Käsidesiä pakataan suksivoidetuubeihin ja kaljapulloihin – Suomessa valmistetaan uima-altaallinen huuhdetta viikossa, mutta kauppoihin sitä ei riitä

Lähes kaikki valmistuva käsidesi menee nyt terveydenhuollon käyttöön.

käsihuuhteet
Tyhjiä käsihuuhdepulloja tuotantolinjalla.
Käsidesiä menisi kaupaksi nyt monikymmenkertainen määrä maamme tuotantoon nähden. Petri Aaltonen / Yle

Suomessa ei ehditä tekemään niin paljon käsidesiä kuin sitä tällä hetkellä kuluu. Tuotantoa on kasvatettu satoihin tuhansiin litroihin viikossa, mutta silti käsihuuhdetta ei riitä kuluttajille.

Kaksi isoa desinfioivaa käsihuuhdetta valmistavaa yritystä, Berner ja Kiilto, kertovat molemmat, että heidän kaikki tuotantonsa on nyt valjastettu suomalaisen terveydenhuollon käyttöön

– Meillä tehdään viikossa nyt pakkauskoosta riippuen 200 000–450 000 litraa desinfioivaa käsihuuhdetta. Kaikki se menee sairaaloiden ja terveyskeskuksien käyttöön tällä hetkellä, sanoo tuote- ja toimitusketjun johtaja Juha Starck Berner Oy:stä.

Kiilto Oy valmistaa normaalistikin desinfioivia käsihuuhteita enimmäkseen terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. Kuluttajille valmistettavat tuotteet ovat marginaalissa, ja tällä hetkellä nekin menevät ammattikäyttöön.

– Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa desinfioidaan nyt ihan kaikkea, joten siellä kysyntä on kovaa. Olemme priorisoineet nyt nämä laitokset tuotteissamme, ja siksi kaupoissa ei meidän käsidesipulloja näy, sanoo Kiilto Oy:n kuluttajaliiketoiminnan liiketoimintajohtaja Pasi Hautakorpi.

Niin Kiillolla kuin Bernerillä on siirrytty tekemään käsihuuhteita kolmessa työvuorossa kaikilla mahdollisilla linjastoilla.

Käsidesiä lasisessa olutpullossa tai suksivoidepurkissa

Kova kysyntä on saanut monen muunkin kuin puhtausalan ammattilaisen ryhtymään käsidesin valmistukseen.

Viime viikkoina useat apteekit, pienpanimot ja jopa suksivoidefirma sekä maalitehdas ovat ilmoittaneet aloittavansa käsidesin valmistuksen.

Esimerkiksi joensuulainen Vauhti Speed vaihtoi lennosta suksivoiteet käsidesiin parisen viikkoa sitten. Myös savonlinnalainen pienpanimo Olaf Brewing tarttui käsidesin valmistukseen kysynnän räjähtäessä käsiin.

Käsidesiä äkkiseltään valmistamaan ryhtyneet firmat ovat törmänneet pakkausmateriaalien puutteeseen. Iso osa käsidesipulloista ja pumppukorkeista valmistetaan joko Kiinassa tai Italiassa. Näistä maista tuotteita ei vähään aikaan ole ymmärrettävästi saatavilla.

Olutpullo, jossa käsidesiä.
Savonlinnalaisen panimon käsidesi on pakattu lasisiin olutpulloihin. Olaf Brewing

Niin Savonlinnassa kuin Joensuussa pakkausasia on ratkaistu omaa varastoa hyödyntämällä.

– Olemme pullottaneet käsidesiä meidän lasisiin olutpulloihin. Nyt kun pumppukorkitkin ovat lopussa, on pullot suljettu kruunukorkeilla. Eihän se paras vaihtoehto ehkä ole, mutta kysyntä on niin hurjaa, että kaikki käy kaupaksi, sanoo Olaf Brewingin toimitusjohtaja Petteri Vänttinen.

Vauhti Speed puolestaan hyödyntää suksivoidetuubejaan buumin aikana.

– Meidän pakkaukset ovat teknisesti monta kertaa järeämpiä kuin mitä laatuvaatimukset käsidesille määräisivät. Pakkauskustannuksia se tietysti nostaa ja tuotteen hintaa, mutta nyt on poikkeustilanne eikä sille voi mitään, toimitusjohtaja Esa Puukilainen sanoo.

Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja Esa Puukilainen kaataa Vauhti Speedin käsidesiä kädelleen.
Vauhti Speed pakkaa käsidesinsä suksivoidepulloihin. Ari Haimakainen / Yle

Ylipäätään käsidesin hurja kysyntä on nostanut tuotteiden hintaa (siirryt toiseen palveluun) (MTV), jos niitä kauppojen hyllyille on päätynyt.

Etanoli päätyy nyt viinapullon sijasta käsidesipulloon

Pullonkaulaksi ovat muodostuneet myös raaka-aineet, etenkin etanoli ja sen puute. Käsidesiä valmistetaan yleisimmin etanolista, glyserolista, vetyperoksidista ja vedestä. Tämä on maailman terveysjärjestön WHO:n suositusten mukainen resepti.

Etanolia yrityksille toimittaa pääasiassa Altia. Yhtiön Koskenkorvan tehtaan tuotannosta suurin osa menee nyt käsidesifirmoille, kun normaalioloissa tislaamon tuottamasta viljaviinasta tehdään alkoholijuomia kuten Koskenkorvaa.

Etanoli-tarra säiliön kyljessä tehtaan pihalla.
Etanoli on yksi käsidesin raaka-aineista. Petri Aaltonen / Yle

Ison osan Altian etanolista saavat nyt terveydenhuoltoon käsihuuhteita toimittavat firmat. Näin ollen pienemmille firmoille kuten panimoille ja suksivoidefirmoille ei raaka-ainetta ole aina välttämättä saatavilla.

– Meillä raaka-ainetta riittää nyt pariksi viikoksi, katsotaan sen jälkeen mitä tehdään, sanoo Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja Esa Puukilainen.

20 000 pullon viikkotahdilla VauhtiSpeedin käsidesiä on jo lähtenyt urheiluvälinekauppoihin sekä Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun Sotelle. Tällä viikolla oman osansa näistä käsihuuhteista saavat poliisit sekä lopulta myös kuluttajat SOK:n kautta.

– Meiltä käsidesipullot lähtevät S-ryhmän keskusvarastolle Sipooseen, josta ne sitten toimitetaan ajallaan kauppoihin, Puukilainen kertoo.

Myös Berneriltä ja Olaf Brewingiltäkin lupaillaan käsidesiä kauppojen hyllyille lähiaikoina.

Tukes kehoittaa miettimään käsidesin alkuperää ja tarpeellisuutta

Aina käsidesi ei ole käsidesiä vaikka sitä sellaisena myydään, vaan käsidesibuumi on saanut myös huijarit liikkeelle.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoitteli pari viikkoa sitten lasinpesunesteestä tehdystä käsidesistä. Nämä tuotteet ovat sisältäneet ainesosia, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi iholle.

Tukes neuvoo (siirryt toiseen palveluun) kuluttajia ylipäätään harkitsemaan tarkasti, ovatko desinfiointiaineet ja käsidesit omassa arjessa tarpeellisia vai selviääkö saippuan ja veden avulla.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus