallista on, jopa hiljaista. Näyttää siltä, että kansalaiset ennakoivasti noudattavat näitä ohjeita.

Poliisi Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajalla
Poliisit valvovat Turku-Helsinki -moottoritiellä valmistautumista tiesulkuihin. Kalle Talonen / Yle

STT kertoo, että poismenoliikenne Uudeltamaalta kiihtyi torstaina sen jälkeen, kun valtiojohto oli keskiviikkoiltana ilmoittanut Uudenmaan eristämisestä. Tietoja poimittiin valtatie 1:n, 2:n, 3:n, 4:n ja 7:n mittauspisteiltä.

Poismenoliikelle oli aiemmin tällä viikolla ollut noin 25 000–28 000 ajoneuvoa vuorokaudessa, torstaina lukema ylsi yli 38 000. Tämäkin on kuitenkin alle vuotuisen vuorokausikeskiarvon.

Hyvinkään kaupunginjohtaja Jyrki Mattila arvioi iltapäivän haastattelussa, että kaupunkilaiset uskovat tilanteen vakavuuden.

– Riihimäen ja Hyvinkään välille raja on hallinnollisesti helposti laitettava. Mikä tahansa linja aiheuttaa keskustelua, uskoo Mattila.

Liikennemäärät Uudenmaan rajoilla ennen koronaviirusta.
Liikennemäärät Uudenmaan rajoilla ennen koronaviirusta.Asmo Raimoaho / Yle

Miten valvonta käytännössä toimii?

Poliisi aikoo pysäyttää ja tarkastaa kaikki Uudellemaalle tai sieltä pois matkustavat ihmiset. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi valmistautuu pyytämään virka-apua Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta. Poliisi on läsnä jokaisella sulkupaikalla.

Sulkuja asetetaan tärkeimmille Uudellemaalle johtaville teille, mutta myös muille teille. Aluksi sulkuja tulee 30–40 tielle. Moottoriteiltä poistetaan kaistoja käytöstä. Teiden lisäksi poliisi valvoo juna- ja lentoliikennettä.

Rajoituksia valvotaan normaaliolojen lainsäädännöllä, eikä poliisi saa ylimääräisiä valtuuksia.

aitaa Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajalla
Palkkeja on kannettu moottoriteiden varsille iltapäivän aikana. Paula Collin / Yle

Liikkumisrajoitukset tarkoittavat, että Uudellemaalle ja sieltä pois voi matkustaa vain välttämättömistä syistä. Esimerkiksi loma- tai mökkimatkat eivät siis ole sallittuja, mutta muita hyväksyttäviä perusteita poiketa rajoituksista on.

Valmiuslain mukaan (siirryt toiseen palveluun) hallitus voi asetuksella kieltää ihmisiltä oleskelun tietyllä alueella tai rajoittaa liikkumista, mikäli se on välttämätöntä ihmisten hengen tai terveyden nimissä. Näin voidaan tehdä enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus