1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhansien puhelujen ralli alkaa Helsingissä - Pieni Pukkilan kunta soitti jo kaikille vanhuksilleen ja tarjosi korona-apua

Jokainen yli 80-vuotias helsinkiläinen saa pian puhelun. Vanhukset halutaan pitää koronalta turvassa.

koronavirus

Koordinaattori Sami Komppula asettaa ruokaostokset oven viereen. Hän soittaa ovikelloa ja astuu parin metrin päähän ovesta.

Yli 80-vuotias Laila Kotiranta avaa oven ja kiittää. Hän ei missään tapauksessa halua sairastua koronoviruksen aiheuttamaan tautiin. Kotiranta ottaa mielellään Helsingin kaupungin tarjoaman kauppa-avun vastaan.

Samanlaisia kohtaamisia tapahtuu Helsingissä tulevina viikkoina entistä runsaammin. Kaupunki, seurakunnat ja vapaaehtoisjärjestöt tarjoavat apuaan kotiin määrätyille ikäihmisille.

Jokainen yli 80-vuotias saa puhelun, jossa hänen avuntarpeensa selvitetään. Yli 80-vuotiaita on Helsingissä 27 000.

Pieni Pukkilan kunta on saanut puhelimen päähän jo jokaisen yli 70-vuotiaan kuntalaisen. Heitä on kunnassa reilusti yli 300.

Myös Pukkilassa kunta, seurakunnat ja vapaaehtoiset ovat yhdistäneet voimansa.

Kuntaliitosta kerrotaan, että sama malli on leviämässä ympäri Suomea. Iäkkäät ihmiset halutaan pitää kotona. Asiantuntijoiden mukaan koronavirus voi olla kohtalokas etenkin yli 70-vuotiaille. Heille tarjotaan kauppa-avun lisäksi apua apteekissa käyntiin. Sekä Helsingissä että Pukkilassa pidetään tärkeänä myös keskusteluapua.

Katso A-studion juttu aiheesta!

Ikäihmisten pärjääminen neljän seinän sisällä on esillä myös tämän illan A-studiossa. Saavatko kaikki apua? Haluavatko kaikki sitä? TV1 30.3.2020 kello 21:00

Lue seuraavaksi