1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Netflix

Netflix tukee USA:n elokuva- ja tv-alan pätkätyöläisiä sadalla miljoonalla – myös Spotify avaa rahakirstujaan koronan vuoksi

Kotimaassa musiikintekijät saavat tekijäoikeuskorvauksia etukenossa.

Netflix
The Crown -sarjaa kuvataan 19.8.2015 Cambridgeshiressa
Kameraoperaattori The Crown -sarjan kuvauksissa. The Crown on suosittu Netflix-alkuperäissarja, joka kertoo kuningatar Elisabet II:sta.AOP

Suoratoistopalvelu Netflix kertoo kantavansa huolta elokuvien ja tv-sarjojen kuvausryhmien työntekijöistä. Netflix aikoo jakaa tekijöille Yhdysvalloissa sata miljoonaa dollaria eli reilu 90 miljoonaa euroa.

Sarjat ja elokuvat eivät synny ilman maskeeraajia, ääniteknikoita, lavastepuuseppiä ja autonkuljettajia. Nämä tekijät palkataan töihin projektikohtaisesti.

Nyt alan työt ovat loppuneet kuin seinään koronarajoitusten vuoksi. Elokuva- ja sarjatuotannot seisovat, eikä kukaan tiedä, milloin työhön päästään jälleen käsiksi. Kuvausryhmän jäsenille tämä tarkoittaa pitkää palkatonta siivua.

– Kuvausryhmien väki on kannatellut Netflixiä läpi hyvien aikojen. Nyt haluamme auttaa heitä selviämään edessä olevista vaikeista ajoista, Netflixin sisältöpäällikkö Ted Sarandos sanoo.

Sarandosin mielestä tuki on erityisen tarpeen Yhdysvalloissa, sillä maan hallitus ei ole pystynyt päättämään, kuinka se tukee näitä työntekijäryhmiä vai tukeeko lainkaan.

– Tästä syystä olemme varanneet sadan miljoonan dollarin määrärahan tukea varten.

Tukea maksetaan niiden sarjojen tekijöille, joiden työt jäivät kesken maaliskuun puolivälissä. Osa varoista ohjataan alalle järjestöjen kautta.

Vastaavia toimia harkitaan myös Netflixin Euroopan toiminnoissa. Koronan vuoksi jäi kesken muun muassa norjalaisen Oslo Picturesin tuottaman Home for Christmas -sarjan toinen kausi.

Netflix offers $100M crisis fund to creative community (siirryt toiseen palveluun)

Spotify ja tekijänoikeusjärjestöt rientävät auttamaan musiikintekijöitä

Yle Uutiset kertoi tänään, kuinka radion merkitys ihmisille on kasvanut pandemian ja kotieristyksen myötä. Myös suoratoistopalvelujen musiikki auttaa monia selviämään kotipäivistä.

Spotify-suoratoistopalvelu aikoo jakaa kymmenen miljoonaa dollaria eri järjestöjen kautta ja auttaa siten musiikintekijöitä. Spotify COVID-19 Music Relief -projektin lisäksi suoratoistopalvelu on luonut artisteille mahdollisuuden kerätä varoja suoraan kuuntelijoilta.

Lisäksi Spotify kertoo uutishuoneellaan For the Record laajemmin muista toimista, joilla pyritään vastaamaan koronaviruksen aiheuttamiin haasteisiin. (siirryt toiseen palveluun)

Suomessa musiikkialan tekijänoikeusjärjestöt ovat niin ikään reagoineet musiikintekijöiden hätään.

Teosto on muun muassa helpottanut livekeikkojen siirtämistä verkkoon. Jo olemassa oleva esittämislupa kattaa nyt myös striimauksen. Teosto edustaa Suomessa sekä kotimaisia että ulkomaisia säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja musiikinkustantajia.

Äänitteellä esiintyvien muusikoiden ja musiikintuottajien tekijänoikeusjärjestö Gramex on puolestaan päättänyt aikaistaa toukokuun tilitystään tekijänoikeusmaksuista huhtikuulle. (siirryt toiseen palveluun)

Teoston koronasivulle on koottu keskitetysti eri tahojen musiikintekijöille suunnattuja tukitoimia. (siirryt toiseen palveluun)

Korjattu 30.3.2020 klo 15:08 100 miljoonaa dollaria vastaava euromäärä korjattu 90 miljoonaksi euroksi.

Lue seuraavaksi