Trump vaatii autojätiltä vauhtia hengityskoneiden tuotantoon – yhtiö sanoo työskentelevänsä jo kellon ympäri tavoitteen eteen

Presidentti haluaa vauhdittaa tuotannon aloittamista sota-aikaan tarkoitetulla lailla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump koronavirusta käsittelevässä lehdistötilaisuudessa 27. maaliskuuta. Kuva: Yuri Gripas / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut määräyksen, jonka tarkoituksena on pakottaa autotehdasjätti General Motors valmistamaan hengityskoneita.

Yhdysvalloissa on tarvetta lisälaitteistolle terveydenhuollossa, kun koronavirustartuntojen määrä maassa kasvaa.

Trump turvautui harvoin käytettyyn puolustustarvikkeiden valmistamista koskevaan lakiin, joka periytyy 1950-luvun Korean sodan ajalta. Lain avulla yksityisiä yrityksiä voidaan määrätä valmistamaan puolustustarvikkeita.

– Laki antaa Valkoiselle talolle mahdollisuuden vaatia, että General Motors hyväksyy ja asettaa etusijalle liittovaltion sopimukset hengityskoneista, presidentin lausunnossa sanotaan.

General Motorsin kanssa on käyty asiasta neuvotteluita, mutta presidentin mukaan asioihin täytyi panna vauhtia. Trumpin mukaan uusimmat toimet varmistavat hengityskoneiden nopean tuotannon ja säästävät ihmishenkiä.

Vaatimus isoilla kirjaimilla

Aiemmin perjantaina Trump vaati suorasanaisessa tviitissä sekä General Motorsia että sen kilpailijaa Fordia siirtymään pikaisesti hengityskoneiden valmistamiseen.

General Motors vastasi presidentille nopeasti, että sillä on sopimus terveydenhuollon laitteita valmistavan Ventec Life Systems -yrityksen kanssa.

Sopimuksen mukaan General Motorsin tehtailla Indianan osavaltiossa tehtäisiin tehohoidossa käytettäviä laitteita. Niiden toimitukset voitaisiin aloittaa ensi kuussa.

Valkoisessa talossa vastauksesta ei ilmeisesti pidetty, sillä muutamaa tuntia myöhemmin presidentti Trump antoi hallinnolleen valtuudet puolustustarvikkeiden valmistamista koskevaan lakiin.

General Motors vastasi tähän ilmoittamalla, että yhtiö on jo ryhtynyt toimiin ja että tarpeiden täyttämiseksi on työskennelty jo yli viikko kellon ympäri.

Trumpia arvosteltu hitaudesta

Sanomalehti New York Times (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että presidentti vaatii lakitoimin General Motorsilta sellaista toimintaa, johon yhtiö on jo ryhtynyt.

General Motors arvioi jo aiemmin, että se pystyisi yhdessä Ventecin kanssa kasvattamaan hengityskoneiden tuotannon 10 000 kappaleeseen kuussa.

Trump on toivonut, että yhdysvaltalaiset voisivat palata mahdollisimman nopeasti takaisin töihin. Kuva: Yuri Gripas / EPA

Ford-yhtiö vastasi presidentin tviittiin vakuuttamalla, että yhtiö tekee hartiavoimin töitä ratkoakseen pulaa terveydenhuollon laitteista.

Presidentti Trumpia on arvosteltu Yhdysvalloissa riittämättömästä reagoinnista koronaviruskriisiin.

Yhdysvallat otti myöhään torstaina kärkipaikan koronavirustartunnan saaneiden määrässä maailmassa. Vahvistettuja tapauksia on jo yli 100 000. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Yhdysvalloissa yli 1 700 ihmistä.

Lisää aiheesta: