Hyppää sisältöön

Siirtolaiskahakka Kreikan rajalla päättyi – Turkki siirsi rajan yli pyrkineet kaupunkeihin

Turkki sanoo siirtäneensä siirtolaiset rajalta koronakaranteeniin.

Turkin Edirnessä, Kreikan rajan kupeessa leiriytyi vielä maaliskuun alussa tuhansia Eurooppaan pyrkineitä. Kuva: Sedat Suna / EPA

Siirtolaistilanne Turkin ja Kreikan välisellä rajalla on ainakin toistaiseksi rauhoittunut. Turkki on siirtänyt rajalta noin 6 000 Kreikkaan ja sitä kautta muualle EU-alueelle pyrkinyttä siirtolaista omiin kaupunkeihinsa.

Turkin sisäministeriön mukaan siirtolaiset siirrettiin karanteenikeskuksiin, joissa he ovat kaksi viikkoa, minkä jälkeen heidät siirretään muualle Turkkiin.

Maiden välisellä puhkesi levottomuuksia helmikuussa, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti, ettei maa enää pidättele Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia huolimatta EU:n kanssa tehdystä sopimuksesta.

Välittömästi Kreikan-vastaiselle rajalle saapui tuhansia ihmisiä, jotka yrittivät ylittää rajan Kreikkaan. Kreikan poliisi esti rajanylitykset kovin ottein.

EU-maat syyttivät Turkkia, koska sen kerrottiin tietoisesti aiheuttaneen kahakan siirtämällä ihmisiä rajalle jopa vastoin heidän tahtoaan ja estämällä heitä poistumasta rajalta takaisin Turkkiin. Turkin ja Kreikan poliisit ampuivat toisiaan kyynelkaasuammuksin ja turhautuneet siirtolaiset kivittivät kreikkalaispoliiseja.

Myös lähellä Turkin rannikkoa sijaitseville Kreikan saarille tuli siirtolaisia, vaikka saarilla olevat vastaanottokeskukset olivat jo ennestään täynnä ihmisiä.

Mies kantoi poikaansa lähellä Kreikan raja-asemaa Edirnessä 9. maaliskuuta. Kuva: Tolga Bozoglu / EPA

– Tämä luku nayttää nyt päättyvän, mutta taistelu jatkuu. Meidän ei pidä vaipua itsetyytyväisyyteen, vaan vahvistaa raja-aitaa ja organisoida rajavalvontaa, sanoi Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis toimistonsa lähettämän tiedotteen mukaan.

.
.