1. yle.fi
  2. Uutiset

Kyläkauppa hiljeni koronakriisin myötä – pahinta on, jos poikkeustila jatkuu kesäsesongin yli

Lapuan Kauhajärvellä Ellan kaupassa on tavallista hiljaisempaa. Kyläkauppias toivoo valtiolta nopeaa tukea kaupoille.

kyläkaupat
ky,lökauppias ovella
Kauppias Jorma Rintala toivoo, että valtio tulisi avuksi pelastamaan kyläkauppoja koronakriisistä.Antti Kettumäki / Yle

Lapuan Kauhajärvellä sijaitsevassa Ellan kaupassa on melko hiljaista.

Pienen kyläkaupan asiakasmäärä on vähentynyt koronaviruksen takia, kun ihmiset pysyttelevät kotioloissaan. Myös kaupan vieressä kulkeva valtatie 16 on tavallista hiljaisempi.

Kyläkaupassa on kuitenkin elintarvikkeita ja muuta tavaraa hyllyt täynnä.

38 vuotta kauppiaana toiminut Jorma Rintala ei ole näin hiljaisia viikkoja nähnyt aikaisemmin. Poikkeustilan alkaessa kaupanteko pysähtyi lähes täysin.

Rintala huolehtii myös tulevasta.

– Teemme tavallisesti parhaan tilin kesällä ja, jos poikkeustilanne jatkuu syksyyn asti, niin jokainen ymmärtää mitä se meille silloin tarkoittaa, Rintala sanoo.

Kaupassa ollaan elintarviketilaustan suhteen nyt erityisen tarkkana ja mietitään, mitä tuotteita myyntiin tilataan, jotta ruokahävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän.

– Nyt pitää olla kaksi kertaa tarkempi kuin ennen. Jos hävikkiä tulee, se on vähäisestä katteesta pois. Se on kauppiaan vastuulla. Iltaisinkin joutuu tilauksia miettimään ja käymään völillä kaupassa katselemassa, Rintala sanoo.

Valtio apuun - alv:t ja sosiaalimaksut pois

Ellan kauppaan tuodaan tuoretuotteita suoraan valmistajilta kuten leipomoista sekä liha- ja maitovalmistajilta. Kuivaa tavaraa haetaan itse kaupanketjun tukkuliikkeestä.

Kauppias toimittaa asiakkailleen ostoksia myös kotiinkuljetuksella. Kuljetuksia tehdään tällä hetkellä kerran viikossa, perjantaisin.

– Olemme varautuneet lisäämään kotiinkuljetuksia ja uskon, että jos tilanne jatkuu, tavaraa kuskataan myös muinakin päivinä.

Jorma Rintalan mukaan kaupassa on nyt niin hiljaista, että jatkossa valtion on tuettava kyläkauppoja. Joskin myynti on vähän noussut alkusyöksyn jälkeen.

– Tähän on pakko lähteä valtion mukaan. Tällaiset 1-5 -hengen yritykset kuten kyläkaupat tulevat kärsimään tässä tilanteessa ensimmäisenä. On paha asia, kun terveet yritykset kaatuvat, Rintala sanoo.

Minkälaisia toimia odotat nyt valtiolta tässä tilanteessa?

– Ensimmäisenä tulee mieleen sellainen asia, ettei tarvitsisi maksaa arvonlisäveroa. Toinen asia voisi olla, ettei työntekijöistä tarvitsisi maksaa sosiaalimaksuja, mutta en tiedä riittäisikö sekään.

Sijainti vaikuttaa selvästi myyntiin

Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Niemisen mukaan koronakriisi koettelee eri tavoin kauppoja tällä hetkellä. Taajamien isommat kaupat myyvät elintarvikkeita tällä hetkellä hyvin, mutta joillain pienemmillä kaupoilla on vaikeuksia myynnin suhteen.

– Ravintola-alan myynti on supistunut, mutta ruokaa tehdään nyt paljon kotona. Se näkyy päivittäistavarakaupan myynnissä selvästi.

Maaseudulla myyntiin vaikuttaa sijainti ja entisestään hiljentyneet kylätiet.

– Kyläkauppojen kohdalla esimerkiksi liikennemäärät vaikuttavat myynnin määriin, koska hiljaista on.

Ilkka Nieminen ei ota suoraan kantaa ruoan arvonlisäveron tilapäiseen poistoon, eikä myöskään sosiaalimaksujen alentamiseen, mutta pitää sosiaalimaksujen alentamista kohdennetusti vaikeuksissa olevilta myymälöiltä hyvänä aloitteena.

– Valtio on jo luvannut tukea yrittäjiä, mutta ripeyttä maksamiseen toivoisin. Kyläkauppiaat ovat tuen tarpeessa.

Katso täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta maakunnassasi.

Lue seuraavaksi