Nettisensaatioksi noussut isä kertoo nyt, millaisia etätyöt todella ovat koronan aikana: "Teen ehkä kaksi tuntia töitä, lopun ajan jahtaan lapsia"

Lapset keskeyttivät yllättäen Robert Kellyn videohaastattelun. Nyt korona on pakottanut BBC-isäksi ristityn professorin taas etätöihin.

etätyö
Professori Robert Kellyn videohaastattelu
Professori Robert E. Kellystä on tullut etätyön sankari ja lohduttaja monille. kuvakaappaus BBC:n sivulta

Kukapa ei muistaisi videota, jossa professori Robert E. Kellyn haastattelu suorassa tv-lähetyksessä sai uuden käänteen.

Hänen lapsensa syöksyivät huoneeseen kesken yleisradioyhtiö BBC:n suoran lähetyksen (siirryt toiseen palveluun).

BBC:n juontaja oli juuri kysymässä Etelä-Koreassa asuvalta Kellyltä arviota maan presidentin erottamisen seurauksista, kun keltapaitainen lapsi tanssahteli hänen takanaan sijaitsevasta ovesta huoneeseen. Samalla huoneeseen tuli vauva kävelytuolissaan.

Lopulta Kellyn vaimo ryntäsi huoneeseen pelastamaan tilannetta ja viemään lapsia pois.

Tapauksesta on nyt kolme vuotta aikaa, ja videota on jaettu sosiaalisessa media paljon. Puoli maailmaa on samassa tilanteessa kuin Kelly, kun koronavirus pakottaa ihmiset etätöihin.

Robert E. Kelly kirjoittaa nyt itse Interpreter-julkaisussa (siirryt toiseen palveluun), miten video on vaikuttanut perheen elämään korona-arjessa. Miestä on kutsuttu viraalivideon jälkeen BBC-isäksi.

– On outoa tulla kuuluisaksi tekemättä käytännössä mitään. Me vain kadotimme kontrollin lapsistamme pariksi minuutiksi. Jokaiselle vanhemmalle käy näin, joten emme ole poikkeuksellisia. Kenen lapset eivät ole söpöjä? Vaimoni ja minä emme ole kiinnostuneita julkisuudesta.

Etätyö on raskasta lasten kanssa

Perhe elää yhä Etelä-Koreassa, johon korona iski aiemmin kovaa kuin moneen Euroopan maahan. Siksi Kellyltä on usein kysytty, miten hän selviää etätöistä.

– Totuus on, että se on ollut uuvuttavaa. Etätyö on raskasta, etenkin jos sinulla on pieniä lapsia.

Etätyö on Kellyn mukaan todella haastavaa vanhemmille, joiden lapset ovat alle kymmenvuotiaita. Tämä voi lisätä tulevaisuudessa epätasa-arvoa työmarkkinoilla sen mukaan, onko työntekijöillä lapsia vai ei.

– Nyt kun lapset ovat kotona koronaviruksen takia, teen ehkä kaksi tuntia töitä päivisin. Lopun ajan jahtaan heitä, luen tai pelaan peliä tai yritän pitää heitä poissa tv:n ääreltä.

Liikaa televisiota

Koska koronauutisten takia ei uskalla mennä ulos, Kelly tunnustaa, että perhe katsoo liikaa televisiota. Lapsilla on vastaavasti liikaa energiaa ja unirytmistä on vaikea pitää kiinni.

– Lopulta annoimme periksi viikko sitten ja menimme vaeltamaan ulos.

Kelly kertoo lenkkeilevänsä itse aamuisin, kun ulkona ei ole vielä paljon väkeä.

Hän arvioi, että etätyö syö perhe-elämää, koska työt ovat kotona usein mielessä. Kellyn mukaan etätyö voi kuulostaa ensin mukavalta, koska ei tarvitse ajaa työmatkoja. Voi olla kiva auttaa kotitöissä tai olla lasten kanssa, mutta toisaalta samalla voi olla vaikea keskittyä töihin.

Mukavuus karisee, kun soittaa Skype-puhelua lauantaina aamulla.

BBC-isien määrä kasvaa

Etätyö lisää videopuheluita, mikä taas lisää BBC-isien määrää. Kelly uskoo, että nolot tapaukset lisääntyvät. Hänkin vain unohti lukita toimistonsa oven ennen suoraa puhelua, koska oli väsynyt päivän päätteeksi.

– Lapset, puolisot, lemmikit ja ties ketkä vaeltavat kotikamerasi edessä.

Kelly muistuttaa myös, että etätyö voi olla rasittavaa parisuhteille. Normaalisti työ antaa parisuhteeseen uutta happea, mutta etätyö voi käydä nopeasti tylsäksi.

Professori ennustaakin, että todennäköisesti kuukausia kestävän koronakaranteenin jälkeen yksi asia tuntuu ihanalta.

– Suurin osa ihmisistä nauttii mennä takaisin töihin, kun tilanne vihdoin helpottuu.

Lue lisää:

Asiantuntijat pelkäävät alkoholiongelmien kasvavan etätyössä: työkaverit ja pomot eivät näe, missä kunnossa työntekijä on

Kuukausien etätyöskentely voi viedä työmatkakorvaukset – nämä 4 asiaa kannattaa huomioida koronan jälkeen veroilmoituksessa

Video: Professori yrittää pysyä tyynenä, kun lapset ryntäävät huoneeseen BBC:n suorassa lähetyksessä

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus