1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Opiskelijoiden tempaus koronavirusepidemian keskellä: Pelastetaan ahdinkoon ajautuneet yritykset

Yrittäjät voivat kertoa verkkosivuilla, minkälaista apua he tarvitsevat.

Koronavirus
suljettu toistaiseksi koronavirusepidemian vuoksi
Jotkut yritykset ovat jo laittaneet lapun luukulle epidemian vuoksi.Ville Viitamäki / Yle

Koronavirusepidemia on vienyt monelta yritykseltä asiakkaat ja rahan tulo on loppunut kuin seinään. Esimerkiksi montaa ravintolaa uhkaa konkurssi. Ahdinkoon ajautuneiden yritysten avuksi on tulossa rahaa valtiolta ja lisäksi on kehitelty erilaisia tempauksia ja kampanjoita.

Yksi sellainen on pääasiassa opiskelijavoimin pystytetty verkkosivu pelastetaanpalvelut.fi (siirryt toiseen palveluun).

– Se on nettisivu, jonne nostetaan yrittäjien tarinoita siitä, miten koronatilanne on vaikuttanut heidän liiketoimintaansa ja minkälaista apua he pyytävät kuluttajilta tilanteeseensa, yksi sivuston perustajista, Vesa Alaoja sanoo.

Ei välttämättä aina rahaa

Koronan vuoksi pulaan joutunutta yritystä tai yrittäjää voi auttaa monella eri tavalla.

– Esimerkiksi oman paikkakunnan yritykseltä voi ostaa lahjakortin, hakea suosikkiravintolastaan lounaan, jakaa meidän sanomaa sosiaalisessa mediassa tai markkinoimalla muuten. Välttämättä se ei aina vaadi kuluttajalta rahallista investointia palveluun. Kaikki mitä kuluttaja voi tehdä, otetaan ilolla vastaan, toinen verkkosivun perustajista, Eevi Pulli jatkaa.

Yritys voi ilmoittautua sivulle täyttämällä lomakkeen. Perjantaina aamulla mukana oli lähes 140 yritystä eri puolilta maata. Mukana on esimerkiksi parturi-kampaamoita, vaatekauppoja, ravintoloita, kahviloita ja monenlaisia muita palveluntarjoajia.

– Yksinyrittäjiä on eniten. He kohtaavatkin suuren haasteen koronan takia, Alaoja toteaa.

Pelastetaanpalvelut.fi on maksuton sivusto, jota 14 ihmistä pyörittää vapaaehtoisvoimin. Kahta lukuunottamatta kaikki sivuston kehittäjät ovat Lapin yliopiston opiskelijoita.

– Haastetaan kaikki kansalaiset tukemaan lähipalvelua ja yrittäjää. Ollaan tosi tärkeän asian keskellä, Alaoja päättää.

Pelastetaanpalvelut -verkkosivusto avattiin 14. maaliskuuta.

Jälleenrakennus 2020

Lapissa on kehitetty myös muita konsteja yrittäjien auttamiseen. Rovaniemeläinen Arctic Factory -yhtiö on avannut Jälleenrakennus 2020 -verkkosivun (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla he auttavat yrityksiä.

– Ensimmäinen keskustelu ja rahoitushakemuksen teossa auttaminen ovat ilmaista. Sen jälkeen tarjoamme yrityksen tai tekijäpoolin palveluja maksua vastaan, Arctic Factoryn toimitusjohtaja Julius Oförsagd sanoo.

Oförsagdin mukaan sivuston kautta kerätään myös yhteen eri alan osaajia, joiden taidoista olisi hyötyä hätää kärsiville yrityksille. Osaajat voivat olla esimerkiksi graafikoita, palvelumuotoilun tai digitalisaation ammattilaisia tai liiketoiminnan strategian taitajia.

– Tarkoitus on saada duunia opiskelijoille ja perustamaan etenkin luovan alan yrityksiä Lappiin, Oförsagd jatkaa.

Jälleenrakennus 2020 -sivusto avattiin perjantaina 20. maaliskuuta.