Hyppää sisältöön

Virolaisten liikkumista seurataan nyt älylaitteiden paikannuksella – tilastokeskuksen johtaja: "Kadut näyttävät tyhjiltä, mutta tarvitsemme dataa"

Hallituksen tilaama tutkimus selvittää, noudattavatko virolaiset koronan vuoksi asetettuja liikkumisrajoituksia.

Koronapandemia on autioittanut Tallinnan kadut. Kuva: Silja Massa

TALLINNA Viro alkoi tällä viikolla tutkia ihmisten liikkumista kännyköiden paikkatietojen avulla.

Hallituksen pyynnöstä kolme suurinta Virossa toimivaa matkapuhelinoperaattoria, Telia, Elisa ja Tele2, ovat luvanneet luovuttaa Viron tilastokeskukselle tiedot väestön liikkumisesta ennen koronapandemiaa ja pandemian puhkeamisen jälkeen.

Tilastokeskus tutkii tietojen perusteella, miten poikkeustilan aikana asetettuja ulkonaliikkumisrajoituksia noudatetaan Virossa.

– Vertaamme tammi-helmikuun vaihteessa kerättyä dataa maaliskuun dataan, kertoo Viron tilastokeskuksen johtaja Mart Mägi Ylelle.

Mägi painottaa, ettei tietoja käytetä yksittäisten ihmisten valvontaan, vaan teleoperaattorit muuttavat tiedot anonyymeiksi ennen kuin toimittavat ne tilastokeskukselle.

– Data ei myöskään ole reaaliaikaista eikä sitä luovuteta millekään ulkopuoliselle taholle, Mägi sanoo.

Esimerkiksi Koreassa koronaviruksen leviämistä on onnistuttu estämään seuraamalla mahdollisten viruksen tartuttajien liikkeitä matkapuhelindatan avulla. Tästä Viron mallissa ei kuitenkaan siis ole kyse.

"Emme valvo yksittäisiä ihmisiä", sanoo Viron tilastokeskuksen johtaja Mart Mägi. Kuva: Mart Mägi

Viron tapaan ihmisten anonyymejä puhelinpaikkatietoja ovat alkaneet koronapandemian aikana kerätä myös ainakin Italia, Itävalta ja Saksa.

Henkilötietojen salaamisesta huolimatta esimerkiksi Saksassa käytäntö on herättänyt huolta yksityisyyden suojan säilymisestä.

Viron tietosuojatoimiston johtaja Pille Lehis kertoo Viron yleisradion ERR:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että matkapuhelinten sijaintitietojen käyttö tutkimuksessa on laillista, kunhan datasta on poistettu yksilölliset tiedot kuten nimet ja puhelinnumerot.

– Tutkimus pitäisi kuitenkin pyrkiä suorittamaan niin vähillä tiedoilla kuin mahdollista ja käytetty data pitäisi hävittää tutkimuksen jälkeen, Lehis sanoo.

Rajoitukset tiukentuvat Virossa päivä päivältä

Virossa ei ole otettu käyttöön ulkonaliikkumiskieltoa, mutta yli kahden hengen kokoontumiset on kielletty ja ihmisiä kehotetaan etätöihin.

Virastoihin, kauppoihin ja julkisiin kulkuvälineisiin on ilmestynyt kylttejä, joissa muistutetaan pitämään muihin ihmisiin vähintään kahden metrin turvaväli.

Rajoitukset muuttuvat päivä päivältä tiukemmiksi.

Keskiviikkona Viro sulki leikkipuistot ja muut vapaa-ajanviettopaikat kuten biljardisalit ja urheilukentät.

Perjantaina kiinni menivät kauppakeskukset. Auki saavat olla enää ruokakaupat, apteekit ja muut välttämättömiksi luokitellut liikkeet.

Tänään lauantaina Virossa voimaan tulee uusi rajoitus, joka koskee koronaan sairastuneita ja heidän perheenjäseniään.

Koronavirusta kantava henkilö saa poistua kotoaan enää vain poliisin tai terveydenhoitoalan työntekijän määräyksestä – tai jos kyseessä on henkeä tai terveyttä uhkaava hätätilanne.

Koronapotilaan oireeton perheenjäsen tai asuinkumppani saa käydä töissä kodin ulkopuolella, jos työ luokitellaan välttämättömäksi. Lisäksi perheenjäsen saa ulkoilla ja käydä kaupassa ostamassa välttämättömiä tarvikkeita.

Esimerkiksi ystävien tapaaminen on koronapotilaiden perheenjäseniltä kielletty, ja ulkona liikkuessaan heidän täytyy kantaa mukanaan henkilötodistusta.

Perheenjäsenten täytyy myös tarkkailla jatkuvasti omaa terveydentilaansa ja noudattaa tarkasti 2+2 -sääntöä, eli välttää yli kahden ihmisen kokoontumisia sekä pitää julkisilla paikoilla vähintään kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin.

Apteekin kyltti muistuttaa, että työntekijään on pidettävä vähintään kahden metrin etäisyys. Kuva: Silja Massa

Viron pääministerin Jüri Rataksen mukaan poliisi valvoo sääntöjen noudattamista. Jos poliisin ohjeita ei tottele, voi saada jopa kahdentuhannen euron sakot.

Tallinnan kadut hiljenivät

Tallinna on koronapandemian aikana hiljentynyt. Ihmisiä näkyy siellä täällä, mutta ero pääkaupungin tavalliseen vilinään on hätkähdyttävä.

Monilla on suunsa edessä hengityssuoja.

Silmämääräisten arvioiden tueksi tarvitaan kuitenkin tutkittua tietoa, sanoo tilastokeskuksen johtaja Mart Mägi.

– Kun katsoo Tallinnan katuja, näyttää kyllä siltä, että ihmiset pysyvät tällä hetkellä kotona, mutta on tärkeää saada asiasta koko Viroa koskeva data, hän sanoo.

Solaris-kauppakeskus Tallinnassa hiljeni perjantaina, kun määräys kauppakeskuksten sulkemisesta astui voimaan. Kuva: Silja Massa

Tutkimuksen tulokset on tarkoitus julkaista jo ensi viikolla.

Tulosten perusteella Viron hallitus saattaa tehdä uusia päätöksiä siitä, tullaanko nykyisiä liikkumisrajoituksia jatkossa tiukentamaan tai lieventämään.

Suomessa matkapuhelinoperaattoreita ei ole pyydetty luovuttamaan matkapuhelinten paikkatietoja viranomaisille.

Virossa oli perjantaihin mennessä diagnosoitu 575 koronatapausta, joista 40 vaatii tällä hetkellä sairaalahoitoa.

Ensimmäinen ihminen kuoli Virossa koronaan tällä viikolla. Hän oli 83-vuotias nainen, jolla oli krooninen sydänsairaus.

Sairaudesta parantuneita on yksitoista.

Lue lisää:

.
.