Pohjois-Satakunnassa syttyi sähkösota – Vatajankosken Sähkön omistajuudesta kiivas taistelu

Sähköyhtiön omistuksesta käydään nyt vääntöä Kankaanpään kaupungin ja Leppäkosken Sähkön välillä.

Vatajankosken sähkö
Leppäkosken Sähkön mainos lauantain 28.3.2020 Satakunnan Kansan etusivulla.
Antti Laakso / Yle

Pohjois-Satakunnassa on syttynyt kiista sähköyhtiö Vatajankosken Sähkön omistuksesta ja tulevasta suunnasta. Vastakkaisilla puolilla ovat Vatajankosken suuret kuntaomistajat – erityisesti Kankaanpään kaupunki – ja vähemmistöomistaja Leppäkosken Voima.

Kiista pulpahti maakunnanlaajuiseen julkisuuteen lauantaina sanomalehti Satakunnan Kansan etusivulla, josta Leppäkosken Sähkö oli ostanut koko sivun mainospaikan.

Syytöksiä ja epäily myyntiaikeista

Leppäkosken Sähkö syyttää Vatajankosken suuria omistajia pyrkimyksestä hankkia kaikki äänivalta Vatajankoskessa. Sen jälkeen Vatajankosken Sähkö voitaisiin Leppäkosken epäilysten mukaan myydä jollekin suurelle pääomasijoittajalle.

Leppäkosken Sähkön toimitusjohtaja Juha Koskinen ehdottaa Vatajankosken pienomistajille eli paikallisille asukkaille, että nämä myisivät osakkeitaan Leppäkoskelle. Jos Leppäkoski saisi yli 10 prosentin omistusosuuden Vatajankoskesta, se pystyisi estämään tilanteen, jossa suuromistajat voisivat ostaa kaikki pienosakkaat ulos yhtiöstä.

Leppäkosken Sähkö on Kankaanpään kaupungin mukaan aloittanut myös puhelimella tehtävän ostokampanjan, joka on suunnattu Vatajankosken Sähkön osakkeenomistajille.

Kankaanpää: Vihamielistä toimintaa

Kankaanpään kaupunki ja Vatajankosken Sähkö kiistävät Leppäkosken Sähkön tulkinnan. Ne pitävät Leppäkosken toimintaa vihamielisenä yritysvaltauksen yrityksenä.

– Jokainen yhtiön [Vatajankosken Sähkön] osakkeilla toteutettava kauppa vaatii yhtiön hallituksen hyväksynnän. Paikallista omistusta ja yhtiön toimintakykyä suojellaksemme suhtaudumme kielteisesti Leppäkosken pyrkimyksiin vallata yhtiöstä nykyistä suurempi omistusosuus, Vatajankosken Sähkön hallituksen puheenjohtaja Kauko Juhantalo (kesk.) sanoo.

– Meidän tietoomme ei ole tullut, että yksikään osakkeenomistajamme olisi halunnut tarttua Leppäkosken tarjoukseen. Tiedostamme toki sen, että mikäli joku haluaisi myydä osakkeensa Leppäkoskelle ja hallitus päätyisi estämään kaupan, seuraavaksi Leppäkoski väittäisi yhtiömme sortavan pienosakkaita ja estävän kaupanteon osakkeillamme. Tästä ei olisi kuitenkaan kyse. Kyse olisi ainoastaan vihamielisen valtausyrityksen estämisestä, Vatajankosken Sähkön toimitusjohtaja Pekka Passi sanoo.

Kankaanpää tekemässä tarjouksen pienosakkaille

Kankaanpään kaupunki on käynyt vastahyökkäykseen ja harkitsee nyt itse ostavansa Vatajankosken Sähkön pienomistajien osakkeita. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi viikon maanantaina.

– Pienosakkaiden toiveen vuoksi ja paikallisen omistuksen turvaamiseksi harkitsemme, että kaupunki tekisi kilpailukykyisen ostotarjouksen, Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää sanoo.

Molemmat osapuolet kertovat julkisuuteen olevansa Vatajankosken Sähkön asiakkaiden asialla.

Vatajankosken Sähkön verkko palvelee noin 24 000 asukasta Kankaanpäässä ja naapurikunnissa. Leppäkosken Sähkö puolestaan toimii Ikaalisten ympäristössä.