1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Italian säikäyttämä Kreikka on onnistunut hidastamaan koronaviruksen leviämistä

Maa aloitti kauppojen ja koulujen sulkemisen varhaisessa vaiheessa.

koronavirus
Puistot menivät Kreikassa kiinni ulkonaliikkumiskiellon myötä viime viikon maanantaina.
Puistot menivät Kreikassa kiinni ulkonaliikkumiskiellon myötä viime viikon maanantaina.Sara Saure / Yle

AteenaKreikka on toiminut ripeästi hidastaakseen koronaviruksen leviämistä.

Kreikan hallitus sulki maan koulut, päiväkodit ja yliopistot 11. maaliskuuta ja ryhtyi puhumaan sotatilasta, joka on voitettavissa vain pysymällä sisällä kotona.

Tuolloin vahvistettuja koronavirustartuntoja oli Kreikassa alle sata.

Kun ensimmäinen tartunta vahvistui helmikuun lopulla, hallitus peruutti maassa kaikki karnevaaliajan huipentavat juhlallisuudet. Päätös aiheutti närää ja teki loven paikalliseen matkailuun, mutta osoittautui merkittäväksi jatkon kannalta.

Tartuntojen määrä olisi voinut räjähtää käsiin, jos karnevaaleihin osallistunut sosiaalisesti aktiivinen väestöryhmä olisi saanut koronaviruksen.

Pääministeri asettui kirkolliskokousta vastaan

Kun todettuja tartuntoja oli 190, pääministeri Kyriakos Mitsotakis antoi määräyksen sulkea kahvilat, ravintolat ja ostoskeskukset.

Sitten menivät kiinni museot, arkeologiset kohteet, hiihtokeskukset sekä julkisesti ylläpidetyt uimarannat, ja kaksi viikkoa sitten suurin osa kaupoista.

Tärkeänä varotoimena pidetään myös sitä, että pääministeri otti eri linjan kuin kirkolliskokous ja kielsi väliaikaisesti jumalanpalveluksiin osallistumisen. Pääoppositiopuolue Syriza ehti tosin moittia hallitusta päätöksessä viivyttelystä.

Jumalanpalvelukset järjestetään Kreikassa pääsiäisen alla suljetuin ovin.
Jumalanpalvelukset järjestetään Kreikassa pääsiäisen alla suljetuin ovin. Kuvassa Etavromenosin kirkko Länsi-Ateenassa.Sara Saure / Yle

Osa kreikkalaisista pakeni korona-arkea neljän seinän sisältä maaseudulle tai saarille saaden aikaan ruuhkan tietulleille ja Pireuksen laivoille. Tämä johti siihen, että matkustajaliikenne keskeytettiin muilta kuin saarten vakituisilta asukkailta ja heti perään määrättiin ulkonaliikkumiskielto 6. huhtikuuta saakka.

Hädän ollessa suuri kreikkalaiset osaavat toimia vastuullisesti, sen osoitti toisista välittäminen talouskriisissä. Kreikkalaisten muutoksen kuuliaisiksi korona-ajan määräyksille on huomioinut myös Daily Telegraph -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Ateenalaisissa lähiöissä katuja on desinfioitu viime viikosta lähtien tiiviimmin.
Ateenalaisissa lähiöissä katuja on desinfioitu viime viikosta lähtien tiiviimmin.Sara Saure / Yle

Isoja ponnisteluja vaatii vielä turvapaikanhakijoiden suojaaminen maan vastaanottokeskuksissa, erityisesti itäisen Egeanmeren saarten täyteen ahdetuilla teltta- ja parakkileireillä.

Hygienian puutteesta kärsivät leirit ovat toistaiseksi säästyneet koronatartunnoilta. EU haluaisikin Kreikan siirtävän (siirryt toiseen palveluun) nyt kaikki haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset avoleireiltä pois.

Kreikan tilanne naapureitaan parempi

Reilun 10,5 miljoonan asukkaan Kreikassa on vahvistettuja tartuntoja reilu tuhat ja kuolemantapauksia nelisenkymmentä.

Johns Hopkins -yliopiston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Kreikka on tartuntojen määrässä maailmanlaajuisesti 40.sijan tuntumassa, Suomi jokusen sijan yläpuolellaan.

Etelä-Euroopan maista Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa on enemmän tartuntoja kuin Kreikassa ja suhteutettuna väkilukuun sama pätee prosentuaalisesti myös Kyprokseen.

– Epidemian tyydyttävästä tähänastisesta kehityskulusta huolimatta aihetta huojennukseen ei ole, muistuttaa tartunta-ja kuolemantapausten ilmoituksillaan kreikkalaisille joka ilta kello kuudelta tutuksi käynyt infektiotautien professori Sotiris Tsiodras.

Kun matalan profiilin Tsiodras liikuttui tv-kameroiden edessä (siirryt toiseen palveluun) korostaessaan sairaiden vanhusten, äitien ja isien suojelemista, myös monet kreikkalaiset kotikatsomoissa puhkesivat kyyneliin.

 Kerrostaloissa pienet asukkaat muistuttavat naapureita käsihygienian merkityksestä korona-aikana.
Kerrostaloissa pienet asukkaat muistuttavat naapureita käsihygienian merkityksestä korona-aikana.Sara Saure / Yle

Pääsiäinen huolestuttaa

Lääkäreiden mukaan vasta lähiviikot näyttävät, kuinka tehokas suojatoimi ulkonaliikkumiskielto lopulta on.

Edessä on koetinkivenä vielä kotikylissä vietettävä pääsiäinen, sukujuhlien ykkönen.

Pelkona on, että miljoonat väliaikaisesti ilman työtä jääneet kansalaiset saattavat luulla vaaran olevan ohi. Jos tämä joukko päättää lähteä matkaan, Kreikan verrattain hyvä koronatilanne voi alkaa taipua Espanjan ja Italian suuntaan.

Ulkonaliikkumiskiellon jatkaminen onkin lähes varmaa.

Kreikalla on Italian ja Espanjan dramaattinen esimerkki vieressään. Naapurimaiden tartunta- ja kuolemantapausten suuri määrä ohjaakin tällä hetkellä Kreikan päätöksentekoa sekä antaa päätöksille kansalaisten tuen.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Kreikassa Morian leirillä varaudutaan koronaan – asukkaat ompelevat suojamaskeja, kertoo suomalainen vapaaehtoinen

Uhkaako korona Kreikan pakolaisleirejä? Lesboksella todettu koronavirustartunta toi huolen taudin leviämisestä Moriaan

Lue seuraavaksi