Hyppää sisältöön

Suomi ostaa suuren määrän hengityssuojaimia Kiinasta – "Hinta on korkeampi kuin normaalitilanteessa"

Huoltovarmuuskeskus ei paljasta määrää, mutta kyse on isosta erästä.

Huoltovarmuuskeskus on tehnyt suuria ostosopimuksia hengityssuojaimista, joita tarvitaan sairaaloissa ja muualla terveydenhuollossa.

– On tehty. En ota kantaa, minkä suuruisista eristä on kyse, mutta luonnollisesti ne ovat isoja. Tyhjiä lentokoneita ei kannata lennättää, kertoo Huoltovarmuuskeskuksen perustuotanto-osaston johtaja Jyrki Hakola.

Riittävä suojautuminen on välttämätöntä koronavirustartunnan saaneiden potilaiden hoidossa.

Kyse ei ole ainoastaan hoitohenkilökunnan tai potilaiden turvallisuudesta. Jos virusepidemia leviää laajalti hoitajiin ja lääkäreihin, koko terveydenhoitojärjestelmän kyky hoitaa kriisiä laskee.

Viime viikonloppuna Yle kertoi, että suojausvarusteet ovat olleet paikoin loppumassa Suomen sairaaloista. Pula on ollut etenkin FFP3-luokan hengityssuojaimista. Niitä tarvitaan etenkin teho-osastoilla, joissa tartuntavaara on suurin.

Tilanteen vuoksi Huoltovarmuuskeskus avasi varmuusvarastonsa. Varmuusvarastoissa on muun muassa satoja tuhansia hengityssuojaimia.

Hakolan mukaan työtä varastojen täyttämiseksi on tehty työtä jo kaksi viikkoa. Ostosopimuksia on tehty kiinalaisten tuottajien kanssa.

– Kiina on suurin tuottaja yksittäisenä maana. Se on siten luonnollinen kohde, mistä hankintaan.

Hengityssuojainten maailmanlaajuinen kysyntä on valtava ja hintakin sen mukainen.

– Valtio-ostajana olemme voineet neuvotella kohtuullisia hintoja. Mutta se on ihan selvä, että hinta on korkeampi kuin normaalitilanteessa.

Huoltovarmuuskeskus täyttää varastojaan yhteistyössä sairaanhoitopiirien kanssa.

– Se on perusteltua, jotta saadaan mahdollisimman isoja eriä. Nyt on hyvä suomalainen yhteistyö meneillään.

Suurin tarve on nyt tyydytetty, mutta kuinka pitkäksi aikaa?

Epidemian on kuitenkin ennustettu pahenevan huomattavasti, ja jatkuvan kesään saakka.

Huoltovarmuuskeskuksen Hakola ei lähde ennustamaan, kuinka pitkäksi aikaa Suomen hengityssuojaintilanne on tuoreiden hankintojen myötä varmistettu.

– Se kristallipallo kun olisi. Tätä on kuitenkin mahdoton ennustaa. Isoja eriä liikkuu maailmalla, mutta niitä on isot valtiot ostamassa.

Lue myös:

.
.