1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ensiapu

Ensiapupoliklinikoilla on nyt hiljaista – Lähtöä päivystykseen viivästyttää pelko koronasta tai se, ettei haluta "olla vaivaksi" kiireiselle henkilökunnalle

Sairaaloista muistutetaan, että vakavat sairaudet ja tapaturmat kannattaa aina hoitaa.

Satasairaalan ensiapupäivystyksen maaliskuu on ollut normaalia rauhallisempi. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla on ollut viime aikoina hiljaisempaa kuin yleensä samaan vuodenaikaan. Tämä johtuu mitä todennäköisemmin siitä, että ihmisillä on nyt normaalia suurempi kynnys lähteä päivystykseen.

Yleisesti ottaen se on hyvä asia, sillä sairaaloilla riittää nyt töitä koronavirusepidemian hoitamisessa. Ilmiöllä on kuitenkin myös toinen puoli.

Yle kertoi aiemmin tiistaina pitkäaikaispotilaiden hoidon viivästymisestä ja sen seurauksista. Myös havaittu asiakasmäärien lasku ensiavuissa ja päivystyspoliklinikoilla voi kostautua jatkossa.

Päivystyspoliklinikalle voidaan joutua monista eri syistä, ja osa niistä voi vaatia hyvinkin nopeaa hoitoon pääsyä. Osa lääkäreistä on jo huolissaan siitä, että liiallinen hoidon viivästyminen voi aiheuttaa ongelmia jatkossa.

Selkeän syyn takia sairaalaan kannattaa lähteä

Esimerkiksi Satakunnan sairaanhoitopiirin alueella päivystyspoliklinikan asiakasmäärä on ollut maaliskuussa noin 20 prosenttia pienempi kuin vastaavaan aikaan yleensä.

– Toivon, että kaikki vakavasti sairastuneet ovat lähteneet hoitoon, saanoo Ensihoidon ja päivystyksen vastuualuejohtaja, ylilääkäri Vesa Lund.

Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että joku ei uskalla lähteä esimerkiksi koronatartunnan pelossa. Joku voi myös ajatella, että ei halua olla "vaivaksi" kiireiselle hoitohenkilökunnalle.

– Sellainen uhka on olemassa, että joku hoitoa tarvitseva pitkittää hoitoon lähtöä liian pitkään, Vesa Lund sanoo.

Satasairaala on järjestellyt ensiapupäivystyksen tiloja. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Lundin esiin tuomaa huolta pehmentää jonkin verran se, että ainakin Satakunnassa sisätautien ja neurologisten sairauksien päivystyskäynnit ovat pysyneet ennallaan.

Lundin kanssa saman uhan tunnistaa kuitenkin myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Akuutin toimitusjohtaja Sirpa Rantanen. Akuutissakin on käynyt potilaita normaalia vähemmän ja Rantanen rohkaisee pitämään huolta itsestään.

– Sydänsairaudet tässä eniten mietityttävät, Rantanen sanoo. Mahdolliset kivut on syytä ottaa tosissaan, hän jatkaa.

Ensiavun asiakasmäärät ovat laskeneet myös pääkaupunkiseudulla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Päivystyksen ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari Kainuun sairaanhoitopiiristä ei ole kuitenkaan yhtä huolissaan kuin Lund ja Rantanen.

– Meillä asiakasmäärät ovat laskeneet, kun laskettelumäessä itsensä loukkaavat turistit puuttuvat, Koukkari sanoo.

HUS:n alueella päivystyspotilaiden määrä on vähentynyt noin 25 prosenttia. Meilahden päivystyksen ylilääkäri Timo Suonsyrjä arvioi, että ihmiset haluavat pysyä kotona koronan vuoksi.

– Ainakaan toistaiseksi ei ole nähty merkkejä muiden sairauksien pahentumisesta, Suonsyrjä sanoo.

Osa sairaaloista järjestelee tilojaan

Porissa sijaitseva Satasairaala on päättänyt jo erottaa hengitystiepotilaiden ja muiden potilaiden ensiaputilat. Samalla tavalla on toimittu myös esimerkiksi Turussa.

Huhtikuun alusta lähtien hengitystieoireita kärsivien potilaiden ja muusta syystä tulevien potilaiden ensiapu hoidetaan Porissakin eri pisteissä. Samalla Satasairaala lopettaa kaiken kiireettömän toiminnan.

Myös sairaaloiden ensiapupäivystyksessä on aika ajoin kiireettömiä potilaita.

– Päivystyksessä on aina ihmisiä, joiden ei olisi tarvinnut sinne lähteä, sanoo päivystyksen ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari Kainuun sairaanhoitopiiristä.

Hän lisää, että aina on myös niitä, joiden pitäisi olla liikkeellä aikaisemmin. Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Matti Martikainen tunnistaa viime aikojen trendin, jonka mukaan ensiavun kävijämäärä on laskussa.

– Hyvä, jos nyt ei lähdetä ihan pienistä asioista liikkeelle, Martikainen sanoo. Hän ei ole ainakaan vielä huomannut, että joku ensiavun potilaista olisi viivytellyt lähtöään liian pitkään.