Hyppää sisältöön

Näin presidentti Niinistö esitti ministereille "nyrkin" perustamista ja näin pääministeri Marin vastasi – ehdotus ei saanut hallitukselta vastakaikua

Pääministeri Marin kiitti Niinistöä viestissään ja lupasi, että hallitus käsittelee ehdotuksen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) lupasi ottavansa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ehdotuksen "nyrkistä" harkintaansa. Kuva: Kalevi Rytkölä, Juha Kivioja / Yle

Tasavallan presidentin kanslia (siirryt toiseen palveluun) julkaisi tänään maanantaina presidentti Sauli Niinistön viestin, jossa hän ehdotti hallitukselle niin kutsutun "nyrkin" perustamista.

Viesti on lähetetty torstaina 26. maaliskuuta iltapäivällä ennen perjantaista presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan eli tp-utvan kokousta.

Ylen tietojen mukaan viesti on toimitettu kaikille ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenille eli pääministeri Sanna Marinille (sd.), ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarille (sd.), oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.), puolustusministeri Antti Kaikkoselle (kesk.), valtiovarainministeri Katri Kulmunille (kesk.), opetusministeri Li Anderssonille (vas.) ja sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.).

Näin viesti kuului kokonaisuudessaan:

Arvoisa pääministeri, hyvät ministerit

Pahoittelen, että vaivaan teitä jälleen. Toivon, että aikaa riittäisi lukaista tämä ennen huomista tputvaa.

Paha on vasta edessä ja pahin seuraa sitä. Teiltä vaaditaan kovia päätöksiä ja niitä on myös tehty. Kovat päätökset eivät kuitenkaan yksin riitä, on johdettava myös operatiivisesti ja huolehdittava, että kokonaistilanne on vähintään tiedossa, mieluiten hallittavissa.

Toteamus, että viranomaiset virkavastuulla hoitavat päätösten tavoitteet toteen, ei riitä. Operatiivinen puoli vaatii ennakkotyötä, jotta jo päätöstä tehtäessä tiedetään mihin käytännön toimiin koneisto ryhtyy.

Toistan moneen kertaan esitetyn ajatuksen operatiivisen ”nyrkin” käyttämisestä. Hyvin koottu kriisiryhmä kartoittaa ongelmat, hankkii tiedot, kerää julkisen ja yksityisen osaamisen ja esittää sitten maan hallitukselle tilannekuvaa ja ehdottaa toimenpiteitä. Ryhmä siis omistautuisi kokonaan koronan käsittelyyn.

Tämä ajattelu ei ole mitenkään hallitukselta pois, vaan lisää. Operatiiviset toimet etenevät nopeasti ja hallitusti sitten kun hallitus on linjannut saamistaan punnituista vaihtoehdoista.

Tilanteen kehittyminen tuo tullessaan varmasti haasteita, joita emme osaa ennakoida. Hallituksella on valtavasti töitä lainsäädännön ja yleisten määräysten kehittelyssä. Tiiviisti käytännön asioissa työskentelevä ryhmä takaisi, että rattaat pyörivät säädettyyn tahtiin.

Sauli Niinistö

Marin vastasi ottavansa esityksen harkintaansa

Pääministeri Marin vastasi Niinistölle vielä samana iltana. Hän kiitti presidenttiä viestistä ja lupasi ottaa esityksen harkintaansa.

Yle pyysi ja sai nähtäväkseen myös pääministerin vastauksen. Näin viesti kuului kokonaisuudessaan:

Arvoisa Tasavallan presidentti,

Kiitän teitä viestistänne ja tähän mennessä tehdystä yhteistyöstä korona-virusepidemian hillitsemiseksi. Kiitän teitä myös siitä, että olette omalla toiminnallanne ja puheenvuoroillanne kansalaisten suuntaan tukenut työtä kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Olette oikeassa siinä, että tarvitsemme ennakoivaa valmistelua. Päätösten on tärkeä perustua virkavastuulla valmistelluille esityksille, joiden tukena on kattava tilannekuva ja operatiivinen ennakointikyky. Samalla vastuusuhteiden tulee säilyä selkeinä, niin valtioneuvoston vastuun kuin yksittäisen valmistelijan virkavastuunkin. Vastuiden selkeys on oleellista myös ulospäin kun kriisi korostaa tarvetta viestiä suomalaisille tilanteesta. Otan hallituksen puolesta harkintaani tekemänne ehdotuksen kriisiryhmästä. Keskustelemme asiasta valtioneuvoston jäsenten kesken.

Sanna Marin

Pääministeri

Hallitus ei nähnyt erilliselle ryhmälle tarvetta

Ylen tietojen mukaan hallituksen viisikko eli pääministeri ja muiden hallituspuolueiden johtajat keskustelivat tasavallan presidentin ehdotuksesta, ja myöhemmin asiasta keskusteli myös koko hallitus. Erillistä kriisiryhmää ei kuitenkaan päätetty hallituksessa perustaa.

Koronakriisin käytännön johtamista on tähän asti tehty kansliapäälliköiden ja valmiuspäälliköiden ryhmässä, jota johtaa pääministerin valtiosihteeri. Mukana on ollut osa kansliapäälliköistä.

Yle kertoi eilen, että hallitus on päättänyt laajentaa ryhmää ja ottaa mukaan kaikkien ministeriöiden päälliköt. Sen työrukkaseksi ollaan perustamassa ministeriöiden valmiuspäälliköiden ryhmä, joka kartoittaa mahdollisia ongelmia ja riskejä.

Ylen tietojen mukaan hallituksen johdossa tulkittiin presidentin viestiä niin, että "nyrkki" olisi hoitanut asiaa ohi hallituksen ja toimivaltaisten viranomaisten. Tätä hallituksen johdossa ei haluttu.

Eilen sunnuntaina presidentti Niinistö tarkensi Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei hänen kaavailuissaan "nyrkillä" tulisi olla varsinaista päätäntävaltaa.

Hallitus on perustamassa myös ryhmää, joka suunnittelee, miten kriisin taloudelliset ja sosiaaliset vauriot korjataan. Ylen tietojen mukaan hallitus ja presidentti ovat samaa mieltä tällaisesta "kriisistä ulos" -ryhmästä ja sen tarpeellisuudesta.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 31. maaliskuuta kello 23.00:een asti.