Hyppää sisältöön

Hyvinvointiyhtymä tekee muutoksia sosiaalipalveluihin, neuvoloiden toimintaan sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon

Palvelut suosivat ajanvarausta ja puhelimitse asiointia maanantaista alkaen.

Koronatilanne aiheuttaa monenlaisia muutoksia hyvinvointiyhtymän palveluihin. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Koronatilanteen vuoksi Päijät-Hämeen kuntayhtymä vähentää monia palveluitaan. Muutosten tarkoituksena on vähentää ihmisten lähikontakteja ja keskittää terveysalan työntekijöitä tarvittaviin työtehtäviin.

Hyvinvointiyhtymä muistuttaa, että toimipisteissä asioidessa asiakkaita pyydetään noudattamaan hyvää käsihygieniaa, pitämään etäisyyttä muihin ja välttämään lähikontaktia. Flunssaisena ei tule asioida toimipisteissä.

Vastaanotolle ei saa tulla, jos on hengitystieinfektion oireita, on tullut ulkomaanmatkalta kahden viikon sisällä tai on määrätty eristykseen tai karanteeniin.

Sosiaalihuolto palvelee pääsääntöisesti ajanvarauksella

Koronaepidemiasta johtuen hyvinvointiyhtymän sosiaalihuolto palvelee asiakkaita pääsääntöisesti vain ajanvarauksella maanantaista alkaen.

Hakemuksia ja muuta postia voi jättää toimistojen yhteydessä oleviin postilaatikoihin. Sosiaalihuollon nykyisiä asiakkaita pyydetään olemaan ensisijaisesti yhteydessä omaan työntekijäänsä.

Koronaepidemian aikana ensisijainen asiointitapa on puhelimitse 03 819 4850. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Myös chat-palvelun kautta voi asioida.

Sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta Polku palvelee lapsiperheitä, työikäisiä ja vammaisia henkilöitä Lahden kaupunginsairaalan tiloissa arkisin klo 9–15 välillä.

Yli 65-vuotiaita palvelee asiakasohjaus Siiri puhelimitse numerossa 044 482 5050. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Myös chatin kautta on mahdollista asioida.

Maahanmuuttajien neuvonta siirtyy Grandiin

Maahanmuuttajien ohjaus ja neuvonta siirtyy Lahden palvelutorilta sosiaalikeskus Grandiin.

Lahden sosiaalikeskus Grandissa on sosiaalineuvontaa arkipäivisin. Koronaepidemian aikana suositus on, että paikan päällä asioidaan vain välttämättömissä tilanteissa.

Perheneuvola ja perheoikeudelliset palvelut vain ajanvarauksella

Huhtikuun alusta lähtien myös perheoikeudellinen yksikkö ja perheneuvola palvelevat vain ajanvarauksella.

Perheneuvonnan kanssa voi asioida puhelimitse maanantaista torstaihin kello 9.30–12 välillä numerossa 03 818 3700.

Perheoikeudellisiin palveluihin voi soittaa maanantaista torstaihin kello 9–11 ja klo 13–14 numeroon 044 482 0341. Varatun ajan voi peruuttaa tekstiviestillä numeroon 044 482 4079. Lastenvalvojalle voi varata ajan myös yhtymän sähköisen asioinnin palvelussa.

Palvelu vähenee neuvoloissa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vähentää neuvoloiden palveluita. Tavoitteena on ohjata yhtymän henkilöstöä koronaepidemian vaatimiin tehtäviin.

Neuvoloissa hoidetaan maanantaista alkaen pääasiassa vain raskaana olevat ja alle vuoden ikäisten lasten tarkastukset. Rokotusohjelman mukaiset rokotukset järjestetään. Myös lääkärintarkastukset alle 1-vuotiaille jatkuvat normaalisti. Jo varatut leikki-ikäisten lääkärintarkastukset tehdään, ellei niitä erikseen peruta.

Avoneuvolat on suljettu, ja kaikki ryhmätoiminta on peruutettu toistaiseksi. Toimintaa on myös keskitetty.

Neuvolan asiakasohjauksesta saa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä vastaanottoaikoja terveydenhoitajalle. Asiakasohjaus palvelee arkisin klo 8-13 välillä numerossa 044 416 3103. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluita karsitaan

Koronaepidemian aikana koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa huolehditaan välttämättömistä palveluista.

Lääkärintarkastuksia koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa pyritään jatkamaan normaalisti. Varattuja lääkäriaikoja ei ole tarpeen itse perua. Jos aikaa ei ole peruttu, se on edelleen voimassa.

Kouluterveydenhuollon palvelut on keskitetty etäopetuksen aikana. Kouluterveydenhuoltoa on tarjolla edelleen kaikissa kunnissa. Tarvittaessa asiakas ohjataan lähimpään toimipisteeseen. Omaa kouluterveydenhoitajaa ei 6.4. alkaen tavoita suoraan koululta, puhelimitse tai Wilma-viestillä.

Myös opiskeluterveydenhuollon palveluita keskitetään. Palvelua on tarjolla kaikissa kunnissa, joissa on opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvia oppilaitoksia.

Puhelinpalvelusta saa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä keskustelu- tai vastaanottoaikoja terveydenhoitajalle. Puhelinpalvelu on käytössä arkisin klo 8-13 numerossa 044 416 3658. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.