Hyppää sisältöön

Poliisi ei lupaa helpotusta Uudenmaan rajaruuhkiin, liikenne ruuhkautunee myös huomenna – "Resurssimme ovat rajalliset"

Maanantainaamuna tarkistuspisteille saapui yhteensä 14 474 ajoneuvoa.

Poliisin tarkastuspiste valtatiellä 4 Orimattilan liittymän kohdalla. Kuva: Nina Svahn / Yle

Poliisilta ei ole luvassa nopeaa helpotusta Uudenmaan rajojen työmatkaruuhkiin.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikosylikomisaarion Petri Erosen mukaan poliisin resurssit ovat rajalliset, ja tarkistuspaikat, joissa liikennettä valvotaan, on jo valittu siten, että liikenne ruuhkautuisi mahdollisimman vähän.

Valvonnassa on Helsingin poliisin komisaarin Patrik Karlssonin mukaan mukana satoja poliiseja. Lisäksi puolustusvoimat kertoo tukevansa poliisia noin 40 henkilökuntaan kuuluvalla sotilaalla ja 750 varusmiehellä.

Jonot pahimmillaan useita kilometrejä

Uudenmaan liikkumisrajoitus astui voimaan lauantaina, ja tänään oli ensimmäinen arkipäivä asetuksen voimaanastumisen jälkeen.

Aamulla työmatkaliikenne sujui takkuillen ja jonot olivat Uudenmaan rajoilla pitkiä.

Ylen havaintojen mukaan jono Riihimäen ja Hyvinkään rajalla kolmostiellä oli yli seitsemän kilometriä pitkä.

– Ruuhkaa alkoi syntyä siinä puoli viiden aikaan aamulla kolmos- ja nelostielle. Aamun mittaan jonot kuitenkin purkautuivat, ja liikenne lähti kulkemaan aivan normaalisti, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Timo Leppälä.

Liikenne jonoutui Valtatie 3:lla Hyvinkäällä maanantaiaamuna 30. maaliskuuta, kun poliisi tarkasti kulkulupia. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Nelostiellä Orimattilan liittymän kohdalla jonojen pituus oli poliisin mukaan kuusi kilometriä.

Poliisi kertoi, (siirryt toiseen palveluun) että maanantainaamuna tarkistuspisteille saapui yhteensä 14 474 ajoneuvoa, joista 24 käännytettiin takaisin.

Lähes yhtä suuren määrän ajoneuvoja odotetaan palaavaan illalla takaisin.

Tämä merkitsisi lähes 30 000 rajanylitystä, kun ennen rajoituksia ylityksiä oli päivittäin 80 000–90 000.

Valmiuslain rikkomisesta annettiin maanantainaamuna yksi sakko.

Poliisin mukaan ruuhkat olivat suurelta osin ohi aamu yhdeksään mennessä. Jonotusaika oli poliisin mukaan pisimmillään 40 minuuttia.

Poliisi: "Liikennettä on liikaa"

Ruuhkien helpottamiseksi Helsingin poliisi kehottaa autoilijoita välttämään liikenteeseen lähtöä ja porrastamaan työmatkojaan.

– Liikennettä oli maanantaiaamuna Uudenmaan rajalla liikaa. Työmatkailijoiden tulee aikaistaa liikkumistaan ruuhkien välttämiseksi. Poliisin viesti kansalaisille on edelleen se, että rajan ylitys tapahtuu vain välttämättömissä tapauksissa. Yksityisautoilua tulee välttää viimeiseen asti, ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisista sanoi.

Petri Erosen mukaan poliisin valtioneuvostolta saamat ohjeet ovat selkeät ja riittävät.

– Tämä oli ensimmäinen aamu, opimme tästä ja palaute kulkee molempiin suuntiin. Arvioimme sitten myöhemmin, josko ohjeistusta pitää muuttaa, Eronen kertoo Ylelle.

Hänen mukaansa on kuitenkin todennäköistä, että liikenne ruuhkautuu myös huomenna.

.
.