Essi ja Saammal Morottaja sanoivat tahdon poikkeustilassa: vauva mukana alttarilla, vieraita vain muutama ja morsiamen äiti etänä

Poikkeustila rajaa tilaisuuksien henkilömäärän vain kymmeneen. Tälle hääparille se ei ollut ongelma, mutta halaamisen välttäminen tuntui kummalliselta.

häät
Essi ja Saammal Morottajan häät.
Vihkipappina toiminut Mari Valjakka Inarin seurakunnasta kertoo, että he seuraavat luonnollisesti ohjeistusta tarkasti. – En kyllä tarkistanut vieraiden ikää, sillä näyttivät niin nuorilta, hän naurahtaa.Heli Huovinen

Inarilaiset Essi ja Saammal Morottaja saivat toisensa maailman ollessa varsin poikkeuksellisessa tilassa. Maaliskuisena torstaina Inarin saamelaiskirkossa soi Myrskyluodon Maija, kun morsian asteli alttarille.

He saivat sanoa toisilleen táátum, inarinsaameksi tahdon, ja juuri se oli tärkeintä.

– Saammalilla ei ollut sormusta hankittuna. Hän teki edellisenä päivänä sellaisen puusta, morsian kertoo.

Perheenjäsenet mukaan suoralla videoyhteydellä

Aurinkoisessa iltapäivässä puisen kirkon penkeille istahti vain muutama vieras. Suomen hallituksen määrittämää kokoontumisrajoitusta oli noudatettava, eikä kirkkoon saanut osallistua kymmentä henkilöä enempää.

Essi ja Saammal Morottaja
Kokoontumisrajoitusten vuoksi vihkiseremoniaan pääsi osallistumaan vain muutama parin läheisistä. Videoyhteyksin lupaukset saatiin lähetettyä suoraan myös esimerkiksi morsiamen äidille.Heli Huovinen

Häiden osalta väen rajaaminen ei ole helppoa. Lähimmäisten lisäksi paikalla on oltava vihkimisen toimittava pappi sekä kanttori.

Tuore aviopari kertookin, että suurin osa sukulaisista joutui jäämään pois häistä. Esimerkiksi morsiamen äiti ei päässyt paikalle fyysisesti, mutta hän osallistui tilaisuuteen WhatsApp-puhelun kautta. Osalle morsiamen ulkomailla asuvia sukulaisia häitä kuvattiin Facebookin liveyhteydellä.

– Oli kyllä vähän hankalaa, kun ketään ei saanut halata, Essi Morottaja naurahtaa.

Vieraiden kesken oli pidettävä turvavälit. Heitä ei voinut kätellä saati halata. Lisäksi pariskunnan hieman yli kuukauden ikäinen pienokainen pääsi osallistumaan vihkimiseen äitinsä sylissä.

– Kukaan ei voinut häntä hoitaa tämän tilanteen vuoksi. Otin hänet mukaan alttarille, kun hän väsyi olemaan rattaissa, morsian kertoo.

Essi ja Saammal Morottaja
Koko perhe oli pukeutunut inarinsaamelaiseen pukuun. Saamelaismiehet käyttävät näyttävää valkoista huivia vain naimisiin mennessään.Heli Huovinen

"Tuntui oikealta tehdä tämä juuri nyt"

Morottajat hehkuvat onnesta, eikä poikkeustilanne harmita. Päinvastoin. He haaveilivat pienestä seremoniasta ja halusivat naimisiin juuri nyt ennen tyttärensä ristiäisiä.

Pari ei ollut ehtinyt suunnitella suuria häitä tai lähettää lukuisia kutsuja. Siksi he eivät joutuneet pettymäänkään. Tilaisuus oli parin mukaan todella tunnelmallinen ja liikuttava. Juuri sellainen, kuin pitikin.

– Vihkimisen jälkeen oli ihana olo, vaikka häät olivat todella pienet. Seremonia oli niin kaunis ja tuntui oikealta tehdä se juuri nyt, Essi Morottaja sanoo.

Tilaisuuden ja pienen jutustelun jälkeen vieraat lähtivät jokainen omaan kotiinsa juomaan kahvit. Mutta eivät juhlat tähän jääneet. Myöhemmin, tilanteen niin salliessa, pidetään sitten kunnon juhlat.

– Ehtiihän sitä myöhemmin sitten pitää isommat juhlat, Saammal Morottaja toteaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus