Erikoinen tilanne: viidennes koko maan avoimista peruskoulun ja lukion rehtorin viroista on Rovaniemellä

Rovaniemellä on haettavana yhdellä kertaa peräti viisi vakituista rehtorin virkaa.

rehtorit
Kuvakaappaus duunitori.fi -sivustolta
Kuvakaappaus duunitori.fi -sivustoltaduunitori.fi

Haettavana olevista viroista neljä on peruskoulun rehtorin virkoja ja yksi lukion rehtorin virka. Duunitorilta ja Kuntarekrystä löytyy niiden lisäksi vain parikymmentä vastaavaa avoinna olevaa virkaa koko Suomessa.

Tilanne on äärimmäisen erikoinen. Kyse on kuitenkin puhtaasta sattumasta.

– Meillä on tosiaan nyt poikkeuksellinen tilanne. Meillä eläköityy kaksi henkilöä ja kaksi on siirtynyt uusiin tehtäviin. Lisäksi yksi määräaikainen paikka täytetään nyt vakituisesti. Nyt vaan sattuu yhtä aikaa muutoksia, Rovaniemen koulutuspalvelujen toimialajohtaja Kai Väistö sanoo.

Väistö ei ole kohdannut vastaavaa aikaisemmin.

– Minä olen ollut 25 vuotta koulupalveluissa ja tämä on kyllä ainutkertainen tilanne

Kuinka helppoa sitten on löytää Rovaniemen kokoiseen kaupunkiin kerralla peräti viisi uutta rehtoria. Kiinnostus peruskoulun tai lukion rehtorin työtä kohtaan on hiipunut vuosien varrella, kun työmäärä on kasvanut.

Erityisesti hallinnollisen työn osuus on noussut. Se vie aikaa pedagogiselta johtamiselta, vaikka rehtorilla pitäisi olla aikaa nimenomaan henkilöstölle ja oppilaille.

– Ylipäätään rehtorien tehtäviin ei viime vuosina ole ollut samalla tavalla hakijoita kuin aikaisemmin. Toivottavasti tämä haku huomataan mahdollisimman laajasti, että me saataisiin paljon hyviä hakijoita, toimialajohtaja Kai Väistö sanoo.