Lapissa epidemia lähestyy muutaman tartunnan päivävauhtia – "Ehkä ensi viikolla", arvioi johtajaylilääkäri epidemian alkua

Kaikki tartuntaketjut on toistaiseksi pystytty jäljittämään.

koronavirus
Sairaalakyltti Länsi-Pohjan keskussairaalan edessä. Takana sairaalan edessä näkyy ambulanssi.
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila arvioi, että kansalliset rajoitustoimet ovat hidastaneet koronaviruksen leviämistä Lapissa.Risto Koskinen / Yle

Koronavirus ei ole vielä Lapissa edennyt epidemiaan saakka. Tartuntaketjut on pystytty jäljittämään niin Lapin kuin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Sen sijaan esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla epidemian katsotaan alkaneen, koska siellä todettiin viikonloppuna ensimmäinen tartunta, jonka tartuntaketjua ei pystytä selvittämään.

– Näyttää siltä, että kansalliset rajoitustoimet ovat hidastaneet tilannetta, sanoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella uusia tartuntoja ilmenee muutaman tartunnan päivävauhtia, kertoo LSHP:n johtajaylilääkäri Jukka Mattila. Hän arvioi, että epidemia Lapissa voi alkaa jo ensi viikolla.

– Voi olla niin. Tai voi olla että vasta vähän myöhemmin. Jää nähtäväksi, Mattila sanoo.

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu ainakin 18 tartuntaa ja Länsi-Pohjan alueella seitsemän tartuntaa. Osa Länsi-Pohjan alueella tartunnan saaneista asuu muualla Suomessa.

Lapin keskussairaalassa on yksi henkilö tehohoidossa. Länsi-Pohjassa tehohoitoa ei ole vielä tarvittu.

Tehohoitopaikkojen tarkkaa määrää ei kerrota

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ei kerro tehohoitopaikkojen tarkkaa määrää.

– Emme ole kertoneet tarkkoja paikkalukuja julkisuuteen turhien spekulaatioiden välttämiseksi, Taskila perustelee.

Taskilan mukaan tilanne on samanlainen kuin muissa Pohjois-Suomen sairaanhoitopiireissä.

– Olen myös verrannut meidän valmiuttamme Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin ja väestöpohjaan nähden meillä on vähintään yhtä hyvä valmius kuin HUSsin alueella, Taskila sanoo.

Taskilan mukaan tehohoitopaikkojen määrä voidaan tarvittaessa nostaa kaksi ja puolikertaiseksi verrattuna normaaliin tehopaikkalukuun.

Lapin keskussairaalassa on normaalisti yhdeksän tehohoitopaikkaa ja päivän varoitusajalla voidaan Mattilan mukaan saada 15 paikkaa lisää. Tällöin leikkaussalien heräämöitä muutetaan tehohoitopaikoiksi.

Sairaalan infektioylilääkäri Markku Broas on aiemmin kertonut, että enimmillään teho-hoitopaikkojen määrä voidaan nostaa yli 30:een. Tehohoitoa tarvitsevat kuitenkin myös muut kuin koronapotilaat.

Monen toimijan yhteistyössä vielä hiomista

Kaikkiaan Länsi-Pohjan varautumis- ja valmiustoimet ovat Taskilan mukaan hyvällä mallilla; vaikka kuntien, sairaanhoitopiirin ja Mehiläinen Länsi-Pohjan toimintojen yhteensovittamisessa on vielä työtä.

– Hoitoketjuja hiotaan edelleen niin, että potilaat hoidetaan oikeassa paikassa ja he saavat tarvitsemansa hoidon. Esimerkiksi jos kotiin annettavan palvelun tarve lisääntyy pandemian aikana, niin sillä on merkittävä vaikutus myös keskussairaalan toimintaan, Taskila avaa.

Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä anestesiahoitajia koulutetaan tehohoitoon ja töitä järjestellään uudelleen. Koronaepäiltyjä varten on oma päivystyspoliklinikka. Osa kiireettömistä leikkauksista on siirretty tuonnemmaksi, mutta ei kaikkia.

– Pyrimme siihen että pystyisimme hoitamaan ennen epidemian alkua sellaiset toimenpiteet, jotka voidaan turvallisesti toteuttaa ja joiden henkilökuntaa ei tarvita koulutukseen ja valmistelutehtäviin. Se on kaikkien etu kuitenkin, johtajaylilääkäri Jukka Mattila sanoo.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löydät tästä jutusta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus