1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etäopetus

Vuoden luokanopettaja Sanni Kilponen uskoo höpöttämisen auttavan korona-arjessa – teki räpin etäopettamisesta ja tanssii kalsareissa videolla

Vuoden luokanopettajan mukaan huumorilla on tärkeä rooli kouluarjessa. Sen avulla opettajat pystyvät vähentämään koronatilanteen aiheuttamaa huolta.

etäopetus
Sanni Kilponen räppää videollaan
Kajaanilainen luokanopettaja Sanni Kilponen kuvasi räppivideon oppilailleen ja heidän vanhemmilleen, koska haluaa ilostuttaa.

Kajaanilainen luokanopettaja Sanni Kilponen on vetänyt suuren punaisen hupparin päälleen ja laittanut lippiksen vinoon. Hän istuu kotonaan työpöytänsä ääressä ja räppää isoin elein siitä, miltä tuntuu olla opettaja etätyön aikana.

Tämän kaiken hän kuvasi videolle, jonka lähetti oppilailleen ja heidän vanhemmilleen.

Vuoden luokanopettajaksi valittu (siirryt toiseen palveluun)Kajaanin Kätönlahden koulun opettaja tykkää laittaa itsensä likoon pienillä tempauksilla ja tekemällä omien sanojensa mukaan höpöjäkin juttuja.

Kilponen kokee, että huumorin merkitys korostuu nyt etäopetuksen aikana. Hallitus kertoi eilen, että koulut pysyvät kiinni kuukauden suunniteltua pidempään 13. toukokuuta saakka.

– Me opettajat pystymme viemään pois huolta vaikka huumorilla. Jatkamme tässä hämmentävässä tilanteessa arkea lasten kanssa ja pyrimme tuomaan koulun kodin arkeen.

Etäopetuksesta kertovassa räpissään Kilponen haluaa parodioida ja valistaa. Koronan tuoma tilanne on tiennyt hänellekin irtautumista työkuplasta, jossa on ollut tärkeää kohdata lapsi kasvokkain luokassa.

– Nyt olemme kaikki omissa kodeissamme ja yhteydessä vain etäyhteyksien kautta. On tämä iso aukko.

Parodian keinoin kantaa opiskelumotivaatioon ja asuvalintoihin

Sanni Kilposen räppivideo sai alkunsa Facebookista opettajille suunnatusta ryhmästä.

– Näin yhden opettajan tekemän musiikkituotoksen. Siitä jäi sykkimään rytmi koko päiväksi ja alkoi tulla tekstiä.

Aluksi Kilponen ajatteli tekevänsä videon pelkästään oman luokkansa oppilaille, mutta lähetti sen myös lasten vanhemmille Whatsappissa.

– No, sehän lähti sitten leviämään siellä.

Nyt videon on katsonut useampi sata ihmistä.

Vuoden opettaja 2020 Sanni Kilponen
Huumorin lisäksi rauhallisuus ja koulurutiinien ylläpitäminen on Sanni Kilposen mielestä etäopetuksen aikana tärkeää.Lenni Manninen

Kilposella on kotonaan omiakin etäkoululaisia, joten hän on todistanut kuinka koulu voi sekoittua vapaa-aikaan. Oppilailla lipsahtaa helposti aikaa netissä. Videollaan hän ottaa parodian keinoin kantaa myös tähän seikkaan.

– Mitä, jos opellakin lipsahtaa aika netissä vähän turhaan, mitä siitä seuraisi? Kilponen pohtii.

Videon lopussa Kilponen tanssii kalsarit jalassa. Tällä hän viittaa opettajien keskuudessa huvitusta herättäneeseen ilmiöön: etäopetuksen kautta opettajille voi näkyä kiusallisiakin hetkiä. Esimerkiksi pari viikkoa Ilta-Sanomat uutisoi kuinka yläkoulun opettaja hieraisi silmiään, (siirryt toiseen palveluun) kun kesken etäopetuksen näytölle ilmestyi housuton isä.

– Henkilökohtaista kokemusta ei ole, mutta kyllä lapsen etäyhteyden kautta voi näkyä kodin koko komeus, Kilponen sanoo.

Videolla Kilponen korostaa myös käsihygieniasta huolehtimista ja sosiaalisten kontaktien välttämistä.

Ihmiskontaktien vähentyminen on alkanut näkyä myös opettajan koulupäivässä. Alun riemu kouluttomasta koulusta on vaimennut oppilaiden keskuudessa.

– Oppilaat kaipaavat luokkakavereitaan ja yhdessä tekemistä, Kilponen kertoo.

Onko huumori auttanut sinua poikkeustilanteessa? Keskustelu on auki 1. huhtikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi