Kanta-Hämeen keskussairaalaan tulvii lahjoituksia – hengityskoneiden tarve sai auttajat liikkeelle

Tehohoitopaikkoja on jo yli 30 kantahämäläiselle. Yrityksiä kannustetaan vaihtoehtoisiin tuotantoihin puuttuvien suojavarusteiden turvaamiseksi.

hengityslaitteet
Koronatervehdys Op:n Mika Helin ja sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta
Sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta ja Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Helin tekivät ”koronatervehdyksen” ja kannustavat yhteistyöhön kriisin aikana.Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Kansalais- ja yrityskeräyksillä on kerätty varoja hengityskoneisiin jo yli 100 000 euroa.

Maanantaina Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta vastaanotti kolme lahjoitusta. Koronavirusepidemia on nostattanut kantahämäläisten yritysten intoa auttaa maakunnan erikoissairaanhoitoa ja alan ammattilaisia.

– On selkeästi herännyt tietynlaista talvisodan henkeä maakunnan ihmisissä ja yrityksissä. Kaikki apu on meille nyt erittäin arvokasta, niin taloudellisesti kuin henkisesti, Ranta sanoo.

Hengityskoneiden hinnat liikkuvat noin 15 000–43 000 euron välillä, riippuen laitteen tyypistä.

Kanta-Hämeen keskussairaala on tilannut sekä raskaita että kevyempiä hengityskoneita, mikä nostaa tehohoidon kapasiteetin 6-7 kertaiseksi. Nyt tehohoitopaikkoja on jo yli 30 kantahämäläiselle.

Haaste myös muille yrityksille

Etelä-Hämeen osuuspankin toimitusjohtajan Mika Helinin mukaan pankin hallitus halusi nopeasti osallistua 80 000 euron lahjoituksella kahden raskaamman hengityskoneen hankintaan.

– Viestimme on, että haastaisimme ne yritykset, joilla on mahdollisuuksia, auttamaan näitä yhteiskunnan toimijoita sairaanhoidossa, sillä he auttavat meitä kansalaisia. Jokainen voi nyt pohtia, miten auttaa terveydenhuoltoa ja paikallisia yrityksiä.

Myös Oma Säästöpankki -säätiön edustajat eli Hauhon Säästöpankkisäätiö ja Rengon Säästöpankkisäätiö lahjoittivat yhden hengityskoneen hankintaan riittävän summan.

Myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri haluaa edelleen kannustaa maakunnan toimijoita tukemaan paikallisia yrityksiä sekä tekemään itse hankintoja paikallisesti, jos esimerkiksi sairaalan tarvitsemien suojavarusteiden, kuten visiireiden, takkien, myssyjen yms. tuotantoa pystytään käynnistämään.

Forssalaisen suojavarustevalmistajan C.P.E.:n myyntipäällikkö Nestori Nurmi kehuu, että tuotanto on pystytty ajamaan ylös nopeasti, vaikka materiaalien saatavuudessa on ollut hankaluuksia.

– Koko ajan syntyy uusia innovaatioita. Lähes kaksikymmentä uutta työntekijää on jo saatu rekrytoitua tuotantoon.

Viidessä päivässä 30 000 euroa

Kansalaiskeräys kahden hengityskoneen hankkimiseksi sai myös yksityishenkilöt liikkeelle. Forssalaisen C:P:E Production Oy:n työntekijöiden piirissä herännyt ajatus toteutettiin keräyslupineen ViaDia ry:n avulla. Myyntipäällikkö Nestori Nurmi kertoo, että tavoitteena oli heti 30 000 euroa.

Kanta-Hämeen keskussairaala saa yrityksiltä varoja hengityskoneisiin
Forssalaiset Nestori Nurmi (oik.) ja Kristian Vilkman (kesk.) kävivät lahjoittamassa edelleen jatkuvan kansalaiskeräyksen tuoton Seppo Rannalle.Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

– Saimme tietää, että sillä rahalla saa kaksi konetta ja aloitimme keräyksen heti seuraavana päivänä. Positiivinen yllätys on ollut, että myös tosi paljon yksityishenkilöitä osallistui tähän. Kiitokset tietysti kaikille.

Keräykseen osallistui viidessä päivässä 350 eri ihmistä ja yritystä. Keräys jatkuu edelleen.

Smoothie- ja tarvikelahjoituksia sairaalanmäelle

Kanta- Hämeen keskussairaala on kansalaiskeräyksen lisäksi saanut lahjoituksena runsaasti erilaisia sairaalatarvikkeita, sekä kahvi- että smoothielahjoituksen henkilökunnan taukojen iloksi.

Keskussairaalan viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki kertoo, että lahjoituksilla on ollut iso vaikutus sairaalanmäen mielialaan.

Koulutuskeskus Tavastian sosiaali- ja terveysalan sekä pintakäsittelyn eli maalauksen ammattilaiset lahjoittivat käytössä olevia suojakäsineitä, suojamaskeja sekä suojatakkeja ensihoidon käyttöön.

Hengityskoneita on jo lahjoittanut jo usea taho. Riihimäkeläinen asevalmistaja Sako lahjoitti hengityskoneen ja seurasi emokonserninsa Berettan vastaavaa esimerkkiä Italiassa.

Hämeen Mokia ry:ltä on saatu käytetty hengityskone. Canpack Finland Oy on ilmoittanut lahjoittavansa 15 000 euroa laitteen hankintaan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on jo tehnyt päätökset hankkia C.P.E. Productionin suojavisiireitä ja Voglia Oy:ltä suojavaatteita epidemian keston ajaksi.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus