Uudenmaan liikkumisrajoitukset astuivat voimaan klo 00.00 – Hallitus päätti yksityiskohdista, eduskunta hyväksyi esityksen jo aiemmin

Tarpeeton matkustaminen Uudellemaalle ja sieltä pois on kielletty 19. huhtikuuta asti. 

koronavirus
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ja pääministeri Sanna Marin eduskunnan täysistunnossa Helsingissä perjantaina 27. maaliskuuta
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ja pääministeri Sanna Marin eduskunnan täysistunnossa Helsingissä perjantaina 27. maaliskuuta.Markku Ulander / Lehtikuva
  • Liikkumisen rajoittaminen Uudeltamaalta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle on nyt voimassa.
  • Hallitus päätti Uudenmaan eristämisen yksityiskohdista kello 23.30 alkaneessa kokouksessa.
  • Eduskunnan täysistunto hyväksyi kello 22.39 yksimielisesti hallituksen asetuksen rajoitusten käyttöönotosta.

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta sai viimeisen varmistuksen, kun hallitus sinetöi päätöksen asetuksellaan myöhään perjantai-iltana.

Tarpeeton matkustaminen Uudellemaalle ja sieltä pois on näin ollen kielletty 19. huhtikuuta asti.

Rajoitusten myötä Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella, eivätkä muiden maakuntien asukkaat voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua.

Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä. Rajoitukset eivät myöskään koske Uudenmaan sisäistä liikkumista.
Valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan, että henkilöiden liikkumisrajoituksia ei sovelleta, jos liikkuminen on välttämätöntä seuraavissa asioissa:

  • Viranomaistoiminnassa.
  • Työn, elinkeinon, opiskelun tai yhteiskunnallisen luottamustoimen harjoittamiseksi.
  • Varusmiespalveluksen tai muun lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi.
  • Lähiomaisen hoivan tarpeen, kuoleman tai kuolemanvaaran vuoksi, lapsen tapaamisoikeuden toteuttamisen taikka muun niihin merkitykseltään rinnastuvan painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi.

Liikkumisrajoitusten noudattamista valvoo poliisi ja puolustusvoimat antaa eristämisessä virka-apua. Ihmisten on annettava poliisille selvitys liikkumisensa syystä pyydettäessä.

Eduskunta hyväksyi esityksen illalla

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen noin kello 22.39, kun perustuslakivaliokunta oli ensin puoltanut esitystä.

Eduskunnan päätöksen jälkeen hallitus kokoontui vielä päättämään toisesta asetuksesta, jossa päätettiin liikkumisrajoitusten tarkoista rajauksista ja yksityiskohdista. Tämä asetus sinetöi Uudenmaan sulkemisen.

Hallitus aloittivaltioneuvoston istunnon Uudenmaan eristämisen yksityiskohdista kello 23.30. Tuon istunnon päätteeksi hallitus tarkensi asetuksella, miten eristäminen toteutetaan ja mitä poikkeuksia eristämisestä sallitaan.

Eduskunta hyväksyi yksimielisesti omalta osaltaan liikkumisen rajoittamisen Uudeltamaalta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle. Tavoitteena on hillitä koronaviruksen leviämistä.

Ennen koko eduskunnan päätöstä perustuslakivaliokunta puolsi hallituksen esitystä. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan myös valiokunta oli yksimielinen päätöksessään.

Aiemmin tänään perustuslakivaliokunta kehotti hallitusta korjaamaan Uudenmaan eristystä koskevan asetuksen muotovirheen vuoksi.

Muotovirheen vuoksi eduskunta joutui käymään uuden lähetekeskustelun liikkumisrajoituksista.

Työn lisäksi opiskelukin voi olla syy liikkua eritysrajan yli

Perustuslakivaliokunta sai mietintönsä (siirryt toiseen palveluun) valmiiksi illalla hieman ennen kello kahdeksaa ja eduskunta aloitti mietinnön lopullisen käsittelyn klo 20.39.

Valiokunta huomautti hallitukselle, että esimerkiksi työn lisäksi myös opiskelu voi muodostaa välttämättömän syyn liikkua Uudenmaan rajan ylitse, jos eristys kestää pitempään kuin esimerkiksi opintojen nykyinen etäopetusvaihe.

Valiokunta joutui tivaamaan erikseen THL:n kirjallista tilannekuvaa

Perustuslakivaliokunta kehotti mietinnössään hallitusta parantamaan tietojen saantia.

Valiokunta joutui erikseen pyytämään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kirjallista tilannekuvaa, jotta pystyi arvioimaan, ovatko hallituksen rajoitukset välttämättömiä ja oikeasuhtaisia.

Hallituksen korjatusta asetuksesta käydyssä lähetekeskustelussa pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että kyseessä on tekninen asetusten erottaminen. Marinin mukaan näin oli ehdottomasti syytä toimia.

– Meillä on valmius vielä tänään kokoontua uudestaan ja antaa sitten soveltamisasetus sen jälkeen, kun tämä käyttöönottoasetus on eduskunnassa hyväksytty eli toimimme niin kuin perustuslakivaliokunta tässä edellyttää, Marin totesi.

Sanna Marin sanoi Ylen TV-uutisten haastattelussa kello 20.30, että hänen käsityksensä mukaan liikkumisrajoitukset saadaan käyttöön jo perjantaina.

Liikenteenohjaustarvikkeita.
Poliisi on valmis valvomaan Uudenmaan rajaa heti kun pyyntö tulee. Poliisi on jo pyytänyt puolustusvoimilta virka-apua valvontaan.Samuli Haapala / Puolustusvoimat

Uudenmaan eristys tulee voimaan vielä ensi yön aikana

Uudenmaan eristys tulee voimaan heti hallituksen toisen asetuksen jälkeen. Eduskunta jälkitarkastaa Uudenmaan liikkumisrajoitusten yksityiskohdat ensi viikolla.

Mutka hallituksen ja eduskunnan päätöksenteossa on siis mahdollista hoitaa nopeasti. Uuttamaata koskevat liikkumisrajoitukset on nopeimmillaan mahdollista saada voimaan vielä perjantain aikana.

Uudenmaan eristämisen välttämättömyydestä ei ole eduskunnassa ollut kiistaa, ja eduskunta hyväksyikin asian verrattain nopeasti.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta puoltaa sitä, että poliisi valvoo rajoitusten noudattamista ensisijaisesti neuvoin, kehotuksin ja käskyin.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi perjantaina loppuiltapäivästä, että päätökset Uudenmaan eristyksestä valmistuisivat niin, että eristys voitaisiin saattaa voimaan perjantaina puoliltaöin.

Poliisi on Ylen tietojen mukaan valmistautunut valvomaan Uudenmaan rajaa heti kun eduskunta ja hallitus saavat päätöksensä tehtyä.

Hallitus tulkitsi valmiuslakia eri lailla kuin valiokunnan asiantuntijat

Uusi päätöskierros Uudenmaan eristyksen säätämisessä johtui ongelmasta hallituksen ensimmäisen asetuksen muotoseikoissa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ja valiokunnan asiantuntijat kyseenalaistivat hallituksen tavan ilmoittaa samalla asetuksella yhdellä kertaa sekä valmiuslain liikkumisrajoituspykälän 118 käyttöönotosta että Uuttamaata koskevista rajoituksista.

Valiokunnan mietinnössä hallitus saakin nuhteet siitä, että valiokunta on toistuvasti muistuttanut, että valmiuslain soveltamista koskevat asetukset tulisi antaa vasta, kun eduskunta on tehnyt päätöksen edeltävän käyttöönottoasetuksen voimassaolosta.

Hallitus laittoi liikkumisrajoitusten käyttöönoton ja Uuttamaata koskevat rajoitukset samaan asetukseen, koska hallituksella oli jo tiedossa, mitä on tarkoitus tehdä.

Muotoerimielisyyden ratkaisuvalta on perustuslakivaliokunnalla

Valtioneuvostossa on tulkittu, ettei valmiuslaki kiellä sitä, että käyttöönotto ja soveltaminen voisivat olla samassa asetuksessa.

Syntynyttä tilannetta voi luonnehtia myös lakiasiantuntijoiden oppiriidaksi. Ratkaiseva tulkintavalta on kuitenkin perustuslakivaliokunnalla.

Eduskunta ei voi muokata hallituksen asetusta lakiesitysten tapaan, vaan eduskunta voi vain hyväksyä tai hylätä hallituksen asetuksen.

Esimerkiksi asetuksessa kunnan oikeudesta poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräaikojen noudattamisesta hallitus antoi ensin käyttöönottoasetuksen ja erikseen soveltamisasetuksen, jossa tarkemmin kuvattiin rajoitusmahdollisuuksia.

Uudenmaan eristystä koskevassa asetuksessa hallitus yritti siis molemmat asiat samalla kertaa.

Myös vanhan asetuksen sisällössä oli Ylen tietojen mukaan ongelmia. Valiokunta ei kuitenkaan ollut vielä alkuiltapäivästä muodostanut yhteistä kantaa, kuinka vakavia ongelmat olivat.

Juttua päivitetty ajantasaiseksi useaan otteeseen 27.3.2020.

Voit keskustella aiheesta alempana olevalla keskustelualueella lauantaihin 28.3. kello 23 asti.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Hallitus esittää Uudenmaan eristämistä – Liikkumisrajoitukset eduskunnan käsittelyyn torstaina

Näin Uusimaa eristetään muusta Suomesta – 10 asiaa: Saako sukulaisia tavata, miten käy työmatkojen? Tuleeko valvontaa kaikille väylille?

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus