1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntatalous

Kemin taloudessa on valtava sopeutustarve – tarjolla veronkorotuksia ja leikkauksia

Kemin kolmen seuraavan vuoden sopeutustarve on vähintään 14 miljoonaa euroa.

Kemin päättäjillä on edessä vaikeita päätöksiä. Kuva: Yle

Kemillä on edessä rankka talouden sopeutus. Kaupungin viime vuoden tilinpäätös on noin kymmenen miljoonaa euroa miinuksella. Kahden viime vuoden tappio on yhteensä 18,5 miljoonaa euroa.

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen esittää yhteensä 14 miljoonan euron sopeutuksia kolmelle seuraavalle vuodelle.

Nissisen mukaan se tarkoittaa veronkorotuksia, vähennystä henkilöstömenoihin, investointien läpikäymistä, ei lakisääteisten palvelujen tarkastelua sekä sote-menojen ja erikoissairaanhoidon kustannusten saamista hallintaan.

Yhtenä konkreettisena keinona Nissinen esittää, että mielenterveys- ja riippuvuushoidon asumispalvelut siirretään Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriltä takaisin kaupungille ensi vuoden alusta lähtien.

– Kustannukset ovat kasvaneet heti toista miljoonaa, kun ne siirrettiin sairaanhoitopiirille. Tällaisia lisämiljoonia ei kerta kaikkiaan kestetä yhtään tällä hetkellä, Nissinen perustelee.

Näköpiirissä on lisää haasteita

Nissinen esittää neljän miljoonan euron sopeutusta ensi vuodelle ja viittä miljoonaa kahdelle seuraavalle vuodelle. Luvut perustuvat Kuntaliiton laskelmiin.

On kuitenkin mahdollista, että se ei riitä.

Kunta kattaa käyttötalouden menonsa verotuloilla ja valtionosuuksilla. Verotulot uhkaavat laskea talouden hiipumisen vuoksi. Valtionosuudet puolestaan pienenevät väestön vähetessä.

Hoitajamitoituksen nosto lisäisi henkilöstön lisätarpeesta Kemille aiheutuvia kustannuksia 1,4 miljoonalla eurolla. Lisäksi se vaikuttaisi 80 palvelusetelipaikan kustannuksiin.

– Valtio korvannee tästä ison osan, mutta kokemuksen perusteella ei kaikkea, Nissinen toteaa.

Kysymysmerkillä voi varustaa myös sen, kuinka paljon valtio korvaa koronasta aiheutuvia taloudellisia menetyksiä. Kemille menetykset ovat Nissisen mukaan miljoonaluokkaa.

Myös kunta-alan palkkaratkaisu tietää kaupungille menojen nousua. Tämän päälle kaupungin rakennuskannassa on edessä valtava peruskorjausurakka.

Kaupunginhallitus käsittelee talouden tasapainottamista maanantaina.

Edit 28.3. kello 15:05: Korjattu kokonaissopeutustarpeeksi 14 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

Kemi aloittaa yt-neuvottelut – 150 työntekijää lomautetaan

Kemin viime vuoden kaksi puolta: 150-vuotisjuhlintaa ja talouden syöksyä

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).