Centria ryhtyi välittämään kauppaostoksia ilmaiseksi kotiovelle

Vastepiste-palvelussa kuljetuksista vastaavat paikalliset yrittäjät.

Vastepisteellä on kuusi pakettiautomaattia Keski-Pohjanmaan sisäisiin kuljetuksiin. Kuva: Ari Vihanta / Yle

Ammattikorkeakoulu Centrian Vastepiste-palvelu alkoi välittää muun muassa ruokaostoksia ilmaiseksi kotiovelle Keski-Pohjanmaalla. Vaste-projektissa Centria on kehittänyt logistiikan hallinnointiin liittyvää palvelualustaa. Pakettien kuljetuksista vastaavat paikalliset yrittäjät. Palvelun kustannukset jäävät EU-rahoitteiselle Vaste-hankkeelle.

Palveluun mukaan haluavat yrittäjät sopivat kuljetuksista Centrian Vaste-hankkeen kanssa.. Centria ei hoida tuotteiden keräilyä ja pakkaamista, vaan se jää kauppiaan tai esimerkiksi keittiön tai pientuottajan tehtäväksi.

Kun kauppias ilmoittaa kuljetustarpeesta Centrialle, tilaus menee Vasteen logistiikkajärjestelmään, johon alueen kuljetusliikkeillä ja jakeluautoilla on suora yhteys.

Alun perin Vastepiste avasi kuusi pakettilokerikkoa Keski-Pohjanmaalla viime kesänä, joiden välillä paketit kulkivat. Lokerikkoja löytyy kaksi Kokkolasta sekä Kaustiselta, Toholammilta, Perhosta ja Alaviirteeltä. Vuoden vaihteessa palvelu laajeni koskemaan ovelta ovelle -kuljetuksia.

Vastepiste markkinoi itseään vihreydellä. Kuljetusten määrät lasketaan vasta kymmenissä.

– Koko projektin ideana on ollut testata ja esitellä tätä palvelualustaa. Olemme saaneet riittävät kokemukset, mitä toivottiinkin. Pystymme yhdistelemään ja hallinnoimaan kuljetuksia. Suuntaamme kuljetuksia perusrunkoreiteille, joita muutenkin kuljetaan. Tästä syntyy polttoainesäästöjä, kertoo projektipäällikkö Janne Känsäkoski.