Liki 300 Thaimaasta saapuvaa otettiin viranomaisten haltuun Oulun lentokentällä – kaikkien terveydentila kartoitettiin ja kyytisuunnitelma tarkistettiin

Kaikille lentokentälle ulkomailta saapuville on tiukat toimintaohjeet.

koronavirus
Oulu Capital of Northern Scandinavia teksti Oulun lentoaseman yleisötiloissa.
Viranomaiset tarkastavat Thaimaasta Ouluun tulevan lomalennon matkustajat. Kuvituskuva.Risto Degerman / Yle

Thaimaan Krabista saapui Ouluun tänään iltapäivällä noin kello 13 lento, jonka matkustajat otettiin Oulun terveysviranomaisten haltuun lentokentällä.

Oulun kaupungin terveysjohtajan Jorma Mäkitalon mukaankoneessa oli tiettävästi runsaat 280 matkustajaa, jotka palaavat Thaimaan-lomamatkaltaan. Tiedossa ei vielä ole, onko matkustajien joukossa henkilöitä, joilla on korona tai joilla on koronan oireita.

Mäkitalo kertoo, että viranomaiset tarkastavat matkustajien kunnon ja antavat neuvontaa karanteeniin.

Jos jollain henkilöllä todetaan oireita, hänet ohjataan Oulun yhteispäivystykseen koronanäytteenottoon. Sen jälkeen matkustaja siirtyy karanteenimajoitukseen odottaamaan testitulosten valmistumista.

Viranomaiset tarkistavat oireettomilta matkustajilta kyytisuunnitelman.

Matkustajien sallitaan käyttää omaa kuljetusta tai taksikyytiä, mutta heidän ei anneta jatkaa matkaansa julkisilla kulkuvälineillä. Tarvittaessa kaupunki järjestää kyydin kotiovelle.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo
Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan kukaan ei valvo sitä, kuinka Thaimaasta palaavat matkailijat noudattavat karanteenia seuraavat kaksi viikkoa. Juha Virranniemi / Yle

Mäkitalon mukaan matkustajille tarjotaan tarpeen vaatiessa hätämajoitusta. Myös karanteenimajoituksen järjestämistä on suunniteltu muun muassa paikallisten hotellien kanssa.

– Aluehallintovirasto on antanut kaupungille määräyksen osallistua lennon vastaanottamiseen, ja Oulun kaupunki haluaa hoitaa tehtävän vastuullisesti ja mahdollisemman hyvin ihmisten terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Kaupunki on ryhtynyt välittömästi tarvittaviin toimiin tehtävän hoitamiseksi, sanoo kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Lentokentälle ulkomailta saapuville on tiukat toimintaohjeet. Perjantaina linjattiin, että kaikkien Suomeen ulkomailta palaavien matkustajien tulee olla kaksi viikkoa karanteenissa ja karanteeni alkaa jo lentokentältä.

Matkustajat saivat tietää tilanteesta vasta koneessa

Ouluun saapuneessa lentokoneessa ollut Anne Siika-aho kertoo, että he saivat tietää kentällä odottavista toimista vasta koneessa. Hän oli perheensä kanssa lomalla Thaimaan Krabilla.

– Onhan tämä jännä tilanne, kun on tällainen komitea vastassa. Lento meni hyvin, eikä esimerkiksi lähtiessä ollut mitään ongelmia.

Anne, Saimi ja Timo Siika-aho Oulun lentokentällä Thaimaasta paluun jälkeen.
Anne, Saimi ja Timo Siika-aho palasivat lauantaina Ouluun Thaimaan matkaltaan. Johanna Laakkonen / Yle

Timo Siika-aho kertoo, että heiltä ei mitattu lämpöä, kun he olivat poistuneet koneesta. Terveydenhuollon työntekijät antoivat heille hengityssuojaimet ja kysyivät terveydentilasta.

Siika-ahojen matka jatkuu kentältä omalla autolla kotiin Rajakylään. Perheen vanhempi tytär on käynyt täyttämässä jääkaapin etukäteen.

– Kahden viikon karanteeni menee ainakin siivotessa, Timo Siika-aho kertoo.

Juttua päivitetty klo 13.52

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus