Herätys: Uudenmaan rajat ovat nyt kiinni, tuhannet lomautetut pelkäävät toimeentulonsa puolesta, vankilat valmistautuvat kiristämään koronatoimia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Poliisi tarkistuspisteellä valtatiellä Hyvinkään Sahamäen liittymän kohdalla Uudenmaan ja Kanta-Hämeen maakuntarajalla.
Poliisi tarkistuspisteellä valtatiellä Hyvinkään Sahamäen liittymän kohdalla Uudenmaan ja Kanta-Hämeen maakuntarajalla yöllä 28. maaliskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Uudenmaan rajat menivät kiinni keskiyöllä

Eduskunta hyväksyi myöhään perjantai-iltana hallituksen esityksen liikkumisen rajoituksista Uudenmaan alueella. Tarpeeton matkustaminen Uudellemaalle ja sieltä pois on näin ollen kielletty 19. huhtikuuta asti.

Rajat menivät kiinni keskiyöllä, ja ensimmäisen yö sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

Valmistautuminen Uudenmaan rajojen valvontaan alkoi vauhdilla jo ennen rajoitusten hyväksymistä. Yle seurasi valmistelua Uudenmaan rajoilla tässä artikkelissa.

Työvelvoite terveydenhuoltoalalle

hoitajalla kumihanskat kädessä
Kutsuminen tehdään yksilöllisen harkinnan perusteella.Vadym Drobot / AOP

Eduskunta päätti eilen perjantaina myös terveydenhuoltoalan työvelvoitteen käyttöönottamisesta. Terveydenhuollon työntekijä voidaan nyt koronaepidemian vuoksi kutsua töihin työvelvoitteella.

Töihin voidaan kutsua sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon alalla toimivia henkilöitä, jotka ovat saaneet alan koulutusta, toimivat alalla ja jotka ovat täyttäneet 18, mutta eivät ole vielä yli 67-vuotiaita.

Työvelvoitteesta ja muista uusista koronakäänteistä voit lukea tästä koostejutusta.

Lomautettu Laura ja tuhannet muut pelkäävät nyt toimeentulonsa puolesta

Ruoka-apupakettin sisältö Sääksjärven koululla Lempäälässä 27.3.2020.
Kaupungit tarjoavat ruoka-apua.Miikka Varila / Yle

Ravintola-alalla työskentelevän Lauran työpaikalla ilmoitettiin lomautuksista. Tätä ennen töitä on riittänyt ja toimeentulo on ollut hyvä. Nyt hän turvautuu kaupungin tarjoamaan ruoka-apuun.

– Aihe tuntuu vaikealta, sitä ikään kuin häpeää että tässä kävi näin, Laura toteaa.

Työelämän tutkijan mukaan koronaviruskriisi aiheuttaa laman, josta toipumista on mahdotonta ennustaa.

Ylen kysely: Vankilat valmistautuvat koronavirukseen

Helsingin vankila.
Yle kysyi suurimmilta vankiloilta koronaan valmistautumisesta.Juha Kivioja / Yle

Vankiloissa varaudutaan ottamaan käyttöön vielä nykyistäkin tiukempia rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ylen kyselyn perusteella vankilanjohtajien isoin huoli on se, että suuri määrä vartijoita ja vankeja sairastuu yhtä aikaa. Pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa siihen, että vangeille pystytään vain toimittamaan ruoka selleihin ja järjestämään ulkoilu.

Miten ulkomailla asuvat suomalaiset selviävät korona-arjesta?

Prahassa asuva nainen ompeli kotonaan hengityssuojaimia. Tshekeissä on valmistettu paljon suojaimia vapaaehtoisvoimin.
Prahassa asuva nainen ompeli kotonaan hengityssuojaimia. Tšekissä on valmistettu paljon suojaimia vapaaehtoisvoimin.Martin Divisek / AOP

Japanissa vessapaperitehdas alkoi valmistaa hengityssuojaimia, Tšekissä niitä ommellaan itse milloin mistäkin kankaista, jopa alusvaatteista. Britanniassa taloyhtiön pikaviestintilillä vaihdetaan vitsejä ja organisoidaan apua ja yhteistyötä, Virossa naapurusto kokoontui pakkasella ulos juomaan vodkaa ja teetä. Kysyimme ulkomailla asuvilta suomalaisilta, millaisia arkea heidän asuinmaissaan eletään näin pandemian aikaan.

Viro seuraa puhelinten paikkatietojen perusteella karanteenisääntöjen noudattamista

Mart Mägi on Viron tilastokeskuksen johtaja.
"Emme valvo yksittäisiä ihmisiä", sanoo Viron tilastokeskuksen johtaja Mart Mägi.Mart Mägi

Viron kolme suurinta teleoperaattoria luovuttavat kansalaisten kännyköiden paikkatietoja, joista analysoidaan väestön liikkumista ennen koronapandemiaa ja pandemian puhkeamisen jälkeen. Viron tilastokeskus tutkii tietojen perusteella, kuinka hyvin poikkeustilan aikana asetettuja ulkonaliikkumisrajoituksia noudatetaan Virossa. Tietojen perusteella ei valvota yksittäisiä ihmisiä, koska teleoperaattorit poistavat ensin datasta henkilötiedot.

Sää viilenee tänään

sääkartta
Matti Huutonen / Yle

Kylmää ilmaa virtaa pohjoisesta koko maahan. Aamulla Lapissa sataa lunta voimakkaan tuulen kera ja lumipeite karttuu paikoin yli viidellä sentillä. Päivällä lumikuuroja tulee yleisimmin Pohjois-Pohjanmaalla. Etelämpänä sadekuurot ovat yksittäisiä. Etelässä lämpötila ehtii vielä käväistä päivällä lähellä 10:tä astetta. Tuuli on puuskaista koko maassa.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus