Hyppää sisältöön

Halaamaan äitiä, viivana uimahalliin, leffaan ja Liverpooliin – Näitä asioita ihmiset tekevät ensimmäisenä, kun koronasta päästään eroon

Kaikkein eniten suomalaiset haluavat halata erossa olleita sukulaisiaan, kun korona-rajoitukset loppuvat.

Hannes Mikkelsson nauttii auringonpaisteesta Kivinokan uimarannalla Helsingissä. Hän toivoo työtilanteen paranevan, kun koronasta päästään. Hän pohtii myös, voisiko kriisi saada ihmiset huomioimaan paremmin ilmastonmuutosta. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Kun koronasta ja sen elämään tuomista rajoituksista joskus päästään, suomalaiset ryntäävät halaamaan toisiaan. Varsinkin toisistaan erotetut vanhemmat, lapset ja lastenlapset ikävöivät toisiaan ja odottavat lähelle pääsyä.

Halaaminen oli vastauksissa yleisin toive, kun kysyimme, mitä lukijat haluavat korona-esteiden purkautumisen jälkeen ensimmäiseksi tehdä. Vastauksista kuulsi ikävä:

"Menen oman äidin luo, vien kukkia ja halaan."

"Ahmin syliini lapsenlapset ja vähän nuuhkin ja kuulostelen ja sit vaan nautin läheisyydestä."

"Lennän Suomeen halaamaan isää, joka on hoitokodissa."

"Halaan äitiäni, menen vastaan tyttöäni koulusta ja juhlistetaan normiarkea kahvilan kakkupaloilla."

Lähellä olevat asiat tulivat tärkeiksi

Kirjastot ja uimahallit ovat nousseet arvoonsa korona-aikana. Niihin kaivataan jopa enemmän kuin baareihin ja ravintoloihin.

Moni mainitsi lähellä olevat arkiset asiat ja pienet ilot. Pääsee taas tanssimaan, jumppaan, pullakahville ja elokuviin.

"Ryntään viivana uimahalliin. Sitten heti kun pystyy niin tapaamaan vanhempia."

"Mennään Hyvinkään torikahvilaan munkkikahville."

"Menen kauppaan ilman huonoa omaatuntoa!"

"Monenlaista aiotaan näemmä tehdä, mutta monessakin kommentissa mainittiin kirjasto ensisijaisena vierailukohteena. Toivottavasti kirjaston tädit ja sedät lukevat näitä ja huomaavat, kuinka tärkeitä he meille ovat."

Halaan äitiäni, menen vastaan tyttöäni koulusta ja juhlistetaan normiarkea kahvilan kakkupaloilla.

Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja Tampereen yliopistosta luki vastaajien kommentit. Hänen mukaansa ihmiset haluavat kriisitilanteessa kiinnittää huomionsa tavalliseen, lähellä olevaan asiaan, joka yhtäkkiä on riistetty heiltä pois.

Jallinojan mukaan kirjastot, jumpat ja muut lähipalvelut tuntuvat nyt tärkeiltä, eikä erityisiä huvituksia kaivata niinkään.

– Se ei tarkoita, etteikö turhia huveja haluttaisi, kun kriisi on ohi.

Kirjastot eivät siis ylikuormitu koronan jälkeen, vaikka tästä oli yksi keskustelija jo huolissaan:

"Mitä te kaikki tungette heti kirjastoon. Nyt jo ajatuksesta uupunut kirjastovirkailija."

– Tämä ei ole uusia asia ihmiskunnassa, että yritetään arkista lähellä oleva saada arvoonsa. Kun se otetaan pois sen arvon huomaa, mutta kun se palautetaan, voidaankin taas alkaa haaveilla naamiohuveista.

Lentohäpeä-keskustelu nousee

Ystävien tapaaminen on monien ykkösasia erossa olon jälkeen. Juhliakin on luvassa. Monilla esimerkiksi syntymäpäivän vietto siirtyy koronan jälkeiseen aikaan.

Joidenkin suunnitelmissa on matka. Osa haluaa kuitenkin nyt matkailla kotimaassa.

"Lähden Liverpooliin."

"Lähden Lappiin."

"Oopperaan, konserttiin, kahvilaan, risteilylle, rantalomalle, kaupunkilomalle eli kaikkiin niihin paikkoihin, joihin oli liput ostettu ja peruttu."

Ilmastomuutoksen yhteydessä ihmisiä on aiemminkin herätelty siihen, että lähelläkin on mukavia asioita.

Aiemmin alkanut lentohäpeä-keskustelu saa pontta koronasta. Moni vastaajakin kannustaa kotimaanmatkailuun.

Miika Korpela on kävelyllä Kivinokan ulkoilualueella Helsingissä. Hän aikoo mennä ensimmäiseksi ravintolaan syömään, kun korona-rajoitukset loppuvat. "Varmaan illan päätteeksi varataan matka jonnekin." Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Koronan jälkeisen elämän pohdiskelussa syntyi myös keskustelua siitä, palaako kaikki ennalleen vai muuttaako korona ihmisten käyttäytymistä.

– Toiset arvioivat, että ihmiset palaavat kulutusjuhlaan nopeasti eikä ihminen opi mitään pysyvästi. Ihmiset palaavat elämään täysillä ja haluavat korvata korona-aikana menettämänsä nautinnot, Jallinoja summaa.

Toiset taas uskovat, että ihmiset oppivat elämään viisaammin maapallon kannalta. Lentämistä olisi monien mielestä vähennettävä, koska korona levisi matkustelun takia.

– Osa arvioi, että oivallamme läheisten ihmisten merkityksen ja sen ettei kuluttaminen ole ainoa tie onneen. Tapahtuu henkinen nytkähdys, ja opimme arvostamaan hidasta elämää.

Yksi vastaaja toivoo muutosta vahvasti:

"Tästä on tullut semmoinen pakotettu itsetutkiskelun oppitunti, josta on voinut oppia jotain hyvääkin. Kuolkoon paha virus, mutta jääköön siitä opittu viisaus."

Toivottavasti tämä viime vuosina Suomeen levinnyt, ikävä ja tänne sopimaton halailukulttuuri poistuu koronan myötä!

Vastaajista osa muistutti siitä, että kaikilla ei ole varaa kulutusjuhlaan, koska työttömyys pudottaa tuloja.

Varoiteltiin myös koronan kakkos- ja kolmosaallosta: tämä ei ole kohta ohi, vaan ne jotka rentoutuvat Thaimaassa tämän jälkeen tulevat saamaan opetuksen.

Sopimaton halailu joutaa jäädä pois

On myös niitä, joiden maailmaa korona ei ole mullistanut.

"Jatkan samaan tapaa, pysymällä omissa oloissani edelleen."

"Jatkan polttopuiden pilkkomista."

"Ehkä vihdoin heitän käsidesin roskikseen? Normiarki ilman koronaakin on kotona tai metsässä olemista ja siellä puuhailua, joten hirveästi ei muutosta tule. Mutta mukava ajatella, ettei tarvitse sitten kaupassa käydessä enää väistellä toisia ihmisiä kuin ruttoa."

"Vihdoin on hyväksyttyä olla omissa oloissaan eikä koko ajan menossa ja ihmisten kanssa. Yksinolon arvostus nousee ja tyydymme vähempään."

Pari vastaajaa toivoo, että korona veisi menessään halailut ja poskisuudelmat.

"Toivottavasti tämä viime vuosina Suomeen levinnyt, ikävä ja tänne sopimaton halailukulttuuri poistuu koronan myötä!"

"Suomalainen pitää luonnostaan etäisyyttä ja hyvä niin. Kädestä sanotaan taas päivää, ja se on siinä!"

Lue myös: