Lea Taina huolestui koronaviruksesta ja muutti veljensä maitotilalle – Ylen kysely: etenkin naiset murehtivat koronaa

Ylen teettämän kyselyn mukaan huoli koronasta kasvaa iän myötä.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Vielä muutama viikko sitten Lea Taina asui opintojen takia Saarijärvellä, Keski-Suomessa ja kävi töissä veljensä maatilalla Valtimolla, Pohjois-Karjalassa.

Kun uutiset koronaviruksesta alkoivat saavuttaa Suomen, Taina teki päätöksen. Hän muutti veljensä maitotilalle ja lopetti reissaamisen opiskelupaikkakunnalle.

Taina haluaa valinnallaan varmistaa, että maitotilan arki pyörii myös koronakriisin aikana. Sisarusten 82-vuotias äiti asuu samalla maatilalla. Myös hänen turvallisuutensa takia Tainan piti päättää, kummalla paikkakunnalla asuu koronaepidemian ajan.

Lea Taina kertoo olevansa erittäin huolissaan koronaviruksen takia. Viestinvaihto italialaisen ystävän kanssa sai hänet ottamaan asian vakavasti jo ennen kuin tautitapauksia alkoi ilmetä Suomessa.

Erityisesti iäkkään äidin suojelemiseksi sisarukset ovat rajoittaneet omaa liikkumistaan voimakkaasti ja kiinnittävät hygieniaansa tarkkaa huomiota.

– Minun mielestäni ei ole epäilystäkään, etteikö ole kyse erittäin vakavasta asiasta. En ymmärrä, kuka ei vielä tajua sitä, Taina sanoo.

Huoli äidistä ja muista vanhuksista on Lea Tainalle tärkein syy ottaa koronavirus erittäin vakavasti. Kuva: Lea Taina

Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä selviää, että yli puolet suomalaisista on joko erittäin tai melko huolissaan koronaviruksen takia.

Lea Tainan tavoin erittäin huolestuneita on 17 % kyselyyn vastanneista, yli 1800 suomalaisesta. Melko huolestuneita oli 38% vastaajista. Täysin huolettomiakin löytyi, noin 4% kyselyyn osallistuneista.

Suomalaisten yleisin vastaus on, että mieli on koronan takia melko rauhallinen. Näin sanoi kaikkiaan 41% Suomen aikuisväestöä edustavasta internetpaneelista.

Miehiä tilanne huolettaa hieman naisia vähemmän.

Nuoret ovat rennompia, mutta eivät ole välinpitämättömiä

Valtimolaisen maitotilan usean sukupolven ketjuun odotetaan uutta lenkkiä lähipäivinä.

Lea Tainan 17-vuotias sisarenpoika Lari Sievers on tulossa Ruotsinpyhtäältä, Uudeltamaalta oppisopimuskoulutukseen tilalle noin puolen vuoden ajaksi.

Tulevalta työnantajalta ja koululta on pyydetty todistukset, joiden turvin muuttamisen opiskelupaikkakunnalle pitäisi onnistua, vaikka liikkuminen Uudenmaan ja muun Suomen välillä on kiellettyä.

Sieversin alkuperäinen ajatus oli majoittua maatilan isoon omakotitaloon sukulaisten kanssa, mutta koronaviruksen takia mummon kanssa saman katon alle muuttaminen ei tule kysymykseen. Nuorelle miehelle on hankittu vuokra-asunto parin viikon karanteenin ajaksi.

Vaikka oma terveys ei 17-vuotiasta Sieversiä juuri huoleta, erityisesti ikäihmisten hyvinvointi mietityttää. Hän kertoo olevansa melko huolissaan koronavirustilanteesta ja ystävien kanssa ajankohtaisesta aiheesta puhutaan paljon.

– Emme ole paniikissa, vaan aika rennolla mielellä. Mutta en ole lähtenyt mukaan, jos kaverit ovat pyytäneet johonkin kauemmaksi kotikylältä, Sievers kertoo.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Huoli koronaviruksen takia kasvaa samaa tahtia vastaajien iän kanssa.

Nuorimmat, eli 15-24 vuotiaat, olivat enimmäkseen joko melko rauhallisin mielin (43%) tai eivät lainkaan huolissaan (12%) nykytilanteesta.

Yli 65 vuotiaiden keskuudessa erittäin huolestuneita oli 27% Ylen kyselyyn vastanneista. Kun tähän lisätään melko huolestuneiden määrä (37%) nousee lukema yhteensä 64 prosenttiin.

Huoli ei kysy maakuntarajoja – erityisesti viljelijöitä ahdistaa

Erittäin huolestuneiden määrä on Helsingin ja Uudenmaan alueella jonkin verran muuta Suomea korkeampi, mutta kun mukaan lasketaan melko huolestuneet kansalaiset, vastaukset ovat yhtenäisiä lähes koko maassa. Noin kuusi vastaajaa kymmenestä kertoo murehtivansa koronatilannetta.

Ainoastaan Länsi-Suomi erottuu joukosta: siellä puolet vastajista on rauhallisin mielin tai ei lainkaan huolissaan.

Myös puoluekannalla näyttää olevan vaikutusta koronavirukseen suhtautumisessa.

Ylen kyselyn mukaan suurin osa suomalaisista on tyytyväisiä valtion toimiin epidemian aikana, mutta perussuomalaisten kannattajat haluaisivat vieläkin tiukempia rajoituksia. He ovat myös keskimääräistä huolestuneempia viruksen takia.

Siinä missä 65% perussuomalaisia kannattavista sanoo olevansa erittäin tai melko huolissaan, kristillisdemokraattien äänestäjistä vain 40% on samaa mieltä.

Lari Sievers on lähdössä oppisopimuskoulutukseen enonsa maatilalle. Kuva: Lari Sievers

Ammattikunnista tilanne huolettaa eniten maanviljelijöitä ja yrittäjiä, vähiten opiskelijoita ja koululaisia.

Lea Taina uskoo, että maanviljelijöiden mieltä painaa vastuu alkutuotannon turvaamisesta. Hän arvioi myös, että viljelijöiden työn luonne saattaa saada heidät suhtautumaan muita vakavammin luonnon hiljaisiin signaaleihin.

– Luonto ja eläimet ovat arvaamattomia, eivätkä kerro sanoilla, jos jokin on vialla. Viljelijän pitää osata aistia, tarvitsevatko ne apua, Taina kertoo.

Taloustutkimus haastatteli Ylen toimeksiannosta 1 805:tä henkilöä 24.–25.3.2020. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Suomen aikuisväestöä. Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.