Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Trump havahtui pääsiäisaikataulunsa mahdottomuuteen koronarajoitusten purkamisessa

Yhdysvalloissa jatketaan sosiaalisen eristäytymisen ohjeistusta huhtikuun loppuun Trumpin päätöksellä, ja tieteellisten tosiasioiden tunnustaminen säästää ihmishenkiä, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti koronarajoitusten jatkamisesta Valkoisen talon pihamaalla 29. maaliskuuta. Kuva: Stefani Reynolds / EPA

WASHINGTON Kansanterveysasiantuntijoiden helpotuksen huokauksen saattoi suorastaan kuulla, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti sunnuntaina Valkoisen talon jatkavan sosiaalisen eristäytymisen suositustaan vielä kuukauden koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Trumpin mukaan se on voimassa nyt huhtikuun loppuun. Vielä viikko sitten Trump pohti koronarajoitusten höllentämistä ainakin osasta Yhdysvaltoja jo pääsiäisenä, ja sanoi, kuinka hienoa olisi saada kirkot täyteen tuolloin.

Aikomus tyrmistytti kansanterveysasiantuntijoita, joiden mukaan epidemiahuippu on Yhdysvalloissa vielä kaukana eikä suinkaan taittumassa pääsiäisenä. Tämä asiantuntijoiden huoli näyttää menneen presidentille perille, ja viestinviejinä Valkoisessa talossa lienevät olleen ainakin terveysviraston johtaja, tohtori Anthony Fauci sekä Valkoisen talon koronatiimiin kuuluva tohtori Deborah Birx.

Fauci on jo aiemmin sanonut, että Valkoisessa talossa tärkeistä asioista joutuu sanomaan kerran, toisen ja kolmannenkin ennen kuin ne tapahtuvat. ”Jatkan vain sitkeästi”, Fauci sanoi Sciencemag-lehden haastattelussa.

Arviot koronan vaikutuksista synkentyneet

Fauci varoitti sunnuntaina, että Yhdysvalloissa koronaan saattaa kuolla peräti 100 000–200 000 ihmistä ja miljoonia sairastua. Tätäkin synkempiä uhrilukuja on esitetty. Brittiarviossa (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvalloissa kuolonuhrien määrän on arvioitu nousevan jopa yli kahden miljoonan, jos ei viruksen leviämisen estämiseksi ryhdytä tiukkoihin toimiin.

Myös Trump oli selvästi saanut nämä madonluvut. Trump sanoi, että ennen kyseisiä yli kahden miljoonan kuolinlukuarvioita, useampi ihminen olisi sanonut, että epidemian yli voisi vain ”ratsastaa”.

Yhdysvaltalaisten henkiä kiistatta säästääkin, että presidentti kuunteli koronapandemian leviämis- ja vaikutusarvioissa enemmän terveys- kuin talousasiantuntijoita.

Tästä huolimatta Yhdysvalloissa ollaan siinä tilanteessa, että rajoitustoimista huolimatta Yhdysvalloissa voi kuolla koronaan sata tuhatta. Se on hiljaiseksi vetävä ja häkellyttävä luku.

Mutta karua todellisuutta, sillä presidentinkin mukaan hallinnon voi katsoa onnistuneen, jos uhrimäärä saadaan Yhdysvalloissa pidettyä sadassatuhannessa tai sen alapuolella.

Voit keskustella aiheesta 31.3. klo 23 asti.

.
.