1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Satakunta

Satakuntalaiset kuntapäättäjät: Talousmurheet nyt taka-alalla, terveys tulee ensin

Satakuntalaisissa kunnissa ollaan pääosin tyytyväisiä valtiovallan toimintaan poikkeustilan aikana. Taloustilanteen pelätään heikkenevän merkittävästi, mutta vielä tässä vaiheessa kunnat eivät sure menetettyjä euroja.

Satakunta
Rauman kaupungintalo
Rauman kaupungintalolla on monen muun viraston tavoin tehty isoja muutoksia työtapoihin koronan takia.Yrjö Hjelt / Yle

Satakunnan kunnissa on siirrytty nopeassa tahdissa poikkeustilan vaatimaan asentoon. Etäopetus, useiden kunnallisten laitosten sulkeminen, terveydenhuollon mobilisoiminen koronan vastaiseen taisteluun ja kunnallishallinnon uudelleenorganisointi on toteutettu muutamassa viikossa.

Ylen haastattelemat kuntapäättäjät ovat syystäkin ylpeitä usein kankeaksi ja tehottomaksi haukutun järjestelmän toiminnasta tosipaikassa.

Kankaanpään kaupunginhallitusta vetävä Katri Kujanpää (sd.) sanoo, että kaupungissa on yllättävänkin nopeasti muodostunut poikkeusajan rutiini. Se, mikä kaksi viikkoa sitten tuntui mahdottomalta, onkin jo normaalia.

Kiitosta jaetaan myös hallitukselle. Esimerkiksi Nakkilan kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Aalto (kok.) muistuttaa, että tilanne on täysin uusi kaikille. Siksi on ymmärrettävää, että myös virheitä sattuu.

Talous menee pakkaselle

Koronatilanteen odotetaan pahenevan lähiaikoina vääjäämättä myös Satakunnassa. Samalla on selvää, että jokaisen kunnan talous on koetuksella. Vaikka osassa kunnista tehdään lomautuspäätöksiä, kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että talous ei ole tällä hetkellä ykköshuoli.

Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) toteaa, että talous on toissijaista, kun kyse on terveydestä. Huittisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esa Laamanen (kesk.) sanoo, että talouden suremisen aika tulee myöhemmin.

Koronan hoito ei siis jää kiinni rahasta, ja sairaanhoitopiiriltä pitkään vaadittuja suuria säästöjä ei mainitse kukaan haastateltavista. Taloustilanteen korjaamisen aika tulee kuitenkin vääjäämättä myöhemmin, ja siihen kunnissa odotetaan valtiolta isoa panostusta. Yksin ei pärjätä.

– Voidaan kysyä, onko kuntien enää teoriassakaan mahdollista vastata vain omilla toimilla muuttuneeseen tilanteeseen, Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) tiivistää.

Useat kuntapäättäjät mainitsevat, että poikkeustila on hitsannut kuntien päätöksentekijöitä ja virkamiehiä poikkeuksellisella tavalla yhteen. Samoin kiitellään sitä, että etätyö on vihdoin saatu puheista teoiksi.

Lue seuraavaksi