Hyppää sisältöön

Aasialaiset tutkijat koronaviruksesta: "Mielestäni suurin virhe Yhdysvalloissa ja Euroopassa on, että ihmiset eivät käytä maskia"

Aasialaiset ja länsimaalaiset tutkijat ovat eri mieltä kasvomaskeista. Lopullista, tieteellistä totuutta asiaan ei saada ehkä koskaan, asiantuntija pelkää.

Ammattilaiset eivät ole maailmalla yhtä mieltä siitä, pitäisikö kasvomaskia käyttää vai ei. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kasvomaskin käyttö herättää hämmennystä, koska ammattilaisetkaan eivät ole siitä samaa mieltä.

Aasialaiset koronaviruksen johtavat tutkijat suosittelevat, että eurooppalaiset ja amerikkalaiset alkaisivat käyttää maskia koronaviruksen takia.

Aasialaiset ovat perinteisesti suojautuneet kasvomaskilta pandemioissa, kun taas Euroopassa ja Amerikassa suojautuminen on ollut selvästi harvinaisempaa. Koronavirus leviää nyt nopeasti etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Italiassa koronaviruksen uhrimäärä on ylittänyt 10 000:n ja Yhdysvalloissa yli 2 000:n rajan.

Arvostettu amerikkalainen tiedelehti Science (siirryt toiseen palveluun) haastatteli Kiinan tartuntatautien keskuksen johtajaa George Gaoa. Hän on myös tutkija ja kirjoittanut tiedelehtiin koronaviruksesta.

– Mielestäni suurin virhe Yhdysvalloissa ja Euroopassa on, että ihmiset eivät käytä maskia. Virus tarttuu pisaroina ja lähikontaktissa. Pisarat näyttelevät tartunnassa tärkeää roolia. Maskia täytyy käyttää, koska puhuessa suusta tulee aina pisaroita, Gao sanoo haastattelussa.

Gao kertoo, että monilla koronavirus on oireeton tai oireita on vasta tulossa. Jos oireettomat sairastuneet käyttävät maskia, se voi kiinalaisen tutkijan mukaan estää viruksia sairastuttamasta muita.

Gao korostaa haastattelussa myös sitä, että sairastuneet ihmiset pitää eristää, jotta virus saadaan kuriin.

"Miksi muuten lääkärit pitäisivät maskia?"

Myös Etelä-Korean johtava COVID-19-asiantuntija, professori Woo-Joo Kim liputtaa maskien puolesta. Hänen mukaansa terveydenhoitoammattilaiset, jotka pitävät maskeja, ovat enemmän turvassa kuin ilman maskeja olevat.

– Emme näe Euroopassa ja Yhdysvalloissa ihmisten pitävän maskeja. Minusta se on outoa, hän sanoo Twitterissä ja Youtubessa leviävällä tekstityllä videolla (siirryt toiseen palveluun).

Japanissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa maskin käyttäminen on yleistä.

– Miksi muuten lääkärit pitäisivät maskia? He pitävät sitä, koska maskit ehkäisevät tartuntaa, professori sanoo.

Yhdysvallat ja WHO eivät suosittele

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (siirryt toiseen palveluun) ei ole suositellut koko kansalle maskeja. Sama pidättyväinen linja on ollut Yhdysvalloissa ja jopa Maailman terveysjärjestö WHO:ssa.

Time-lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), kuinka Yhdysvalloissa maskin käyttämisestä on tullut jopa sosiaalisesti ei-hyväksyttyä.

Suomalaiset käyttävät harvoin kaupassa tai ulkona suojamaskia. Kuva: Helen Sessions / Alamy

Yhdysvaltain korkein lääkintäviranomainen Jerome Adams kehotti ihmisiä (siirryt toiseen palveluun) olemaan ostamatta maskeja. Hänen mukaansa jos ihmiset hamstraavat maskeja, niitä ei riitä terveydenhuoltoon.

Myös WHO kertoo sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että terveen ihmisen täytyy käyttää maskia lähinnä, jos hoitaa epäiltyä koronaviruspotilasta.

– Maskit ovat tehokkaita vain, jos käytät niitä ja peset tehokkaasti käsiä, WHO ohjeistaa.

THL:n mukaan samaa asiaa ajaa yskiminen nenäliinaan

THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) suun ja nenän edessä pidettävä suojus ei suojaa käyttäjäänsä ilmateitse tarttuvilta taudeilta. Maski saattaa suojata muita ihmisiä pysäyttämällä käyttäjänsä aivastaessa tai yskiessä syntyvät pisarat.

Arkielämässä samaa asiaa ajaa THL:n mukaan yskiminen nenäliinaan tai omaan hihaan.

– Maskia asetellessa tulee samalla kosketelleeksi kasvojaan, eli myös kuljettaneeksi taudinaiheuttajia kasvojen alueelle, THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi aiemmin.

Maskien käyttö hämmentää ihmisiä myös siksi, että ne ovat loppuneet monista maista. Kuva: EPA

Ilmateitse leviäviä taudinaiheuttajia vastaan on olemassa hengityksensuojaimia, mutta ne on THL:n mukaan tarkoitettu ammattikäyttöön ja niitä pitää osata käyttää oikein ja vaihtaa usein.

– Noin yleisesti maskeja ja suojaimia ei voi suositella, jos tarkoitus on vältellä mikrobeja, Salminen kertoi aiemmin.

Tutkimus aiheesta voisi olla epäeettinen

Monet aasialaiset tutkijat ovat eri mieltä. SARSia tutkinut David Hui sanoo Timesissa (siirryt toiseen palveluun), että on maalaisjärkeä käyttää maskia koronaviruksen kaltaisissa pandemioissa, koska tauti leviää pisaratartuntana.

Lopullista tieteellistä vastausta maskikiistaan lännen ja Aasian välillä ei Huin mukaan saada ehkä koskaan. Kunnollinen tieteellinen tutkimus asiasta voisi olla epäeettinen.

– Et voi laittaa satunnaisotannalla ihmisiä käyttämään maskia ja ei käyttämään maskia ja sitten altistaa heidät kaikki virukselle.

Voit keskustella aiheesta 30.3.2020 kello 22. asti.

Korjaus 1.4.2020: Vaihdettu sana tulehdus sanaan tartunta.

Lue lisää:

.
.