1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oppivelvollisuus

Opetusala pyytää aikalisää oppivelvollisuuden pidentämisessä − ministeri Andersson pitää kiinni uudistuksen aikataulusta

Koronaviruksen takia kouluilla ja oppilaitoksilla ei ole aikaa miettiä tulevia muutoksia.

oppivelvollisuus
Tyhjä luokkahuone Ilmaristen yhtenäiskoulussa Liedossa.
Suuri määrä oppilaita opiskelee koronan takia etänä, mikä vaatii opettajilta ja muulta henkilökunnalta uudenlaista johtamista ja vastuuta.Kalle Mäkelä / Yle

Opetusalan järjestöt toivovat, että oppivelvollisuuden pidentämisen valmistelussa otettaisiin aikalisä koronavirustilanteen takia.

– Nyt on poikkeuksellinen tilanne koko maassa. Lain valmistelu on aika haasteellista näissä olosuhteissa, kun kaikkien voimavarat ovat kiinni muissa tehtävissä, sanoo Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta.

Hallitus toivoo, että uudistus astuisi voimaan jo vuoden 2021 syksyllä toisella asteella aloittavista opiskelijoista. Luonnos hallituksen esitykseksi on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle huhti–toukokuun vaihteessa ja lakiesitys tuoda eduskuntaan syksyllä.

Uudistuksen seurantaryhmän jäsenet esittivät (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla, että hallituksen esitys tuotaisiin eduskuntaan vasta vuonna 2021.

Esityksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Kuntaliitto, Sivistystyönantajat, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto, Opetusalan Ammattijärjestö, Suomen Rehtorit ry, Suomen ylioppilaskuntien liitto sekä Koulukuraattorit ry.

Koronavirus ja siihen liittyvät rajoitukset näkyvät nyt koulujen ja oppilaitosten arjessa. Suuri määrä oppilaita opiskelee etänä, mikä vaatii opettajilta ja muulta henkilökunnalta uudenlaista johtamista ja vastuuta.

Koulukuraattorit ja -psykologit ovat myös huolissaan oppilaiden jaksamisesta kriisin keskellä.

– Keskittyminen kouluilla ja oppilaitoksissa menee näihin asioihin eikä siellä juuri nyt ole aikaa eikä ehkä jaksamistakaan miettiä tulevia muutoksia, sanoo Koulukuraattorit ry:n sihteeri Mira Kumpula.

Li Andersson
Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan koronaepidemia lisää uudistusten tarvetta. Petteri Bülow / Yle

Ministeri: Ei tarvetta lisäajalle

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan uudistuksen aikataulua ei ole syytä muuttaa, koska lain valmistelu on jo pitkällä. Hallitus ei halua luopua oppivelvollisuuden pidentämisestä koronaviruksen takia.

– Pidän tärkeänä sitä, että vaikka elämme poikkeuksellisissa oloissa, niin muistamme, että tulee myös aika koronan jälkeen. Silloin on entistä tärkeämpää, että olemme valmiita panostamaan koulutukseen ja osaamiseen, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan kommenteille ja yhteiskunnalliselle keskustelulle on varattu riittävästi aikaa poikkeusoloista huolimatta.

– Talven aikana on myös järjestetty erilaisia keskustelutilaisuuksia, joissa on kerätty opiskelijoiden, opettajien ja järjestöjen näkemyksiä, Andersson sanoo.

Hallituksen tavoitteena on pidentää oppivelvollisuutta 18 ikävuoteen, jotta kaikki suorittavat vähintään toisen asteen tutkinnon.

Tämä tarkoittaa sitä, että toisen asteen opiskelusta tehdään maksutonta. Opetus- ja kulttuuriministeriö on laskenut, että uudistus maksaisi noin 110 miljoonaa euroa vuodessa.

Anderssonin mukaan hallitus on antamassa lisää rahoitusta kunnille, jotta uudistus voidaan toteuttaa. Kevään kehysriihessä on tarkoitus ottaa kantaa myös siihen, miten hallitus voi tukea kuntia koronakriisin aikana.

Lue aiheesta lisää:

10 kysymystä kevään opetuksesta: Järjestetäänkö kevätjuhlat ja mitä tehdä, jos kotona tulee riitaa tietokoneista?

Oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen tarkoitus toteuttaa ensimmäistä kertaa syksyllä 2021 – oikeus kestäisi 20-vuotiaaksi asti

Oppivelvollisuuden pidentämisen kustannukset uhkaavat karata käsistä – eniten maksavat materiaalit ja koulumatkat

Lue seuraavaksi