Rajojen sulkeminen on romahduttanut Viron-liikenteen, mutta kaikki eivät kieltoon usko – maahanpyrkijöitä on käännytetty sekä Helsingissä että Tallinnassa

Suomen lahden yli kulkee nyt vain viisi prosenttia normaaliaikojen henkilömääristä.

koronavirus
Laivoja on laiturissa Tallinnan satamassa.
Harvinainen näky. Poikkeustilan ja maahantulokieltojen takia Tallinnan satama muistuttaa parkkipaikkaa. Normaalisti matkustajalautat kulkisivat Suomen- ja Ruotsin-linjojaan.Kaupo Kalda / Tallinnan Satama

Jo ennen Uudenmaan sulkemista käyttöön otetut matkustusrajoitukset EU:n sisärajoilla ovat romahduttaneet Helsingin ja Tallinnan välisen liikenteen. Rajan yli pääsee vain poikkeustapauksissa, joten pääasiassa laivoissa kulkee vain tavaraa. Tästä huolimatta löytyy vieläkin niitä, jotka yrittävät luikahtaa rajan yli ihan huvikseen.

– Olemme käännyttäneet takaisin Suomeen viikon aikana 15 henkilöä. Osa ei ole tiennyt rajoituksista, osa on yksinkertaisesti halunnut kokeilla onneaan, Viron pohjoisen poliisi- ja rajavartiostopiirin rajapäällikkö Ivo Utsar kertoo.

Paluupostissa on tullut Helsingistä palautettuja onnenonkijoita.

– Eräskin kaksikko lähti matkaan, vaikka me kuinka varoittelimme, ettei kannata. Sieltä ne sitten tulivat muutaman tunnin kuluttua samalla laivalla takaisin, Utsar ihmettelee.

Hänen suomalainen virkaveljensä, sujuvaa viroa puhuva Pekka Keskinarkaus Suomenlahden merivartiostosta on viettänyt viime viikon Tallinnassa osana Suomen ja Viron rajaviranomaisten yhteistyöprojektia. Suomalaiset ovat olleet muistuttamassa Helsinkiin haluavia siitä, että Suomeen pääsee nykyisin ani harva.

Normaalioloissa Suomenlahden yli kulkee noin 20 000 henkeä päivässä. Nyt määrä on pudonnut tuhanteen eli viiteen prosenttiin. Suomalaisia ei Tallinnassa ole juuri näkynyt.

– Yksittäisiä, jotka palaavat Suomen suuntaan on ollut ja oikeastaan viime päivinä hiukan enemmän kuin aikaisemmin, Keskinarkaus toteaa.

Käännytetty passitetaan seuraavaan laivaan

Helsinkiin saapujia odottaa Länsisatamassa tiukka seula. Läpi – ja suoraa päätä karanteeniin – pääsevät vain Suomen kansalaiset ja Suomessa vakituisesti asuvat muiden maiden kansalaiset. Ilman karanteenia voivat selvitä muun muassa tavarankuljettajat, sairaanhoidon ja pelastusalan ammattilaiset tai diplomaatit.

Suomeen pääsemisen perusteena voi olla myös hiukan sumeaksi jäävä painava henkilökohtainen syy.

– Tässä korostuu hyvin vahvasti tämä tapauskohtaisuus ja ne tiedot varmistetaan rajanylityspaikalla, mutta esimerkkinä voidaan mainita vaikkapa Suomessa lähiomaisen kuolema, kapteeni Antti Raassina Suomenlahden merivartiostosta kertoo.

Mikäli henkilön maahantuloedellytykset eivät täyty, hänet käännytetään takaisin Viroon.

– Pyritään laittamaan seuraavaan laivaan ja mikäli sitä heti ei ole lähdössä, niin voi odottaa tuossa rajavartiolaitoksen tiloissa, Raassina kuvailee.

Paluumatkan käännytetty joutuu maksamaan itse. Säännöt ovat samanlaiset myös Suomenlahden eteläpuolella.

Lue lisää:

Virolaisten liikkumista seurataan nyt älylaitteiden paikannuksella – tilastokeskuksen johtaja: "Kadut näyttävät tyhjiltä, mutta tarvitsemme dataa"

Taistelu tuntematonta vastaan – Näin hallitus sulki Suomen seitsemässä päivässä

Viro sulki rajansa – Monika Jakobson pelkää työntekijöidensä jäävän jumiin: "Rakennusalalla etätyö ei ole mahdollista"

Viron hallitus julisti koronan takia valmiustilan – kaikki koulut suljetaan, rajatarkastukset palautetaan eikä risteilyaluksia oteta vastaan

Aiheesta voi keskustella tiistaihin kello 23.00:een asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus