1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. potilastietojärjestelmät

Neljä sairaanhoitopiiriä valitsi uuden potilastietojärjestelmän, joka säästää lääkärien ja hoitajien aikaa – kyseessä satojen miljoonien investointi

Sairaanhoitopiirien asiakas- ja potilastietojärjestelmän toimittajaksi on valittu Cerner Ireland Limited.

Potilastietojärjestelmät
Sairaanhoitaja käytävällä
Uusi järjestelmä vapauttaa aikaa asiakkaiden ja potilaiden kohtaamiseen. Arkistokuva.Jari Kovalainen / Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun Sote ja Vaasan sairaanhoitopiiri ovat hankkimassa yhteistä asiakas- ja potilastietojärjestelmää.

Neljän sairaanhoitopiirin yhteishankinnan hintalappu on noin 286 miljoonaa euroa. Hinta jakautuu neljän sairaanhoitopiirin kesken asukasmäärän mukaan.

– Esimerkiksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin osuus on noin 66 miljoonaa euroa, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen kommentoi.

Aikanaan uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä tulee palvelemaan eri alueiden noin 700 000 asukasta.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset kirjaavat asiakkaiden ja potilaiden tietoja lukuisiin eri järjestelmiin. Uusi järjestelmä kasaa yhteen perusterveydenhuollon, sosiaalitoimen ja erikoissairaanhoidon tiedot, jolloin ammattilaisten työaikaa kuluu vähemmän hallinnolliseen järjestelmän kanssa tehtävään työhön.

Uuden järjestelmän lopullinen hinta, 286 miljoonaa euroa, sisältää järjestelmien käyttöoikeudet, toimituksen asiakkaille sekä 10 vuoden ylläpitokustannukset.

Epäsuoria kustannuksia ei ole laskettu kokonaishintaan mukaan. Epäsuoria kustannuksia ovat muun muassa sairaanhoitopiirien oma työ, joita vastaavanlaisissa isoissa hankkeissa tulee väistämättä.

Potilastietojärjestelmän (siirryt toiseen palveluun)ensimmäisen osa on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023 ja käyttöönotto jatkuu vuosien 2024–2025 aikana.