1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – esitys voisi tulla voimaan maanantaina

Pääministeri Marin: En halua nähdä sellaista tilannetta kuin 90-luvun lamassa, lisää tukitoimia tarvitaan.

koronavirus
Pääministeri Sanna Marin vastausvuorossa eduskunnan kyselytunnilla.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vedonnut ravintoloitsijoihin ja kahvilanpitäjiin, että he sulkisivat tilansa asiakaskäynneiltä omatoimisesti.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen ravintoloiden aukiolon rajoittamisesta määräajaksi. Esitys hyväksyttiin toisessa käsittelyssä ensimmäisen käsittelyn päätöksen mukaisena.

Useat ravintolat ja kahvilat ovat jo sulkeneet omaehtoisesti ainakin asiakastilansa.

Hallitus antoi tiistaina eduskunnalle esityksen, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi toukokuun loppuun asti, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa. Ehdotuksen mukaan ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta, mutta ulosmyynti olisi kuitenkin sallittua.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vedonnut ravintoloitsijoihin ja kahvilanpitäjiin, että he sulkisivat tilansa asiakaskäynneiltä omatoimisesti.

Kansanedustajat tivasivat täysistunnossa, miten hallitus voi näissä poikkeuksellisissa oloissa turvata pienten ja muidenkin yritysten tilanteen ja millä aikataululla uusia tukia on luvassa.

Marinin mukaan on selvää, että yrityksille tarvitaan lisää tukitoimia. Hallituksella on hänen mukaansa tahtoa auttaa niitä, mutta hallitus on joutunut miettimään mekanismeja tukien jakamiseen.

– Itse en haluaisi nähdä tässä maassa sellaista tilannetta kuin 1990-luvun laman aikana, kun yrityksiä meni konkurssiin, ihmiskohtalot olivat surullisia ja monet perheetkin hajosivat. Pidän äärettömän tärkeänä, että pyritään kaikin mahdollisin toimin varmistamaan, että tämä ei uudelleen muodostu todellisuudeksi, hän vastasi.

Torstaina eduskunta hyväksyi lisätalousarvion, joka tietää yrityksille miljardin euron suoraa tukipakettia.

Tämä ei kuitenkaan Marinin mukaan vielä riitä.

– Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt kovasti töitä ja etsinyt välineitä, millä saadaan ohjattua tukea yrittäjille, Marin sanoi.

Esitys voisi tulla voimaan maanantaina

Vaikka eduskunta hyväksyi esityksen ravintoloiden sulkemisesta, sitä voidaan alkaa soveltaa käytäntöön vasta, kun hallitus on antanut täydentävän asetuksen asiasta.

– Valmistelu on tämän osalta käynnissä. Meidän pitää perustella hyvin huolellisesti, minkä takia katsomme, että tämä on eritoten koko maan asia eikä vain yksittäisten paikkakuntien tai maakuntien asia, Marin sanoi.

Esitys voisi Marinin mukaan tulla voimaan maanantaina.

Perustuslakivaliokunta puolsi keskiviikon käsittelyssään esitystä täsmennyksin. Valiokunta esitti, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa. Valiokunta piti lisäksi välttämättömänä, että ravintoloiden sulkemisesta aiheutuneiden menetyksien kohtuullinen korvaaminen yrittäjille säädetään lailla.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Torniossa rajanylittäjille pakollinen terveystarkastus, pk-seutu höllentää koronarajoituksia, USA hyväksyi Pfizerin ja Biontechin rokotteen 12–15-vuotiaille

Lue seuraavaksi