Hyppää sisältöön

Koronavirus autioitti Zsar-ostoskylän, josta ehti tulla kotikuntansa kivijalka – kaikki 28 liikettä sulkeneet ovensa

Zsar oy hakee Virolahden kunnalta helpotusta kahden vuoden maavuokriin.

Ostoskylä Zsarin portit oli maanantaina suljettu. Paikka on kiinni toistaiseksi. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Vaalimaalla sijaitseva ostoskylä Zsar on sulkeutunut toistaiseksi. Maanantaina Zsarissa ei ollut enää ainuttakaan liikettä auki.

– Onhan tämä sellainen tilanne, johon en olisi koskaan uskonut. Ihmisten terveys ja turvallisuus on nyt etusijalla ja liiketoiminta on toissijaista, ostoskylän väliaikainen asioidenhoitaja Petteri Terho toteaa.

Reilun vuoden toiminnassa olleen Zsarin toiminta hiipui koronaviruksen aiheuttamien liikuntarajoitusten myötä nopeasti. Liikkeet sulkivat oviaan, kun asiakkaat jäivät kotiin. Ostoskylän 28 liikkeestä oli viime viikonloppuna auki enää yksi.

– Ostoskylässä kävi asiakkaita vielä sunnuntaina, Terho mainitsee.

Ainoa kokonaan ovensa sulkenut

Suomen Kauppakeskusyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Yliniemi kertoo, ettei yksikään suomalainen kauppakeskus ole suojassa koronavirustilanteen aiheuttamalta taloudelliselta taantumalta.

Yliniemi kertoo, että hänen tietoonsa ei ole tullut Zsarin lisäksi vielä yhtäkään toista kauppakeskusta, joka olisi joutunut laittamaan ovensa kokonaan kiinni.

– Monista kauppakeskuksista liikkeitä on tosin suljettu, Yliniemi sanoo.

Osa kauppakeskusten liikkeistä pysyy Yliniemen auki myös jatkossa.

– Selviönä ovat päivittäistavarakaupat, apteekit ja terveysasemat, joita on paljon kauppakeskuksissa. Edelleen on auki paljon myös vaatealan erikoisliikkeitä, parturi-kampaamoita, posteja ja pankkeja.

Ostoskylä Zsarin taloudellista vaikutusta Virolahden kunnalle pidetään tärkeänä. Ostoskylä työllistää 150 henkilöä. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

"Olemme samassa veneessä"

Tilanteen helpottamiseksi Zsarin ostoskylä Vaalimaalla on pyytänyt Virolahden kunnalta helpotusta maavuokraan. Kunta omistaa ostoskylän maa-alasta noin kolmanneksen. Kauppakeskuksen tontin vuosivuokra kunnalle on noin 142 000 euroa.

Zsar oy on hakenut kunnalta vapautusta maavuokrasta kahdeksi vuodeksi ja esittänyt että vuokra puolitettaisiin vuonna 2022, jonka jälkeen palattaisiin normaaliin maksukäytäntöön.

– Olemme kaikki tässä koronatilanteessa yhdessä ja toivomme että pystyisimme pelaamaan yhteen, Petteri Terho sanoo.

Tällä hetkellä Virolahden kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että yhtiö vapautetaan kuluvan vuoden vuokrasta. Ensi vuonna vuokranmaksupäivää siirretään esityksen mukaan vuoden lopulle.

Alun perin kunnanvaltuuston oli määrä käsitellä asiaa kokouksessaan tänään, mutta koronavirustapaus siirsi kokousta huhtikuun lopulle.

Virolahden kunnanjohtajan Veli-Matti Pullin mukaan keskusteluyhteys kunnan ja Zsarin kanssa on ollut tähän mennessä erinomainen.

– Olemme tässä tilanteessa samassa veneessä. Ilman muuta on halua auttaa.

Zsarin ostoskylä työllistää tällä hetkellä noin 150 henkilöä. Kunnanjohtaja Pullin mukaan Zsarin merkitys kunnan taloudelle on tärkeä. Pulli kertoo muun muassa, että Zsarin myötä kunnan väestökatoa on saatu hillittyä.

– Verotulojen kehittymisen kautta Zsar on erittäin tärkeä, Pulli sanoo.

Markkinointi ja vuokratulot jäissä

Zsar on ilmoittanut omille vuokralaisilleen maaliskuun puolivälissä, ettei se peri liiketilavuokraa koronatilanteen aikana. Liikkeet maksavat tällä hetkellä Zsarille sähkö-, vesi-, ja lämmitysmaksua.

Säästötoimena ostoskylä on lopettanut myös markkinoinnin kokonaan niin kotimaassa kuin Venäjällä.

Terho ei osaa arvioida, milloin tilanne Zsarissa voisi alkaa normalisoitua. Hän arvelee koronaviruksen negatiivisten talousvaikutusten näkyvän vielä vuonna 2022.

– Venäläiset ja rajaliikenne ovat meille tärkeä asiakasvirta, samoin uusmaalaiset asiakkaat. Tällä hetkellä kummastakaan paikasta meille ei saa tulla. Jokainen kuukausi tässä tilanteessa on meille iso menetys. Talous on kovilla.