Jälleen yksi afrikkalainen johtaja pidentämässä valtakausiaan – Guineassa perustuslakimuutos läpi kansanäänestyksessä

Venäjä on tukenut kymmenen vuotta vallassa ollutta presidenttiä Alpha Condéa, joka saa mahdollisuuden jatkokauteen.

81-vuotias presidentti Alpha Condé osallistui Venäjä-Afrikka -huippukokoukseen Sotshissa syksyllä 2019. Kuva: Mikhail Metzel / AOP

Länsiafrikkalaisessa Guineassa enemmistö kansasta on hyväksynyt perustuslain muutoksen, joka mahdollistaa presidentti Alpha Condén pysymisen vallassa.

Guinean vaalikomission mukaan vajaat 92 prosenttia kansanäänestykseen osallistuneista äänesti perustuslain muuttamisen puolesta.

Äänestystulos petaa presidentti Condélle mahdollisuutta hakeutua kolmannelle valtakaudelle. 81-vuotias Condé on ollut vallassa vuodesta 2010, jolloin hänestä tuli Guinean ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti.

Kansanäänestystä siirrettiin maaliskuun 1. päivästä viime sunnuntaihin sen jälkeen, kun kansainväliset tarkkailijat esittivät huolensa siitä, tuleeko vaaleista reilut.

Perustuslain muuttamisaikeet ovat lietsoneet entisessä Ranskan siirtomaassa väkivaltaisuuksia, joissa on kuollut ainakin 32 ihmistä.

Oppositio pelkää, että uutta perustuslakia voidaan tulkita niin, että nykyisen presidentin kaudet nollautuvat. Näin Condé voisi olla vallassa vielä kaksi kautta eli 12 vuotta.

Venäjä turvaa taloudellisia etujaan

Venäjä antoi lausunnon, jossa se syytti "ulkoisia tahoja" yrityksistä sekaantua äänestykseen.

Ranskalaisten medioiden Guinean-kirjeenvaihtajan Carol Valaden Twitteriin jakaman lausunnon on antanut Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova. Lausunnossa todetaan Venäjän linjan mukaisesti, että kansanäänestys on Guinean sisäinen asia.

Venäjän entinen Guinean-suurlähettiläs herätti viime vuonna opposition keskuudessa arvostelua kommenteillaan, joissa hän tuki julkisesti perustuslain muutosta ja Alpha Condén pysymistä vallassa.

Guinean presidentti Alpha Condé takanaan Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Guardian-lehden mukaan suurlähettiläs johtaa nykyisin tärkeää yksikköä venäläisessä alumiiniyhtiössä Rusalissa, jolla on kaivosliiketoimintaa Guineassa. Guinean lehdistössä on arveltu, että Venäjä haluaa varmistaa taloudelliset etunsa Guinean kaivossektorilla.

Guineaa on arveltu yhdeksi Venäjän Afrikassa tapahtuvan poliittisen vaikuttamisen kohdemaista.

Vajaan 12 miljoonan asukkaan Guinea on Afrikan suurin bauksiitin tuottaja. Bauksiittia käytetään alumiinin valmistuksessa.

Korjaus 29.3. klo 6.27: Vaihdettu jutun pääkuva. Aiemmassa kuvassa oli Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema.

Aiheesta muualla: