1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumat

Pori Jazz ja Porispere arpovat vielä, voidaanko tapahtumia järjestää – pitkittävät päätöstä viimeiseen asti

SuomiAreenan peruminen heitti varjon myös muiden kesätapahtumien päälle. Toistaiseksi luottamusta vielä löytyy.

Pori Jazzissa seurataan viranomaisten suosituksia. Näillä näkymin päätös kesän festivaalien kohtalosta tehdään toukokuussa. Kuva: Tapio Pukkila / Yle

Porilaiset tapahtumajärjestäjät myöntävät, että pieni paniikki on jo päällä. Koronaepidemian kestosta ei ole tietoa, ja voi olla, että kaikki kesätapahtumat joudutaan perumaan.

Toistaiseksi peruutuksia on tullut lähinnä kevätpäiville, mutta SuomiAreenan eilinen ilmoitus veti monen ilmeen vakavaksi. Keskustelutapahtuma on järjestetty vuosittain heinäkuun puolivälissä. Siihen on vielä pitkä aika. Tapahtumajätti ei kuitenkaan enää uskonut toteutumismahdollisuuksiinsa.

Kalenterissa SuomiAreenan kanssa samalle viikolle osuva Pori Jazz -festivaali jaksaa silti vielä pitää yllä optimismia.

– Pori Jazzin merkitys Satakunnalle on niin merkittävä, että tavalla tai toisella haluamme pitää siitä kiinni. Jos se vain mitenkään on mahdollista, järjestämme tapahtuman ajallaan, toimitusjohtaja Miika Ranne toteaa.

Tarkkailua toukokuulle asti

Miika Ranne piti SuomiAreenan ilmoitusta tapahtuman perumisesta yllättävänä, mutta lähinnä vain siksi, että päätös tehtiin näin varhaisessa vaiheessa. Hän oli jo aavistanut, että kesän keskustelutapahtuma saattaa olla vaikeuksissa.

– Joidenkin lavakeskusteluja järjestävien yritysten tilanne on tällä hetkellä tosi heikko. Luulen, että niillä ei ole mahdollisuuksia osallistua tapahtumaan, ja se on painanut päätöksessä.

Sen enempää Ranne ei toisen järjestäjän asioita arvuuttele. Omissakin on vielä pohtimista.

Ranne kertoo, että yksikään ulkomaalainen artisti ei ole perunut tuloaan – ainakaan toistaiseksi. Organisaatiossa on todettu, että tilannetta voidaan tarkkailla toukokuuhun asti. Viimeistään silloin on tiedettävä, soiko Porissa jazz kesällä.

Pori Jazz on jatkuvasti yhteydessä viranomaisiin ja odottaa asiantuntijoilta arviota terveysriskeistä ja tapahtuman järjestämismahdollisuuksista.

– Onneksi he tekeävät nuo arviot, eikä meidän tarvitse tapahtumajärjestäjinä miettiä sitä puolta. Pidämme vielä useampaa porttia auki kesän suhteen. Toki terveys menee kaiken edelle.

Jos Pori Jazzia ei tänä vuonna järjestetä, palautetaan lipuista rahat asiakkaille. Vaihtoehtoisesti he saavat liput ensi vuodelle.

"Pian pitäisi antaa punaista tai vihreää valoa"

Jazzien ja SuomiAreenan jälkeen Porin tapahtumakalenterista löytyvät muun muassa Kirvatsin Jytä ja Porispere. Tapahtumat ovat saman järjestäjän, Harri Vilkunan hyppysissä.

Hän toivoo, että joku näyttäisi pian kesätapahtumille selkeästi joko punaista tai vihreää valoa.

– Keltainen valo ei ole hyvä. Pian pitää tehdä päätöksiä suuntaan tai toiseen.

Vilkunan ajatuksissa painajaismaista olisi, jos tapahtumat kiellettäisiin ajallisesti esimerkiksi heinäkuun loppuun asti. Kirvatsin Jytä on heinäkuun viimeisenä keskiviikkona ja kahden päivän päästä, heinäkuun viimeisenä päivänä, samalla festivaalialueella alkaisi kolmipäiväinen Porispere. Käytännössä Vilkunan pelkäämä aikataulu halkaisisi järjestelyt kahtia.

– Se olisi mielenkiintoinen skenaario. En tiedä, järjestäisimmekö sitten tynkäfestivaalit, vai mitä tapahtuisi, Vilkuna pohtii.

Uskoa asiakkaiden juhlimisintoon löytyy

Porispere ja Kirvatsin Jytä ovat siinä mielessä hyvässä tilanteessa, että tapahtumien suurimmat kulut alkavat juosta vasta kesällä.

– Meillä on pieni organisaatio ja siten kiinteät kulutkin ovat pieniä. Kesäkuun alku on vihoviimeinen hetki, jolloin päätös tapahtumien toteutumisesta pitää tehdä.

Joka tapauksessa tästä kesästä on tulossa erilainen. Ihmiset eivät uskalla ostaa lippuja ennakkoon, kun tapahtumien toteutumisesta ei ole varmuutta. Vilkuna jaksaa silti pitää toivoa yllä.

– Kun tämä on ohi, odotan että ihmiset ampaisevat innolla kodeistaan liikkelle ja festivaalit kiinnostavat jälleen.