Hyppää sisältöön

Kauneusalan yritykset saavat olla auki koronasta huolimatta – yrittäjät miettivät nyt vuokria, moraalia ja muiden yrittäjien tuomaa syyllisyyttä

Tilanteen arviointi jää yrittäjän oman harkinnan varaan, mikä on herättänyt kauneusalalla syyttelyä kollegoiden kesken.

Kampaaja Saila Suonperä on myös omatoimisesti siirtänyt varattuja aikoja. "Haluan olla vastuullinen, koska asiakkaissani on riskiryhmäläisiä", hän sanoo. Kuva: Nella Nuora / Yle

Hallitus sulki lailla ravintolat koronakriisin keskellä, mutta muun muassa parturi-kampaamot ja kauneushoitolat saavat edelleen pitää ovensa auki. Tällä tietoa asiaan ei ole tulossa lähiaikoina muutosta.

Oikeusministeriön kansliapäällikön Pekka Timosen mukaan hallituksen linjauksissa on lähinnä kyse isojen kokoontumisten rajoittamisesta.

– Yksilöllistä asiakaspalvelua ei tällaisena pidetä, eikä perusteita tällaisen elinkeinotoiminnan kieltämiseen ole. Siksi tilanteen arviointi tällaisten yritysten osalta jää kunkin yrityksen ja elinkeinonharjoittajan oman harkinnan varaan, Timonen kertoo Ylelle sähköpostitse.

Ylen tietojen mukaan kampaamoiden laittaminen säppiin olisi lakiteknisesti yhtä vaikeaa kuin ravintoloidenkin sulkeminenkin.

Yksinyrittäjät ovat yrittäneet pitää liiketoimintansa käynnissä eri keinoin asiakkaiden kaikkoamisesta huolimatta: Kosmetologit myyvät tuotteitaan postitse, osa yrittäjistä on siirtynyt desifiointiaineiden kauppaamiseen ja kampaamoissa mainostetaan hygieenisyyttä.

Espoossa sijaitsevan Hiushuone Lumin omistaja Saila Suonperä on toiminut alalla kaksi vuosikymmentä. Aiemmin parturi-kampaamo täyttyi viikottaisesta vierailijavirrasta.

Nyt tilanne on päinvastainen: Varauskalenterit ovat tyhjentyneet ja ajat peruuntuneet tai siirtyneet. Vuokrat ja muut maksut kuitenkin juoksevat.

Suonperä kertoo itsekkin tehneensä töitä "aralla mielellä".

– Kyse on kuitenkin tarttuvasta viruksesta. Haluan olla vastuullinen, koska asiakkaissani on riskiryhmäläisiä.

Suonperän liikkeen aikakausilehdet ovat nyt poissa, kahvikupit on korvattu kertakäyttöastioilla ja pintoja pestään kiivaaseen tahtiin. Hän vuokraa tuolejaan kahdelle yksinyrittäjälle. Kuva: Nella Nuora / Yle

Epävarmuus näkyy myös netin keskustelupalstoilla: Voiko kampaajalla edelleen leikkauttaa kuontalonsa? Onko kosmetologilla käynti moraalisesti tuomittava teko?

Selkeän linjauksen puuttuminen on luonut ikävän ilmapiirin myös alan ammattilaisten keskuuteen, toteaa Vantaalla työskentelevä kauneusyrittäjä Mariella Petsalo.

Moni on sulkenut liikkeensä ilman virallista linjaustakin.

– Näillä liikkeitään sulkeneilla on ollut taipumusta ja tarvetta vahtia niitä, jotka eivät ole toimineet samoin, eli hienoista syyllistämistä on koettu muiden yrittäjien suunnalta, hän sanoo.

Moni yrittäjä yrittää pitää arjen kohtuullisen samankaltaisena. Kampaaja Suonperän arki kuluu nykyään kodin piirissä kirjanpitoa tehden ja kahden kouluikäisen lapsen kanssa ulkoillen. Kuva: Nella Nuora / Yle

"Menee aikaa ja energiaa hukkaan, jos liikkeitä ajetaan ensin alas ja perustetaan uudestaan"

Oikeusministeriön sivuilla (siirryt toiseen palveluun) lukeva ohjeistus muistuttaa, että "yksilöllisten palvelujen tarjoajien on syytä ottaa huomioon poikkeusolot". Yrittäjien tulisi kasvattaa asiakkaiden välisiä etäisyyksiä ja järjestää palvelut siten, että kontakteja syntyisi mahdollisimman vähän.

Tämä on kuitenkin hankalaa ammatissa, jossa työ tehdään pääosin kosketuksissa toiseen.

– Missä menee raja, että tehdään töitä ihmisten terveyden kustannuksella? parturi-kampaaja Saila Suonperä kysyy.

Yle uutisoi tiistaina yksinyrittäjien mahdollisuudesta hakea kunnilta 2 000 euron suuruista tukea koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin, kuten vuokran maksamiseen. Enintään 5 työntekijää omaavat pienyritykset hakevat tukensa ELY-keskuksien kautta.

Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Tähän lukeutuvat myös freelanceryrittäjät.

Kauneusyrittäjä Petsalo ei ole varma varma, mihin tukiluokkaan hän kuuluu toimiessaan sivutoimisena yrittäjänä.

– Tilannetta pitäisi katsoa nyt tapauskohtaisesti. Myös vuokranantajille tulisi välittää voimakasta viestiä, että pitkäaikaisille vuokralaisille voisi antaa muutaman kuukauden hengähdysaikaa maksuissa, hän sanoo.

Petsalo on työskennellyt kauneusalalla kymmenen vuoden ajan. Ennen Mana Gaia -hoitolan tilavuokra saatiin jaettua toisen yrittäjän kesken, mutta nyt hän on vastuussa maksuista yksin kollegan siirryttyä muihin töihin.

Vaikka olot ovat haastavat, Petsalon mukaan raivo ei auta mitään. "Hallitukselle tulee antaa tilaa tarkastella, mikä on todellinen tilanne", hän sanoo. Kuva: Mariella Petsalo

Arvioiden mukaan koronavirus, tai ainakin sen ensimmäinen aalto, saattaa jyllätä keskikesään saakka.

Petsalo itse on huojentunut, ettei kauneuspalveluita ohjata sulkemaan oviaan. Hän itse on ehdottanut sosiaalisessa mediassa liiketilan jakamista. Kukaan ei kuitenkaan ole tarttunut vielä tarjoukseen.

– Selviän luultavasti kosmetiikan maahantuonnilla. Olen myös miettinyt vaihtamista pienempään liiketilaan, jos se on mahdollista, hän kertoo.

Kampaaja Saila Suonperän mukaan kampaajien keskuudessa vallitsee tällä hetkellä sekasorto.

– Ajattelen niin, että tilanne on niin iso, että se koskettaa kaikkia. Menee hirveästi aikaa ja energiaa hukkaan, jos liikkeitä ajetaan ensin alas ja perustetaan uudestaan. Nyt meillä on olemassa paljon kannattavia yrityksiä, joista täytyisi pitää yhdessä hyvää huolta, hän sanoo.

Käytkö edelleen parturissa tai kosmetologilla? Aiheesta voi keskustella 1.4 klo 23 saakka.

Lue lisää: