Hämäläisisännät valmistautuvat toukotöihin epävarmoissa oloissa

Lähtökohdat toukotöille ovat koronan tuomia huolia lukuunottamatta suhteellisen hyvät.

peltoviljely
Traktori pellolla.
Tuottajien mielissä on huoli koronaviruksestaKalle Niskala / Yle

Hämeessä villjelijät valmistautuvat jo vähitellen toukotöihin. Tiloilla väki tekee töitä epävarmoissa tunnelmissa samalla, kun yrittää pysyä terveenä. Menossa on jo esimerkiksi siementen lajittelu ja peittaus. Kevät on edennyt töiden kannalta ripeästi. Routaa ei ole ja viime päivinä viljelymaat ovat paikoin kuivuneet.

– Toukotöiden käynnistymiseen on vielä aikaa, mutta lähtökohdat ovat hyvät, sanoo ProAgria Etelä-Suomen erityisasiantuntija Vesa Koivula.

Jos pellolla on ollut kasvipeite, niin pinnan rakenne on murustuvaa. Jos ei suojaa ole ollut tai jos kyseessä on hankalasti muokattava savimaa, niin pinta voi olla pahastikin kuorettunut.

– Tämä tietää aikamoisia haasteita muokkaukselle varsinkin paikoissa, missä vesi on talven aikana seissyt.

Mahdollinen sairastuminen huolettaa monia

Huoli koronaviruksen mahdollisista vaikutuksista tilan töihin on tuottajille yhteinen.

– Eniten mietityttää koronatilanne ja se, miten paljon tuottajia sairastuu, ja miten tämä vaikuttaa toukotöihin. Viljelijän kyllä kannattaa nyt miettiä sairastumisen varalle uusia toimintatapoja. Kannattaa miettiä, onko tilalle mahdollista saada varatyövoimaa tai vaikkapa naapuriapua.

Erikoisasiantuntija Vesa Koivula sanoo, että hätätapauksessa peltoon voisi viljansiemenen sijaan kylvää esimerkiksi nurmea tai perustaa viherkesantoa.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus