1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorisminvastainen toiminta

Suomi keskeyttää Irak-operaation – Monet muutkin maat ovat vetäytyneet

Vetäytyneet maat ovat ilmoittaneet palaavansa alueelle, kun koronatilanne on rauhoittunut.

Suomalaiset kriisinhallintajoukot antavat taistelulääkintäkoulutusta peshmerga-sotilaille Erbilin lähettyvillä Irakissa loppuvuodesta 2019. Kuva: Puolustusvoimat

Suomi kotiuttaa tilapäisesti valtaosan Irakissa palvelevista suomalaisista joukoista.

Kansainvälinen OIR-operaatio ilmoitti viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että useat maat ovat kotiuttamassa joukkojaan Irakista koronaviruksen aiheuttaman uhan takia.

Irakin turvallisuusjoukot ovat keskeyttäneet koulutustoiminnan koronatilanteen takia ja saman tekevät nyt myös länsimaat.

Eurooppalaisen puolustusalan nettijulkaisun B2:n mukaan mm. Ranska päätti vetäytymisestä (siirryt toiseen palveluun)tällä viikolla. Edellisellä viikolla operation keskeytyksestä päättivät Britannia ja Espanja.

Maat aikovat palata jatkamaan terrorismin vastaista taistelua Irakissa koronatilanteen rauhoituttua.

Suomella on Irakissa noin 80 sotilasta, jotka ovat kouluttaneet kurdien peshmerga-joukkoja. Yle kertoi aiemmin illalla, että Suomi aikoo tilapäisesti vetäytyä terrorismin vastaisesta operaatiosta Irakissa.

Maavoimat tiedotti illalla, että kotiin palaa tilapäisesti noin 50 henkilöä. Parikymmentä henkilöä jää Irakiin suunnittelemaan tehtävän jatkoa, sillä operaatio organisoi toimintaansa uudestaan.

Maavoimien mukaan joukot kotiutetaan mahdollisimman nopeasti, ja he menevät Suomeen saavuttuaan suoraan karanteeniin.

Suomalaiset ovat olleet kansainvälisten joukkojen mukana Irakissa kouluttamassa vuodesta 2015. Kansainvälinen liittouma aloitti koulutuksen, jotta Isis saataisiin heikentymään. Tällä hetkellä suomalaiset ovat paikallisten kouluttajien neuvonantajina.

Lisää aiheesta:

Suomalaissotilaiden koulutusoperaatio edelleen keskeytyksissä Irakissa – Puolustusministeri Antti Kaikkonen: lomakomennusta ei suunnitella

Erbilin suomalaissotilaat saivat varoituksen ja olivat suojissa ohjusiskun aikana – Viesti yöllä: "Suomalaiset laskettu ja kaikki kunnossa"

27.3.20 klo 21.20 uutinen päivitetty maavoimien tiedotteen tiedoilla